URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2024, 19:31

Copiii români, victime ale bullying-ului şi hărţuirii online. Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un ghid pentru părinţi

Copiii români, victime ale bullying-ului şi hărţuirii online. Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un ghid pentru părinţi (Sursa foto: Organizatia Salvați Copiii)
Copiii români, victime ale bullying-ului şi hărţuirii online. Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un ghid pentru părinţi (Sursa foto: Organizatia Salvați Copiii)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţia Salvaţi Copii atrage atenţia asupra creşterii alarmante a utilizării internetului în rândul copiilor şi adolescenţilor, în special în vizionarea de clipuri video, care determină o expunere mai mare în faţa pericolelor, inclusiv hărţuirea online, arată un studiu realizat în ianuarie de asociaţie. Organizaţia a lansat în acest sens şi un ghid practic pentru părinţi în încercarea de a-i învăţa pe aceştia să-şi protejeze copiii în mediul online.

Potrivit datelor obţinute în urma unui sondaj efectuat de ONG, şi transmise presei marţi prin intermediul unui comunicat, în luna ianuarie 2024, vizionarea de conţinut video şi jocurile domină activităţile copiilor pe internet.

În acelaşi timp, utilizarea reţelelor sociale devine tot mai semnificativă, cele mai accesate platforme fiind TikTok şi Instagram.

"Intervalul de vârstă în care utilizarea reţelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinţii cu copii de această vârstă afirmă ca fiul / fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook şi 17% Snapchat", se arată în comunicat.

Statisticile mai arată că această activitate se intensifică odată cu înaintarea în vârstă, adolescenţii petrecând o perioadă considerabilă de timp online, 34% dintre ei fiind conectaţi între 4-6 ore pe zi şi 14% chiar depăşind 6 ore pe zi.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copii, îngrijorările părinţilor sunt îndreptate în principal către expunerea copiilor la conţinut nepotrivit şi riscul de a fi contactaţi de persoane necunoscute sau de a deveni victime ale infracţiunilor pe internet.

Cu toate acestea, cercetările arată o discrepanţă între percepţia părinţilor şi realitatea comportamentului online al micuților. De exemplu, un număr semnificativ de copii recunosc că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, fenomen în creştere comparativ cu anii precedenţi.

"Doar 9% dintre părinţi declară că ştiu faptul că copilul lor s-a confruntat în ultimul an cu o situaţie neplăcută online, procentul fiind mai mare (13%) în cazul părinţilor ai căror copii au vârsta între 13 şi 15 ani şi mai mic (7%) în cazul părinţilor ai căror copii au între 16-17 ani. (...) Doi din cinci copii spun că au fost jigniţi sau au primit mesaje supărătoare pe internet, în creştere cu aproximativ 3 puncte procentuale, comparativ cu 2021", mai arată comunicatul.

Fenomenul de cyberbullying continuă să reprezinte una dintre cele mai mari ameninţări pentru copiii în mediul virtual. Doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu un adult despre acel incident.

În acest context, Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat ghidul "Copilul tău este în siguranţă pe internet?", o resursă practică destinată părinţilor pentru a-i ajuta să înţeleagă mai bine pericolele online la care se expun micuții lor. 

"Misiunea noastră este de a oferi sprijin cuprinzător prin resurse informative accesibile tuturor, contribuind astfel la educarea şi conştientizarea publicului larg. De asemenea, punem la dispoziţie o linie de consiliere pentru a aborda problemele întâmpinate pe internet şi o linie de raportare a conţinuturilor ilegale sau dăunătoare, lucrând în strânsă colaborare cu autorităţile competente. Eforturile noastre comune sunt esenţiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii noştri. Este esenţial să dezvoltăm în continuare strategii în cadrul politicilor publice care să garanteze respectarea drepturilor copiilor în mediul online", a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON