Manifestările dedicate Anului Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost marcate de către Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Vintere, în colaborare cu Primăria Holod, Consiliul Judeţean şi Prefectura Bihor, duminică, prin sfinţirea unei cruci luminoase înalte de 14 metri, despre care se spune că e vizibilă de la 30 kilometri.
Autorităţile locale şi cele judeţene, preoţii invitaţi şi PS Virgil Bercea au fost întâmpinaţi la monumentala biserică din Vintere cu flori de către preotul paroh Florin Jula, Sfânta Liturghie fiind celebrată de către episcopul greco-catolic împreună cu un sobor format din 10 preoţi şi diaconi.
Pe placa comemorativă a crucii, ridicate prin grija preotului Jula, se găseşte inscripţia: "Monument ridicat în memoria tuturor eroilor şi sfinţit cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. În amintirea mărturisitorilor credinţei greco-catolice care au contribuit la realizarea acestui ideal".
În alocuţiunea sa, parohul Florin Jula a anunţat intenţia comunităţii locale greco-catolice de a construi şi amplasa Calea Crucii pe dealul din Vintere şi, întrucât pe terenul limitrof monumentului a existat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial o baterie de artilerie a armatei române, a apărut ideea de a se reface situl militar în vederea organizării unui muzeu militar în aer liber.
Au primit diplome cei care au contribuit la realizarea monumentului, un grup de copii îmbrăcaţi în costume populare au prezentat un moment artistic cu cântece patriotice şi poezii, iar participanţii au depus coroane şi buchete de flori la monument. O fanfară a susţinut câteva melodii militare, după care detaşamentul militar de onoare a defilat, spre marea bucurie a celor prezenţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.