URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2023, 16:40

Contravențiile rutiere vor putea fi contestate „acasă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o întreagă „telenovelă”, începând cu data de 27 iulie 2023, sancțiunile contravenționale în materie rutieră pot fi contestate și la instanța de domiciliu a persoanei sancționate.

Prin Legea nr. 254/2023 a fost modificat articolul 118 al Codului rutier, care acum prevede că împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.

Această lege reprezintă finalul unui demers legislativ tipic românesc. Astfel, în anul 2019 mai mulți aleși ai neamului au depus o inițiativă legislativă de modificare a legii contravențiilor, în sensul în care plângerea să se poată face și la domiciliul contravenientului, nu numai la locul faptei, toate argumentele făcând trimitere la legislația rutieră.

Inițiativa s-a concretizat în Legea nr. 107/2022 care modifica în acest sens legea cadru a contravențiilor, OG nr. 2/2001. Problema a fost, însă, că nici parlamentarii și nici staff-ul tehnic al comisiilor parlamentare raportoare sau avizatoare și nici măcar Guvernul României prin intermediul ministerului de resort implicat (Ministerul Afacerilor Interne) nu au observat prevederile art. 118 din Codul rutier, care au rămas în vigoare și prevedeau că plângerea se depune doar la instanța în circumscripția căreia a fost constatată contravenția.

Ca atare, un an de zile a fost un adevărat „ping-pong” între instanțe cu dosarele rutiere: unele instanțe spuneau că modificarea nu se aplică la contravențiile rutiere, iar altele apreciau - corect, din punctul meu de vedere - că a fost o modificare legală implicită.

leșii neamului cei neatenți au încercat să „dreagă busuiocul” și au depus o nouă inițiativă legislativă de modificare și a Codului rutier, astfel că acum, când Parlamentul a votat noua lege, iar președintele a promulgat-o, toată lumea a răsuflat ușurată.

Până la urmă, bine că în final a ieșit bine. Ce mai contează banii statului și nervii contribuabililor risipiți aiurea timp de un an?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
De ce nu-si asuma nimeni articolul?! Ma gandesc la dna Gal sau la maître Ursuta
Cineva, pt care am o simpatie deosebita (i-am cumparat cateva carti, a meritat), a fost numit secretar de stat la justitie la inceputul lui feb. 2021. Legea nr. 107/2021, aia scrisa/verificata/aprobata/votata de niste idi*ti, a fost publicata la 20.apr.2021. NO COMMENT!
Postat 13 August 2023, 18:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON