URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2022, 18:17

Combaterea ambroziei în Bihor: 26 de primării susțin că pe teritoriile lor nu există buruiana, cu cea mai mare răspândire în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o lună după ce Prefectura Bihor a cerut tuturor celor 101 administrații locale din județ să ia măsuri pentru combaterea ambroziei, rapoartele primite de la primari arată că buruiana intens alergenă este răspândită cel mai mult în Oradea, iar în 26 de unități administrativ-teritoriale nu ar exista deloc.

Amenzi de până la 20.000 lei

Potrivit unei informări trimise miercuri presei locale, „primăriile bihorene au emis către Instituția Prefectului rapoartele privind măsurile de combatere a ambroziei aplicate la nivel local”, în urma unei solicitări formulate pe 3 iunie.

Atunci, Prefectura le-a amintit primarilor că administrațiile locale au obligația să verifice, să constate și să sancționeze nerespectarea prevederilor legale privind combaterea ambroziei de către deținătorii de terenuri și administratorii drumurilor publice, căilor ferate și cursurilor și suprafețelor de apă, prin funcționari anume împuterniciți, polițiști locali sau în colaborare cu comisarii Gărzii de Mediu.

Conform legii, nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amenzi între 1.000 și 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 10.000 la 20.000 lei în cel al persoanelor juridice.

Care, cum...

Prefectura Bihor arată că, după o lună, așa cum rezultă din centralizarea rapoartelor, 21 din cele 101 primării din județ „au identificat pe raza localităților administrate un număr mare de terenuri cu risc de infectare cu ambrozie”, cel mai mare număr de terenuri infestate cu ambrozie - 266 în total - fiind identificat în municipiul Oradea.

Aici, Poliția Locală a emis către proprietarii acestora 209 somații privind măsurile obligatorii de combatere a buruienii, respectiv cosirea repetată, distrugerea cu unele agricole, smulgerea sau erbicidarea, notificând proprietarii că în caz contrar vor fi sancționați.

În alte 49 unități administrativ-teritoriale, primăriile au identificat „un număr redus, de sub 10 terenuri cu risc de infectare”, iar 26 de primării au raportat absența ambroziei pe raza localităților administrate.

De subliniat că 5 primării nu au prezentat Prefecturii raportul în termenul solicitat, urmând ca mai ales aici îndeplinirea obligațiilor autorităților locale în combaterea ambroziei să fie verificată de specialiști care au și competența de a stabili sancțiuni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON