URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2020, 07:57

Şcoli "bolnave": În plină pandemie, anul şcolar începe în Bihor cu zeci de grădiniţe şi şcoli fără autorizaţie sanitară (FOTO)

Şcoli 'bolnave': În plină pandemie, anul şcolar începe în Bihor cu zeci de grădiniţe şi şcoli fără autorizaţie sanitară (FOTO) CU VITEZĂ. În Luncasprie, şcoala gimnazială şi grădiniţa funcţionează în aceeaşi clădire, care n-are nici măcar o baie în interior. În loc să construiască un corp nou, primarul Nicolae Neag (foto) a preferat să monteze în curte două containere cu toalete şi chiuvete, racordate la reţeaua de apă şi canalizare. Le-a pus lângă vechile latrine, să nu uite copiii de unde au plecat...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani de zile, politicienii promit că şcolile cu WC-uri în fundul curţii vor rămâne o tristă amintire, dar realitatea îi contrazice.

Direcţia de Sănătate Publică nu a autorizat 34 de clădiri ale unor şcoli şi grădiniţe din judeţ, iar pentru majoritatea dintre ele motivul este că nu au toalete decente, ci doar nişte amărâte de latrine. Nici măcar pandemia nu i-a mobilizat pe primarii bihoreni...

Probleme la oraşe

Prima lecţie din anul şcolar 2020-2021 va fi, fără îndoială, una de igienă. De la mic la mare, elevii vor afla - dacă nu cumva ştiu deja - că trebuie să-şi spele mâinile cât mai des, să poarte mască şi să stea la distanţă de colegi, pentru a preveni îmbolnăvirea cu Covid-19.

Pentru numeroşi copii din Bihor, lecţia va fi, însă, în contradicţie cu realitatea. Potrivit DSP, 34 de şcoli şi grădiniţe din judeţ nu au, la debut de an şcolar, autorizaţie sanitară de funcţionare. E adevărat, sunt mai puţine decât în 2019, când erau 62 în această situaţie, dar multe au dispărut din statistică pentru că elevii au fost comasaţi cu colegi din alte clădiri.

32 din cele 34 de unităţi de învăţământ fără autorizaţie sunt în satele Bihorului. Excepţie fac Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 51 de pe Calea Clujului din Oradea, care are nevoie de lucrări de reabilitare pe care Primăria a tot amânat să le facă din bugetul local, sperând să atragă o finanţare europeană, şi Grădiniţa nr. 5 din Marghita, neautorizată pentru că nu are un spaţiu adecvat în care copiii să ia masa.

Cu buda-n curte

13 şcoli şi grădiniţe nu au primit autorizaţia sanitară pentru că au latrine în curţi, iar unele şi sobe în loc de calorifere. Este vorba de grădiniţele din Poiana (comuna Bulz), Sărand (Copăcel) şi Lupoaia (Holod), şcolile primare din Diosig, Căbeşti (Beznea), Corbeşti, Abrămuţ, Poiana (Tăuteu), Sărand (Copăcel) şi şcolile gimnaziale din Galoşpetreu (Tarcea), Talpoş (Batăr), Bucuroaia (Copăcel) şi Luncasprie (Dobreşti). În cazul şcolilor din Căbeşti, Abrămuţ, Poiana şi Luncasprie, nu doar elevii îşi fac nevoile în WC-uri insalubre, ci şi preşcolarii, deoarece clădirile găzduiesc şi grădiniţe.

Alte 12 şcoli şi grădiniţe au şi ele latrine în curte, dar între timp aici s-au amenajat toalete decente, numai că lucrările n-au fost încă recepţionate şi, implicit, avizate. În această situaţie sunt şcoala şi grădiniţa din Tulca, şcoala primară şi grădiniţa din Valea de Jos şi Băiţa (comuna Rieni), grădiniţele din Vintere şi Holod, şcoala primară şi grădiniţa din Urviş (Şoimi), şcoala primară şi grădiniţa din Hidişel şi Topa de Sus (Dobreşti), grădiniţa din Cefa, respectiv şcolile şi grădiniţele din Meziad şi Drăgoteni (Remetea).

Pe lista DSP se mai numără grădiniţa din Curtuişeni, neautorizată pentru că funcţionează în căminul cultural, şcolile din Ponoară (Bratca) şi Gurbeşti (Căbeşti), care n-au garduri, respectiv şcolile din Călăţea (Aştileu) şi Fâşca (Vârciorog), care împart sediile cu grădiniţele satelor, dar fără a avea circuite separate. Fără autorizaţie sanitară este şi şcoala primară din Arpăşel, comuna Batăr, unde încălzirea este cu sobe.

Pe repede-înainte

Mânaţi de dorinţa de a culege voturi la alegerile din această lună, unii primari s-au pus pe lucru după inspecţia DSP. De pildă, Liviu Gurău, edilul liberal din Copăcel, unde două şcoli şi o grădiniţă n-au autorizaţie, a deschis în august un şantier, dar numai la şcoala din Bucuroaia. "Am vrut să depun mai încolo un proiect în PNDL, dar dacă DSP a zis că nu ne dă autorizaţie, am făcut acum cheltuiala din bugetul local", spune el. Vinerea trecută, lucrările nu erau încă finalizate.

Lucrări pe repede-înainte s-au făcut şi în comuna Dobreşti. Primar de 20 de ani, Nicolae Neag (PSD) susţine că a vrut să rezolve problema latrinelor în ultimele zile de mandat, chit că nu s-a mai înscris în cursa electorală. "Am vrut să las şi problema asta rezolvată". Totuşi, abia în urmă cu câteva săptămâni a comandat amenajarea unor containere în curţile şcolilor din Luncasprie şi Hidişel, care ţin locul unor băi, având câte două chiuvete şi patru toalete.

Miercurea trecută, containerele încă nu erau conectate la apă şi canalizare, dar primarul a promis ferm că până pe 14 septembrie vor fi funcţionale, iar apoi va chema şi inspectorii DSP, să le autorizeze. De ce nu le-a făcut mai de mult, dat fiind că întreaga comună are reţea de apă încă din 2011, nu lămureşte. "Le-am făcut acum", spune el. Cum s-ar zice, mai bine mai târziu decât niciodată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON