URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2020, 11:44

Ministrul Cseke Attila nu mai vrea ipocrizie la numirea prefecţilor: Vor fi demnitari cu carnet de partid, nu funcţionari publici (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proaspăt instalat în funcţia de ministru al Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila a anunţat un prim proiect pe care îl promovează: transformarea prefecţilor din funcţionari publici în demnitari, astfel încât să poată fi membri în partide politice.

La finalul şedinţei de Guvern de miercuri, Cseke a anunţat că acestă iniţiativă, menţionată şi în programul de guvernare al PNL – USR – UDMR, a fost prezentată în primă lectură în faţa Executivului.

"Este necesară. Acele, dacă vreţi, tertipuri care au avut loc de-a lungul timpului prin care oameni care au venit din sfera politică au ajuns prin concursuri în diverse funcţii publice vor trebui eliminate. Şi va trebui să clarificăm acest lucru, drept urmare noi propunem Guvernului şi, încă o dată specific, în prima lectură, am propus textele în acest sens ca statutul prefectului şi subprefectul să fie modificat şi faţă de situaţia actuală în care ei sunt înalţi funcţionari publici, dar ştim de fapt unde vin, să devină funcţie de demnitate publică”, a declarat Cseke Attilla.  

"Noi credem că această chestiune trebuie clarificată şi că situaţiile care au devenit notorii prin care persoane care au venit din sfera politică, indiferent din ce sferă şi din ce partid, şi au fost promovate temporar - pentru că marea, marea lor majoritate şi astăzi sunt temporar înalţi funcţionari publici, nu au acest statut prin stagii de specialitate şi nu ocupat această funcţie prin concurs. Această situaţie de notorietate trebuie să ia sfârşit şi noi vom propune transformarea prefecţilor în demnitari publici”, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Patru argumente

Cseke a prezentat şi patru argumente pentru care prefecţii şi subprefecţii ar trebui să devină demnitari: sunt reprezentanţii unui Guvern politic, există deja o hotărâre de Guvern, 525, prin care s-a aprobat strategia de dezvoltare a funcției publice şi care prevede această schimbare a statutului prefecților, un punct favorabil al Comisiei Europene şi voinţa Parlamentului din 2018, când s-a votat acest statut.

„Guvernul este politic, fiind votat politic de o majoritate existentă în Parlament, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu nu poate fi decât politic. Această situație pe care am mai avut-o și o mai avem și astăzi este o ipocrizie din acest punct de vedere, o chestiune pe lângă care s-a trecut întotdeauna și care trebuie să ia sfârșit. Lucrurile trebuie să fie foarte, foarte clare”, a punctat Cseke Attila.

Întrebat de jurnalişti dacă vor exista, totuşi, şi criterii de competenţă pentru numirea prefecţilor şi subprefecţilor, pe lângă apartenenţa lor politică, ministrul a spus că „vor fi criterii transparente”.

Totodată, el a mai precizat că proiectul va fi publicat în curând pe site-ul Ministerului Dezvoltării, în dezbatere publică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bravo Cseke! Ipocrizie e si utopia asta cu “tehnocrati”
Vise umede si cu “tehnocratii”, e evident ca toti prefectii erau membrii/donatori de partid pana instalati in functie, apoi ies din partid pe perioada prefectiei, cand se schimba guvernul, isi pierd si ei postul dupa cum vrea partidul de la centru. Si daca au criterii profesionale de angajare, tot au o inclinatie politica: in 99,999% din cazuri inspre propriul beneficiu, stabilitatea jobului si extra beneficiile lor si interesul propriu al institutiei in care lucreaza. Desecat de mlastini inseamna si sa lupti contra celor care vor sa fie “rezistenta” interna din institutii care se opune reformelor.
Postat 31 Decembrie 2020, 17:30 de unu
Din păcate pentru toate partidele și pentru toți "politrucii" parlamentari ai Bihorului ...
... Cseke este singurul membru al Parlamentului și Guvernului României, provenit din acest județ, care arată prin asta nivelul d3 ipocrizie ce bântuie prin politica autohtonă !?! Absolut corect. Ca prefect ori subprefect ... ești reprezentant politic la nivel local, ai venit pe o numire politică și pleci la fel !?!
Postat 31 Decembrie 2020, 12:46 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON