URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2020, 23:41

Controale în localurile din Oradea, fără amenzi. Pe o terasă din oraş, distanţa între mese nu s-a respectat, dar autorităţile au fost îngăduitoare (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Echipe mixte de control au descins, sâmbătă seară, în mai multe localuri din Oradea, pentru ca oamenii legii să verifice dacă se respectă măsurile menite să prevină răspândirea Covid-19, adică distanţa de minim 2 metri între mese şi ocuparea a cel mult 30% din capacitate. Această din urmă măsură a fost impusă prin HG 856 din 2020.

Poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, angajaţi ISU Crişana şi de la Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi de la Protecţia Consumatorilor s-au adunat, la ora 20, în curtea Poliţiei Municipiului Oradea, s-au împărţit în două echipe şi au plecat în oraş, însoţiţi şi de jurnalişti.

Acţiunea pare a fi însă mai degrabă simbolică, deoarece, chiar dacă constată abateri flagrante, echipele de control nu dau amenzi, ci îi invită pe patroni la explicaţii.

Terasa plină, dar ITM-ul „va analiza”

S-a întâmplat şi la cafeneaua The Blooms, de pe Bulevardul Dacia, unde regulile se respectau în interior, dar nu şi pe terasă, care era foarte aglomerată. 10 din cele 12 mese erau ocupate, iar clienţii stăteau spate în spate, încălcându-se în mod evident distanţa de 2 metri între mese. „Ca la piaţă stăm”, a constatat şi unul dintre clienţi.

În timpul controlului, poliţiştii au legitimat toţi clienţii, pentru a putea stabili numărul de persoane, în timp ce reprezentanţii ITM au atribuţia să verifice dacă agentul economic respectă legea, fiind de datoria patronilor localului să nu permită ocuparea decât a 30% dintre mese şi să asigure distanţa între clienţi. La The Blooms, reprezentantul ITM a constatat că... totul e în regulă.

„În acest local, după câte am observat, se respectă normele legale, în sensul că nu se depăşeşte 30% din capacitatea localului”, a declarat inspectorul de muncă Valeriu Pintea. Când jurnaliştii i-au spus că terasa este aglomerată, acesta a declarat că regula nu se aplică: „Pentru terasă sunt alte norme de distanţare, fiind un spaţiu semi-deschis”.

Pentru că ziariştii au insistat şi i-au arătat că pe terasă nu se respecta nici regula aşezării meselor la minim 2 metri distanţă, valabilă şi în aer liber, cu atât mai mult pe o terasă închisă cu pereţi din plastic, Pintea a spus că va analiza situaţia la sediul ITM. „Noi am lăsat o invitaţie la sediul instituţiei. Când se va prezenta, vom studia documentele aduse şi se vor lua măsurile legale”, a spus inspectorul.

Drept urmare, şi după ce echipele de control au ieşit din local, clienţii au rămas la fel de apropiaţi. Dacă ITM va constata, totuşi, că regulile au fost încălcate, localul riscă o amendă între 1.000 şi 5.000 lei.

Sălile de nunţi, închise

Restaurantul Vinotera, din Velenţa, a fost un alt local verificat, dar aici echipele n-au mai dat peste aceeaşi aglomeraţie. Atât în interior, cât şi pe terasă, atmosfera era mult mai aerisită. Singurii care stăteau îngrămădiţi erau nişte tineri pe care oamenii legii i-au găsit în faţa localului.

Deşi păreau o gaşcă strânsă să sărbătorească ceva, adolescenţii au negat că ar participa la vreun eveniment, spunând doar că au ieşit pur şi simplu la cină. Aşa că tot ce le-au cerut poliţiştii a fost să lase paharele de vin în interiorul localului, consumul de alcool în spaţiul public fiind interzis.

La finalul controalelor, coordonatorul acţiunii, comisarul şef de poliţie Cristian Stanciu, şeful Poliţiei Oradea, a confirmat la rândul său că nu s-au găsit probleme. „În această seară nu am constatat probleme. Sunt închise toate sălile de evenimente din municipiul Oradea şi verificăm doar agenţii economici care au voie să primească clienţi”, a declarat Stanciu.

Întrebat şi el ce se întâmplă când, totuşi, încălcările legii se văd cu ochiul liber, cum a fost la The Blooms, şeful Poliţiei Oradea a spus că, potrivit legii, poliţiştii „înaintează documentaţia întocmită către instituţiile partenere”, care urmează să decidă sancţiunile în cazul în care se impun. Aşadar, chiar dacă au fost împreună în localuri şi au văzut laolaltă realitatea, poliţiştii şi angajaţii celorlalte instituţii publice comunică ulterior, prin hârtii, în loc să ia măsuri pe loc...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Ce faci, perfectule, iti bati joc de noi?!
La fauna care populeaza Oradea controlul fara amenda e ca arma fara cartuse, o porti degeaba!
Postat 20 Octombrie 2020, 05:11 de pinonel
Ce te agiți așa?!
Las că în localuri nu se poartă deloc, șteptule, geaba îți explică omu, cu spații restrânse, densitate, etc. Încet se vor închide iarăși, logic, firesc, place sau nu.
Postat 19 Octombrie 2020, 17:25 de oradeaveche
@unu @oradeaveche
Bravo baieti....retorica voastra ii exact ca si pe vremea lui Ceausescu. Nu mai zic nimic ca se iveste o polemica tampita fara rezolvare. Aveti dreptate, si tu @unu cu bonurile fiscale, asa-i normal sa ii bagam in aceasi oala pe toti cei corecti cu cei evazionisti (pentru care exista organe competente), si la fel si @oradeaveche vorbesti de densitate...vai de mama noastra, in acea densitate pe m2 din "hala gigant" oamneii respecta regulile si leviteaza unul pe langa celalta. Toti poarta masca sub NAS...orbule..
Postat 19 Octombrie 2020, 15:29 de CalinPopescu
@catalinpopescu
In Dedeman, Leroy, etc... nu poti intra decat cu masca. La restaurante fara. Daca mintea ta nu vede diferenta asta, eu ce sa mai zic. Apoi, daca tot vorbim de "motoarele economiei", la magazinele astea primesti intotdeauna bon fiscal, pe cand la restaurant...
Postat 19 Octombrie 2020, 14:20 de unul
Genială comparație!
Când mergi la Dedeman, Leroy sau Brico, stai ore întregi, pe loc, într-un spațiu restrâns? Densitatea pe metru pătrat unde îi mai mare, într-o hală gigant sau într-o terasă închisă? Retoric, desigur.
Postat 19 Octombrie 2020, 11:26 de oradeaveche
Dictatura
Cum sa inchizi horeca si sa lasi deschise "motoarele economiei" Dedeman, Leroy, Brico etc, toate magazinele astea imense sa le lasi dschise ca doar acolo virusul nu se raspandeste, unde intr-o locatie sunt mai multi decat la o nunta boiereasca. Aveti noroc ca populatia nu este unita si nu se deschid procese pe banda. Romanul sta si inghite si isi spune oful pe retelele de socializare. Apelati la avocati si cereteti-va drepturile HORECA !!!
Postat 19 Octombrie 2020, 09:57 de CalinPopescu
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Pui si afinata sau ești doar PAINTER DECORATING, ca altfel o chem pe CrisDumi, ea e specialista in tot
Postat 18 Octombrie 2020, 23:30 de Sandu2100
2100 DE PROSTI INTR-UNUL SINGUR+INCA UNUL IN DOI IDIOTI!
mai 2100 de prosti+1, o lume intreaga este in cadere, in criza iar Romania este o victima colaterala care daca nu invata sa se protejeze sanitar o sa ajunga la 1/2 din populatie, iar chestiile astea cu tone de otel pe cap de prost furajat nu ajuta la nimic cand nimeni nu are nevoie de otelul tau....daca puteti intelege; ca sa ascoti tara din recesiune trebuie sa ai cu cine o scoate, cu mortii mai greu. Cu prosti, boi in fata carutei doar in gard, sant se pote ajunge asa ca trageti voi usor pe dreapta!
Postat 18 Octombrie 2020, 19:58 de scortosul
Neutryno
Si un zugrav poate fi un profesionist la fel ca si @CrisDumi EXCALIBUR, ăștia le stiu pe toate
Postat 18 Octombrie 2020, 18:40 de Sandu2100
trebuia sa ramai, aveau un zugrav in plus
Mi-este mai nou o scarba de astia ca si tine, care nu vedeti decat ce e rau in tara lor. Covidioti poate sunt aia pentru care nu conteaza cati bolnavi cronici au murit prematur au murit. Ca acum nimic nu mai e esential. Conteaza doar daca am putut salva macar un batran de 85 de ani plin de comorbiditati. Nu conteaza ca mor 10 de alte boli. Conteaza ca am salvat un bolnav de covid. Ca dupa prabusirea economiei va urma prabusirea bugetului minsterului sanatatii si automat mai multi morti. ## PS: in Portugalia au fost mai multe cazuri decat in Romania raportat la populatie 9625 fata de 9396 la milionul de locuitori, asa ca din start esti fake. Dupa cum te exprimi in scris nu ai promova clasa a cincea.
Postat 18 Octombrie 2020, 16:06 de Neutryno
tocmai ce..
Tocmai ce m-am intors dintr-o tarea saracita de criza din 2008-2010 dar cu oameni constienti si uniti in lupta cu mizeria asta de virus. Saraciti dar curati, o curatenie maxima peste tot, pe strazi, in tramvaie, in autobuze, in metrou, in tren, in magazine. Nu tu peturi nu tu pahare din plastic, nu tu pungi din plastic, nu tu coji de seminte, nu tu guma de mestecat, nu tu flegme,....... Toti si-au dat mana in protejartea impotriva virusului cu responsabilitate pentru ei si pentru concetateni. Toti poarta masca peste tot si desi e4ste doar stre de contingenta o poarta multi si pe strada. La intrarea si iesire din fiecare spatiu comercial te asteapta dezinfectanti pe baza de alcool iar la restaorant scaunele sunt injumatatite si dupa fiecare client vine o femeie si dezinfecteaza masa. Nu auzi la stiri de ei ca ar avea probleme deosebite cu pandemia dar la felul cum actioneaza fiecare in parte nu te miri. La revenirea in tara, la noi la romani o gramada de covidioti zbiara ca magarii in desert impotriva masurilor de protectie sanitara, strazile sunt pline de peturi, pahare din plastic, pungi din plastic, gume, flegle, chistoace,..... tiganeala in Tiganiada! acolo toti respecta si se respecta fara sa vezi grupe de politisti sa ceara respectarea normelor de protectie sanitara. M-am simtit in siguranta acolo si nu la mine acasa! Restect PORTUGALIA!
Postat 18 Octombrie 2020, 13:19 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON