URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 16 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
19 Iulie 2018, 12:51

Verdict: plagiat! Universitatea din Timişoara a stabilit că Florian Bodog a plagiat în teza de doctorat

După aproape un an, Comisia de Etică a Universităţii din Timişoara a răspuns acuzelor de plagiat din teza de doctorat a fostului ministru al Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, stabilind că lucrarea este plagiată.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, în toamna anului trecut, jurnalista Emilia Şercan de la publicaţia Press One a dezvăluit, într-un articol, că două treimi din teza de doctorat susţinută de Bodog în domeniul Ştiinţelor Economice, în anul 2008, la Timişoara, cu titlul "Managementul şi marketingul unităţilor sanitare", reprezintă un plagiat grosolan.

În urma acelui articol şi a unei sesizări înregistate, Comisia de Etică a UVT a demarat o verificare. Raportul publicat de Comisie pe site-ul UVT cu data de 17 iulie confirmă dezvăluirea jurnalistei, însă într-o manieră mai "îndulcită". Mai precis, specialiştii arată că doar o treime din lucrare este plagiată, fără a folosi însă acest termen, ci preferând să spună că "există similitudini".

Similitudini rând după rând...

Mai precis, conform documentului, din cele 8.190 de rânduri, câte are teza lui Bodog, 2.988 de rânduri sunt "similare în privinţa formei şi a conţinutului cu alte surse, reprezentând un grad de similaritate de aproximativ 36%".

Aşa cum dezvăluise şi jurnalista Şercan, cel mai mult Bodog a copiat din cartea doctoriţei Lucia Daina, director medical al Spitalului Judeţean din Oradea. Potrivit raportului UVT, numai în capitolul 2 al tezei, 1.234 de rânduri din lucrarea ex-ministrului Sănătăţii sunt similare cu cele corespondente din volumul "Manual de management sanitar", al Luciei Daina.

"Începând cu p. 47 şi până la p. 56, conţinutul tezei este identic cu cel de la p. 22-33 din Lucia Daina, Manual de management sanitar, Editura Universităţii din Oradea, 2007; sunt identice chiar şi segmentările pe subcapitole, cu titlurile aferente (total 287 rânduri). Întreg subcapitolul 2.3 Consideraţii generale privind sistemele de sănătate, p. 56-84 este identic cu conţinutul p. 123-154 ale cărţii menţionate la punctul anterior, a Luciei Daina (total 947 rânduri)", se arată în raportul Comisiei de Etică de la Timişoara.

Rânduri copiate din lucrarea lui Daina se mai regăsesc şi în celelalte capitole ale tezei de doctorat a lui Bodog, după cum arată raportul.

Ulterior dezvăluirilor Press One, Lucia Daina i-a dat o adeverinţă lui Bodog, în care a susţinut că ea a scris manualul împreună cu Bodog, dar acesta n-ar fi vrut să fie trecut co-autor. Fireşte, acest lucru n-a contat pentru Comisia de Etică, aşa cum de altfel era şi logic.

Raportul Comisiei de Etică mai arată că, pe lângă rândurile "similare", în realitate copy-paste, teza lui Bodog are trimiteri bibliografice şi note de subsol care nu se regăsesc în lucrările identificate drept surse.

Fără sancţiuni

La finalul celor 7 pagini de raport, într-o manieră blândă, Comisia constată că Bodog a greşit. "Comisia de Etică şi Deontologia Universitară din UVT constată şi concede că autorul nu pretinde a avea paternitatea ideilor expuse; totuşi, preluarea cvasi-integrală a formulărilor altuia (căruia îi aparţin, poate, şi lectura directă a autorilor primari, şi sinteza ideilor expuse) şi uzul acelor formulări fără trimiterea la locul în care ele apar constituie încălcare a normelor de prelucrare a unei bibliografii", se arată în raport.

Subliniind că gradul de similitudine asumat de ei este de 36%, membrii Comisiei au hotărât că teza lui Bodog "nu respectă standardele de calitate actuale şi etică profesională în modul de elaborare şi redactare a tezelor de doctorat".

Hotărârea a fost luată cu 7 voturi pentru, nici unul împotrivă, nicio abţinere, dar cu 4 membri absenţi.

Raportul mai arată că hotărârea a fost comunicată conducerii UVT şi lui Bodog, însă, surprinzător, nu prevede nicio sancţiune. În schimb, se arată că va fi comunicată CNATDCU, care astfel ar putea decide retragerea titlului de doctor obţinut de Bodog. Dacă va fi aşa şi cât timp va mai trece, nimeni nu ştie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Tds
Așa e și lucrarea ta de licență????
Postat 20 Iulie 2018, 21:44 de Sandu1206
cetatene
mang e curat. L-a aruncat pe Popescu in fata trenului. Finul lui...
Postat 20 Iulie 2018, 18:28 de poiu
Da' pe Mang l-ati uitat?
De ce Mang se afla pe statul de plata al Universitatii Oradea? Care este stadiul anchetei privind plagiatul lui acela cu criptografia?Ma gandesc ca Mang nu poate fi expert in asa ceva devreme ce e ocupat mai tot timpil cu politica.
Postat 19 Iulie 2018, 23:09 de CetateanulTurmentat
hahahah
Nu pot sa creddddddddd brancardierul a plagiat???asa cevaa..repercursiuni??..multiple...banuiesc..???!!!
Postat 19 Iulie 2018, 21:44 de Tinas
!!!
@Sandu1206:DA! dar mai erau cifre ...
Postat 19 Iulie 2018, 14:59 de soricel
oradea_mea_si_a_ta
El e soricel , adică un Soare măi mic, care se găsește doar in capul lui pătrat, și DEX-ul deștepților ,editura NUCET înregistrat la SOCOLA
Postat 19 Iulie 2018, 14:46 de Sandu1206
!!!!
@oradea_mea_si_a_ta R: am o vagă bănuială! Nu semnez șoricel! Semnez SORICEL.De la SOARE!
Postat 19 Iulie 2018, 13:53 de soricel
sobolanului
"Animalul" se face tot mai mic, dar tot prost ramane. Din caine rau s-a facut pisica vargata, iar acum soricel. Probabil va ajunge la nivel de celula, avand in vedere ca este "nevertebrat". Animalul-soricel, sub toate formele sale, tot prost ramane. Si tot pe langa subiect comenteaza. Prostia e infinita. A fi prost este un drept, insa unii abuzeaza de el, cum se intampla in cazul de fata.
Postat 19 Iulie 2018, 13:42 de oradea_mea_si_a_ta
!!!
Asta scrie academiciana in CV! CV-ul este salvat, proba exista Liceul Matematica – Fizica ”Emanoil Gojdu” / Diploma Bacalaureat! Dar ea e pro rectoreasa la Sorbo!La ceva de constructii....
Postat 19 Iulie 2018, 13:42 de soricel
CHIT CHIT
ia-o usor sa nu cedezi. fa sesizare sa li se verifice si nu tot pisoia pe-aicea. referitor la articol: vestea e socanta. nu ne asteptam la asta. :))))
Postat 19 Iulie 2018, 13:30 de User anonimizat
SORBONICA SI ACADEMIA
Mă Marcelo ! Așa îmi zisesi... că tu activezi în mediul academic! Bă inginera lu pește din construcții ( că mai e una care se crede arhitecta șefă), mă corecteazți CV-ul!
Postat 19 Iulie 2018, 13:19 de soricel
haha
Da nu pot sa cred
Postat 19 Iulie 2018, 13:19 de Iosca
sorbonico sorbonico
Cea mai bună prorector a planetei și acum crede că a absolvit Liceul EMANOIL GOJDU! Așa ceva nu se poate!
Postat 19 Iulie 2018, 13:11 de soricel
?
Cât e procentul ? Ca să compar cu teza D-nei Lascu! Așa de curiozitate, oricum nu accept nici o virgulă plagiată! De către nimeni! Dar vreau verificare la Boloș, Bungău, Bungău, Prada, Burtă, etc. etc
Postat 19 Iulie 2018, 13:03 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0058 RON
  • 1 EUR = 4.8728 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON