URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2022, 20:18

Cum arată palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea la aproape patru ani după incendiul devastator (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a deschis, vineri, chiar de Buna Vestire, porțile palatului episcopal mistuit de flăcări în 2018. A fost prima ediție a Zilei Porților Deschise, în care, între altele, vizitatorii s-au plimbat prin săli ale palatului și au putut admira tablouri şi alte lucrări de artă care au ca tematică palatul.

Donații pentru vitraliu

Pe lângă faptul că doritorii au putut achiziționa vederi cu palatul, inedit a fost faptul că, în schimbul unei donații, aceștia au putut intra în posesia unei bucăți din vitraliul din casa scării palatului, distrus în urma incendiului (foto jos).

„Doritorii au putut vizita câteva încăperi din palat (ghidați de echipa de organizatori), au putut face donații în scopul susținerii lucrărilor de reabilitare interioare. Au putut primi în schimb, fragmente din vitraliul care lumina foaierul de marmură și care sunt practic, singurele mărturii accesibile oricui din incendiul din 25 august 2018. Aceste fragmente au fost însoțite de o ilustrată prezentând, pe jumătate, clădirea de dinainte de incendiu, pe de altă parte, marcată sugestiv în gri, imaginea de după incendiu. O scurtă descriere a edificiului și a evenimentelor care au avut loc a însoțit fragmentul de sticlă. Albumul „Palatul Episcopal Greco-Catolic – Oameni. Istorie. Credință” a făcut și el parte din oferta organizatorilor”, se arată într-o informare semnată, pe site-ul Episcopiei de Rodica Indig, consilier cultural al EGCO.

Conform aceleiași surse, în urma evenimentului s-au strâns donații în valoare de 7.000 de lei.

Evenimente pentru reabilitare

Ziua porților deschise de vineri a fost prima dintr-o serie de evenimente menită să strângă bani pentru edificiul din Centrul Oradiei. 

„Episcopia Greco-Catolică doreşte să iniţieze o serie de evenimente culturale în fiecare dată de 25 a lunilor care urmează. Ciclul manifestărilor se va încheia în 25 august (n.r. la patru ani de la incendiu) cu un concert caritabil", arată un comunicat anterior al EGCO.

Banii adunați vor contribui la restaurarea unor obiecte de mobilier prețioase, afectate și ele de flăcări. 

Potrivit reprezentanților episcopiei, interiorul palatului se află într-un stadiu incipient de restaurare. În această etapă, cea de finalizare a interioarelor, vor fi reabilitate pardoselile din sălile de la parter şi etaj, tencuielile şi tâmplăriile uşilor. Se va lucra şi la instalaţiile electrice, de încălzire şi cele sanitare.

Cea mai grea parte va fi refacerea picturilor şi vitraliilor după modelul original, distrus în urma incendiului.

Până în prezent, au fost finalizate lucrările la faţadele palatului, acoperişul, şarpanta şi iluminatul arhitectural. Palatul a fost distrus într-un incendiu de proporţii izbucnit în noaptea de 25 august 2018, în urma unui scurtcircuit.

Finanţat de Primărie şi Minister

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, reabilitarea Palatului Episcopal Greco-Catolic a fost finanţată din bugetul Oradiei, în urma unui parteneriat între Episcopie şi Primăria oraşului. Prin acest parteneriat, municipalitatea a luat în administrare clădirea pentru o perioadă de 20 de ani, aceasta urmând să devină, la finalul lucrărilor, un centru dedicat evenimentelor culturale. 

Până acum, Primăria a plătit 7,9 milioane de lei pentru refacerea acoperişului şi 1,7 milioane de lei pentru faţade. 

Pentru că restaurarea interioarelor este mai costisitoare (circa 29 milioane de lei fără TVA), Primăria a încheiat, în septembrie anul trecut, un protocol de colaborare cu Institutul Naţional de Patrimoniu din subordinea Ministerului Culturii.

"În urma acestui protocol, Institutul Naţional al Patrimoniului asigură finanţarea pentru lucrările de restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentului istoric, inclusiv proiectul tehnic. Pe de altă parte, municipalitatea asigură realizarea documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi finanţarea lucrărilor de amenajare a spaţiilor noi obţinute prin realizarea acoperişului, precum şi amenajarea curţii interioare a imobilului", a anunţat la vremea aceea municipalitatea.

Rămâne de văzut când se va încheia această reabilitare.

„De doi ani nu se mai face nimic”

Potrivit aceluiași mesaj postat după ziua porților deschise pe site-ul EGCO, „de doi ani nu se mai face nimic” în ce privește reabilitarea palatului episcopal.

„Toată lumea a uitat această problematică. (...) Însă suntem supărați că noi am făcut toate demersurile posibile și imposibile, am făcut toate proiectele posibile și imposibile, dar toate ne-au fost respinse. Nu este decizia politică, despre aceasta este vorba. Am decis să organizăm, lunar, Ziua Porților deschise, pentru ca să atragem atenția. Este un strigăt de durere, o rană care mă sfâșie pe mine și o rană care este aici, în mijlocul Oradiei”, mai arată mesajul postat de consilierul EGCO.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu alte cuvinte vom avea un vitraliu nou, fara valoare. piesele alea se puteau integra, procedeul e migalos si de durata, dar macar se salva ceva din cel istoric. inteleg ca partea de restaurat se exclude din start, din pacate, dar sunt niste exemple de lucrari similare reusite. Frauenkirche din Dresda, distrusa de bombardamentele anglo-americane din februarie 1945, a fost refacuta cu piese din cladirea originala combinata cu unele noi. se pot observa caramizi, vitralii, afumate de bombele incendiare, pe langa piese noi.
Postat 28 Martie 2022, 08:09 de macese
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON