URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2019, 16:15

Criza politică: Dăncilă merge mai departe, fără ALDE. Iohannis se va „exprima” abia miercuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cabinetul Dăncilă s-a întrunit marţi în prima ședință după decizia ALDE de a rupe coaliția de guvernare și ultima avându-i în componență pe cei 4 miniștri ALDE - ministrul de Externe, Ramona Mănescu, ministrul Energiei, Anton Anton, Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie.

O guvernare "eficientă"

"Am luat act de decizia ALDE de a abandona guvernarea și am discutat calea de urmat alături de colegii mei din PSD și am luat decizia de a ne asuma împreună actul guvernării. Guvernarea nu este perfectă, dar cu siguranță este eficientă", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a susținut că această guvernare a luat "măsuri foarte bune, apreciate atât de cetățeni, cât și de mediul de afaceri". "Acest lucru se vede în creșterea economică sustenabilă și în creșterea nivelului de trai al populației. Nu putem lăsa ca avansul economic important întregistrat de România să fie pus în pericol de jocuri politice", a mai declarat Viorica Dăncilă.

Premierul le-a mulțumit miniștrilor ALDE, precum și Ramonei Mănescu, singura din cei patru membri ALDE care a rămas în Guvern. Dăncilă a spus că Ramona Mănescu "a înțeles că responsabilitatea guvernării este mai presus de orice interes politic"

După cum se ştie, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat luni că partidul său va ieși de la guvernare pentru că nu poate cauționa în continuare măsuri precum Ordonanța de Urgență 114 sau construcții bugetare nefuncționale, el invocând un blocaj în coaliție atât la nivel local, cât și la nivel central.

Liderul ALDE a mai spus că parlamentarii partidului vor vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului anunțată de PNL. De asemenea, el și-a retras candidatura la prezidențiale și a anunțat o alianță electorală ALDE-Pro România pentru sprijinirea lui Mircea Diaconu în cursa pentru Cotroceni.

După anunțul lui Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă a declarat că social-democrații au decis să rămână la guvernare și a catalogat acțiunile ALDE drept o decizie de neînțeles. Șeful Executivului a anunțat propunerile de miniștri interimari, după retragerea miniștrilor ALDE: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea pentru relația cu Parlamentul.

Calculele opoziţiei

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, că moțiunea de cenzură va fi depusă de către liberali atunci când partidul va avea garanția a 233 de voturi necesare trecerii moțiunii.

„Vom depune moțiunea de cenzură când vom avea peste 233 de semnături, ca o garanție a unei majorități clare în susținerea moțiunii de cenzură. Este necesară această măsură de precauție, pentru că opoziția are la dispoziția sa o singură moțiune de cenzură pe sesiune parlamentară, un singur glonț pe țeavă și trebuie ca această unică moțiune de cenzură pe sesiune parlamentară să fie folosită atunci când există cea mai mare șansă pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată”, a afirmat Ludovic Orban.

Dan Barna a declarat că nu există niciun dubiu că USR va vota "da” la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului anunțată de PNL. De asemenea, el a afirmat că USR nu va intra la guvernare dacă Executivul Dăncilă pică, afirmând că partidul său va intra în guvern doar după alegeri, anticipate sau la termen.

Legat de alegerile anticipate, Dan Barna a declarat că acestea nu sunt imposibile dacă intrăm într-o logică de responsabilitate politică. "După ceea ce s-a întâmplat în România (...), este nevoie de alegeri anticipate. (...) La modul realist, alegerile generale ar putea fi organizate odată cu localele, la jumătatea anului viitor”, a precizat liderul USR.

Legat de cine ar trebui să asigure guvernarea de tranziție, Barna a spus: "Domnul Ludovic Orban își dorește să fie premier, poate fi una dintre opțiuni. Pot fi alte opțiuni, în funcție de decizia pe care o va avea președintele. Până la urmă, și președintele trebuie să aibă un rol important în nominalizarea premierului”.

Iohannis tace

Preşedintele Klaus Iohannis a surprins mediul politic prin faptul că nu a avut o reacţie promptă la gestul ALDE, care practic lasă fără majoritate în Parlament coaliţia guvernamentală.

Președintele Klaus Iohannis a spus marți, la întâlnirea cu șefii de misiuni diplomatice, că se va exprima abia miercuri pe tema crizei guvernamentale, dar că ambasadorii trebuie să le transmită partenerilor externi care îi vor întreba despre asta că România are o democrație solidă, consolidată.

"O să vă întrebe partenerii, prietenii noștri, ce se va întâmpla, cum se va întâmpla. Iar dumneavoastră să răspundeți așa: orice se va întâmpla în România, se va întâmpla în limitele Constituției. România este o democrație consolidată, în care Constituția este respectată și indiferent de soluția găsită, România va rămâne un partener serios, predictibil, credibil, angajat în demersurile comune care sunt în curs. Și vă spun vouă că soluții există și eu voi veghea. Voi garanta că aceste soluții să fie constituționale", a adăugat Klaus Iohannis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON