URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2022, 13:00

Cum arată centrul pe care Mihai Neșu îl construiește lângă Oradea, pentru copiii cu dizabilități. Costurile au urcat la 5 milioane de euro (FOTO / VIDEO)

Cum arată centrul pe care Mihai Neșu îl construiește lângă Oradea, pentru copiii cu dizabilități. Costurile au urcat la 5 milioane de euro (FOTO / VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Mihai Nesu Foundation)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia fostului fotbalist Mihai Neşu are nevoie în continuare de sprijin financiar pentru a construi Complexul de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi neuromotorii, realizat integral din donaţii.

Şantier în lucru

Mihai Neşu a vorbit, în cadrul unui reportaj realizat de Prima TV, pe şantierul viitorului centru de recuperare al fundaţiei din Cihei, la câţiva kilometri de Oradea.  Acesta a explicat că, din cauza scumpirilor materialelor de construcţii, complexul va costa aproape dublu faţă de estimările iniţiale. "Acum, dacă nu mai cresc preţurile, noi am calculat că vom ajunge la peste 5 milioane (n.r. - de euro). Iniţial, costurile erau 3,6 milioane de euro", a explicat fostul fotbalist.

Lucrările sunt în toi în această perioadă la centru. Prima clădire, finalizată în proporţie de 70%, este biserica din centru, unde mai trebuie realizate doar finisajele şi picturile interioare.

Cea de-a doua clădire aflată în construcţie este cea în care vor avea loc şedinţele de terapie. Acolo au fost deja ridicaţi pereţii și acoperișul. În curând, în clădire vor avea loc mai multe tipuri de terapii, printre care Therasuit Therapy (care presupune îmbrăcarea unui costum de benzi elastice ce ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală), kinetoterapie sau sesiuni de logopedie.

Următoarele componente ale complexului înființat de Mihai Neșu vor fi un centru de cazare pentru familiile care vin din alte judeţe, locuri de joacă adaptate pentru copiii cu dizabilităţi, o grădină senzorială şi o bază pentru terapii cu animale.

În prezent, terapeuţii lui Mihai Neşu au grijă de copiii bolnavi într-un centru amenajat la parterul unui bloc din Oradea, mai precis în cartierul Cantemir, dar spațiul este insuficient pentru a asigura tratamentul tuturor celor care au nevoie de el.  

(reportaj difuzat de Prima TV, sursa: Facebook, Prima TV Oradea)

Cum puteţi ajuta

Când va fi gata, Complexul de recuperare "Sfântul Nectarie" va putea ajuta zilnic sute de copii, iar preţurile vor fi modice. "Din ce ştiu, la ora actuală o oră de kinetoterapie e 100 de lei. În prezent, la noi, dar probabil şi la centrul nou, va fi 25 de lei şedinţa de kinetoterapie, dar și ședința de psihopedagogie sau terapie ocupaţională", a spus Mihai Neşu la Prima TV.

Pentru ca visul fostului fotbalist să devină realitate, fundaţia are nevoie în continuare de sprijin financiar. Cei care doresc pot susţine proiectul, trimiţând un mesaj cu textul "Cred" la numărul 8844, abonându-se astfel lunar să redirecţioneze 2 euro către ONG.

O altă metodă de donaţie este transferul oricărei sume de bani în conturile RO63BTRLRONCRT0246793101 în lei, RO13BTRLEURCRT0246793101 în euro şi RO17BTRLUSDCRT0246793101 în dolari.

De asemenea, doritorii mai pot cumpăra hanorace colorate sau tricouri inscripţionate cu sigla Fundaţiei Mihai Neşu de pe site-ul ONG-ului.

Orădeanul Mihai Neşu a pus bazele unui centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi motorii şi neurologice în 2015, la patru ani după ce a fost victima unui eveniment nefericit care i-a schimbat radical viaţa. În mai 2011, pe când avea 28 de ani, a fost rănit grav în timpul unui antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el.

La vremea respectivă a stat mult timp în spital, suferind o fractură de vertebră cervicală, care l-a paralizat de la gât în jos.

De atunci a făcut progrese. În ianuarie 2021, ONG-ul său a anunţat pe pagina de Facebook că Mihăiţă poate mânca singur, folosindu-şi mâna dreaptă, după ce ani de zile şi-a putut folosi doar muşchii gâtului şi degetele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
In Romania sunt 27.384 de Biserici si 576 de spitale
Centrul de kinetoterapie care pentru care s-a donat, care va fi unic in judet si care va ajuta mii de copii nu este gata pentru ca au prioritizat constructia unei capele similara cu sutele de capele din Oradea ? Cata incompetenta...?
Postat 13 Aprilie 2022, 13:19 de Noname1
As fi dat ceva, dar m-am razgandit
Cand am vazut ca urgenta nr. unu a ong-ului era Casa Domnului (s-a inceput cu biserica), am zis ca-i las pe popi sa puna banii!
Postat 12 Aprilie 2022, 17:23 de ili3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON