Judecătorii bihoreni sunt chemaţi să constate impostura fostului ministru al Sănătăţii, PSD-istul Florian Bodog.
Pe rolul Tribunalului Bihor a fost înregistrată o cerere a Universităţii de Vest Timişoara (UVT) de anulare a diplomei de doctor în Management obţinută în mod fraudulos de Bodog la această instituţie, după ce, aşa cum se ştie, s-a constatat că senatorul social-democrat, care acum are pretenţia la un nou mandat în Parlament, a plagiat lucrarea aproape integral.
Legea prevede termen de un an
Plagiatul din teza lui Bodog, intitulată „Managementul şi marketingul unităţilor sanitare”, a fost constatat de UVT în iulie 2018, şi confirmat de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) la data de 25 iulie 2019.
Specialiştii au arătat că PSD-istul, care este şi în prezent prodecan al Facultăţii de Medicină din Oradea, a copiat două treimi din lucrarea de doctorat. O carte din care a furat a fost semnată de doctoriţa Lucia Daina, director medical al Spitalului Judeţean din Oradea, care ulterior izbucnirii acestui scandal a dat o declaraţie pe proprie răspundere cum că, în realitate, ar fi scris acea carte împreună cu Bodog, dar acesta, din presupusă modestie, n-a vrut să îşi dezvăluie numele pe lucrare.
Argumentul infantil nu a ţinut, aşa că CNATDCU a confirmat plagiatul, iar potrivit Legii Educaţiei, următoarea mişcare trebuia să fie a UVT, instituţia care a eliberat diploma.
Legea prevede, la articolul 146, că “diploma de doctor este revocată sau anulată prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești”, dar şi că “instituția emitentă introduce acțiunea în anularea diplomei în termen de un an de la data dispoziției de retragere a titlului de doctor”.
Justificat sau nu?
Termenul de un an a expirat pe 25 iulie 2020, dar UVT a introdus acţiunea pe rolul Tribunalului Bihor abia la data de 24 septembrie 2020, aşadar cu două luni întârziere. Deocamdată, procesul nu are fixat un prim termen de judecată.
De ce Universitatea n-a făcut acest demers juridic în termenul indicat de lege este încă un mister. BIHOREANUL a transmis marţi o solicitare pentru UVT, cerând ca reprezentanţii Universităţii să explice această situaţie. Până acum, UVT nu a răspuns solicitării, purtătorul de cuvânt Horea Băcanu garantând însă că va transmite un răspuns cât mai curând cu putinţă.
Rămâne de văzut, eci, dacă întârzierea este sau nu justificată şi dacă nu cumva va fi un bun prilej pentru Bodog să solicite judecătorilor respingerea cererii UVT.
Pe de altă parte, la Curtea de Apel Oradea se judecă şi un proces deschis de Florian Bodog, pe 30 ianuarie 2020, pentru anularea deciziei CNATDCU de retragere a titlului de doctor. Până acum, acest proces a avut doar două termene de judecată, iar următoarea dezbatere este programată pe 19 noiembrie.
Impostor dovedit
Pentru Bodog, începe să devină o obişnuinţă ca judecătorii să îi dezbată integritatea academică. În luna iulie a acestui an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, definitiv, să îi retragă titlul de profesor abilitat şi dreptul de a conduce doctorate, pe motiv că nu a îndeplinit criteriile minime pentru această avansare profesională, aşa cum a dezvăluit în exclusivitate BIHOREANUL în 2016.
Totuşi, Universitatea din Oradea, care i-a dat lui Bodog titlurile de profesor şi de abilitat, nu a luat nicio măsură faţă de acesta, aşteptând încă motivarea hotărârii Înaltei Curţi.
Pe de altă parte, aşa cum BIHOREANUL a arătat de-a lungul ultimilor patru ani, CV-ul lui Bodog mai are şi alte probleme. Pe lângă doctoratul în Management obţinut la Timişoara, PSD-istul mai are un titlu de doctor luat la Universitatea din Oradea, în Medicină, dar teza sa de doctorat lipseşte din arhiva instituţiei. Deşi BIHOREANUL i-a solicitat să o facă publică şi să o supună unui test al autenticităţii, Bodog a refuzat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.