URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2023, 12:29

Cod galben în Bihor: Vântul va atinge viteze de până la 75km/h! Lista localităţilor afectate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au emis joi o nouă avertizare de tip cod galben de vânt, valabilă pentru mai multe localităţi din Bihor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor, fenomenele avertizate sunt "intensificări ale vântului care vor depăşi local la rafală 55…65 km/h, izolat 75 km/h".

Atenţionarea este valabilă joi, 09.03.2023, în intervalul orar 10:10-16:00, pentru localităţile: Oradea, Salonta, Marghita, Beiuş, Săcueni, Aleşd, Valea lui Mihai, Ştei, Popeşti, Sânmartin, Tileagd, Tinca, Diosig, Dobreşti, Oşorhei, Batăr, Bratca, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Brusturi, Vadu Crişului, Ciumeghiu, Borod, Nojorid, Tăuteu, Ceica, Şimian, Sălard, Şuncuiuş, Aştileu, Curtuişeni, Holod, Pomezeu, Pietroasa, Finiş, Balc, Biharia, Sântandrei, Chişlaz, Ineu, Lunca, Derna, Sârbi, Drăgăneşti, Avram Iancu, Cociuba Mare, Abram, Rieni, Hidişelu de Sus, Şoimi, Remetea, Vaşcău, Sălacea, Lugaşu de Jos, Borş, Ţeţchea, Auşeu, Tulca, Olcea, Girişu de Criş, Câmpani, Măgeşti, Roşiori, Curăţele, Lăzăreni, Tarcea, Bulz, Abrămuţ, Budureasa, Uileacu de Beiuş, Drăgeşti, Copăcel, Răbăgani, Cherechiu, Nucet, Husasău de Tinca, Cefa, Tărcaia, Ciuhoi, Cetariu, Căbeşti, Căpâlna, Sănnicolau Romăn, Lazuri de Beiuş, Buduslău, Toboliu, Mădăraş, Tămăşeu, Săcădat, Pocola, Sâmbăta, Paleu, Gepiu, Spinuş, Boianu Mare, Viişoara, Mădăras, arată ISU.

În context, ISU le recomandă cetăţenilor ca, pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

Totodată, specialiștii le recomandă cetățenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcţie aflate în echilibru instabil, care, pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

„Nu în ultimul rând, recomandăm cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile”, mai arată ISU.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON