URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2020, 20:25

Coridorul Nufărul-Cantemir va fi transformat cu o investiţie de peste 10 milioane de euro. A fost semnat contractul de execuţie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat, vineri, contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare a coridorului Nufărul-Cantemir, o investiţie de peste 10 milioane de euro, finanţată din bani europeni, contribuţia municipalităţii fiind de doar 3%. 

Proiectul "Creşterea mobilităţii urbane din zona Nufărul-Cantemir" va fi pus în practică în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Acesta prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spaţii verzi, intervenţii la calea de tramvai şi lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului şi Dimitrie Cantemir, se arată într-un comunicat transmis de municipalitate. 

Asocierea desemnată să execute lucrările este formată din SC Drumuri Bihor SA (lider de asociere), SC Trameco SA şi Drum Asfalt SRL. Pentru a găsi constructorii, municipalitatea a derulat o licitaţie, iar asocierea menţionată a fost singura care a depus o ofertă. Lucrarea a fost adjudecată la suma de 50.634.357,12 lei fără TVA, adică circa 10,3 milioane euro. 

Chiar dacă s-a semnat contractul pentru reabilitarea zonei, lucrările vor începe doar în 2021. "Proiectul tehnic este deja făcut, acum s-a licitat doar execuţia lucrărilor. Acestea vor demara la începutul anului viitor, de îndată ce vremea o va permite. Nu am dat încă ordinul de începere a lucrărilor fiindcă nu are sens să spargem străzile în acea zonă acum când oricum vine frigul şi am încurca circulaţia de sărbători în oraş", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Oradiei, Florin Birta. 

În informarea oficială, edilul a precizat că proiectul este unul major pentru unul dintre cele mai mari şi importante bulevarde din oraş - Nufărul-Cantemir.

"Vom reamenaja carosabilul, va fi o stradă cu patru benzi - două benzi pe sensul de mers, linie de tramvai, spaţiu verde cu un aliniament verde, pistă de biciclete, trotuar şi încă un aliniament verde lângă liniile de tramvai, iar pe partea opusă va rămâne un trotuar şi vor fi locuri de parcare doar paralele cu bordura. Vom monta stâlpi inteligenţi, iar tramvaiul va avea acces liber, neîngreunat de circulaţie şi îşi va putea creşte viteza cu până la 30 km/h. Vor fi modernizaţi peste doi kilometri şi jumătate de drum şi peste 6 kilometri de trotuar. În plus, vor fi amenajaţi peste 2 kilometri de piste pentru biciclişti şi 48 de mii de metri pătraţi de spaţiu verde", a spus Birta. 

Perioada de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Insultă
În timp ce sunt sute de străzi neasfaltate în oraș să investească timp și bani acolo unde se putea circula mi se pare o insultă și o bătaie de joc. L-am votat pe bolojan, așa a rămas cu politica de înfrumusețare în centru, l-am votat pe Birta, să văd dacă se schimbă politica de centru frumos și periferie uitată, deși nu prea cred. Nimeni nu a vorbit despre asta în campanie. Nici usr, nici psd.
Postat 29 Noiembrie 2020, 07:48 de Vio_427
capacele de canal pe soselele din oras sunt catastrofale!
subscriu - trecerea de pietoni din cantemir e aiurea maxim. marea problema stiti care este? capacele de canal montate pe sosele! bataie de joc curata, mai ales pe portiunea cantemir-nufaru, decebal - emanuel - denivelarile sunt catastrofale! poate odata cu reinnoirea asfaltului se vor achizitiona si capace de calitate, practice, nu doar ieftine!
Postat 28 Noiembrie 2020, 17:19 de roger
CrisDumi
Tu tot timpul ești cu Bolojan in gură, orice face nu-i bine, doar tu le știi pe toate, și așa ai ajuns neterminată. Schimbă bateriile
Postat 28 Noiembrie 2020, 13:10 de Sandu2100
Asa da
Foarte bine ca se face aceasta investitie din fonduri europene, felicitări!
Postat 28 Noiembrie 2020, 10:11 de RZN13
Robert
Pt masime alea, se vor demola inca 30 de case, proprietarii vor fi despagubiti, sper ca nu te superi
Postat 28 Noiembrie 2020, 00:29 de Sandu2100
::::::::::::::::
:) DACA VINE TRAMVAIUL!!! CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ CAM RARISIM.Nu se schimba nimic doar totul va fi mai frumos, cea mai mare schimbare e scoaterea mașinilor de pe trotuare ceea ce nu e rău dar nici fantastic.
Postat 28 Noiembrie 2020, 00:07 de Robert
Foarte frumos
Acesta prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spaţii verzi, intervenţii la calea de tramvai şi lucrări de apă-canal aferente străzilor , și foarte important CRESTE VITEZA TRAMVAIELOR .
Postat 27 Noiembrie 2020, 22:57 de Sandu2100
::::::::::::::::
Poate avea drumul ala și 8 benzi pe sens dc la fiecare suta de metri ai sau o intersecție sau o trecere de pietoni. Vede oricine din poze ca toate conflictele de trafic actuale pe porțiunea respectiva rămân neschimbate. Dc cineva are curiozitatea sa parcurgă traseul respectiv acum la ora de vârf și peste 20 de luni va repeta experimentul va constata ca nu s-a schimbat nimic, timpul va fi același. Cat costa sa bage spre exemplu un pasaj pietonal și pt biciclete la statuia Cantemir unde ai și trafic pietonal intens și de biciclete si scăpam de o trecere de pietoni dc deja tot vb de fluidizarea traficului și asta e doar un exemplu banal ca de altfel nu fac niciun pasaj pietonal pe tot traseul doar lucrări de înfrumusețare ceea ce nu e rău dar nu e fluidizarea traficului sub nicio forma. Păcat de acele 30 de familii al căror case vor fi dărâmate pt acest nimic.
Postat 27 Noiembrie 2020, 21:32 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON