Coaliția Rogerius, care reunește asociații de proprietari din municipiu, cere Prefecturii să anuleze noul regulament de salubritate al Oradiei, pe motiv că a fost votat luni de Consiliul Local fără ca în prealabil să fie organizată o dezbatere publică și fără să justifice urgența aprobării lui într-o ședință extraordinară.
Anunțul a fost făcut joi, într-o conferință de presă susținută de președintele coaliției, Ioan Horvath, și de alți șase președinți de asociații din Oradea, toți nemulțumiți de regulament.
„Suntem la limita superioară a suportabilității. (...) Soluția finală a Primăriei este să amendeze iar orădeanul, și nu este în regulă”, a declarat Horvath, cu referire la faptul că regulamentul prevede penalități pentru orădenii care nu colectează separat deșeurile.
Oamenii reclamă că Primăria n-a organizat o întâlnire cu președinții de asociații din 2018, așa că nu le cunoaște opiniile și, probabil, nici nu este interesată de ele. Or, spun ei, înainte de a vota regulamentul de salubritate, municipalitatea ar fi trebuit să organizeze o întâlnire cu președinții și să le asculte obiecțiile.
Reprezentanții Coaliției Rogerius spun că amenzile pentru încălcarea regulilor de colectare separată nu pot fi aplicate în Oradea, atât timp cât blocurile sunt deservite de țarcuri pentru deșeuri care frecvent rămân deschise, astfel încât oricine poate arunca deșeuri în ele.
Chiar dacă la pubele ar avea acces doar locatarii, președinții tot nu ar fi de acord cu amenzile, pe motiv că nu au cum să identifice persoana vinovată, iar să plătească asociația nu consideră că este corect.
„La noi, 90% dintre oameni respectă colectarea separată. Nu poți să stai tot timpul să urmărești oamenii care aruncă gunoaie. Amenda nu este o rezolvare, am putea fi amendați din două în două zile, dacă infrastructura e cum e”, a spus Felicia Bulzan, președinta Asociației 1 Decembrie nr. 11, care în trecut a câștigat în instanță anularea unei amenzi primite de la Poliția Locală pentru amestecarea deșeurilor.
„Eu, personal, la ora actuală, mă simt abuzată, pentru că sunt amenințată tot timpul cu amenzi, sunt controlată”, a spus Bulzan.
„Cu amenda nu sunt de acord. Primăria să asigure logistica, apoi să amendeze”, a spus și Silvia Ardelean, președinta Asociației 108 Tușnadului.
„A trăi în Oradea este o amendă”, a completat Horvath.
Președinții de asociații au prezentat și soluții cu care ar fi de acord: țarcuri subterane sau incinte sub forma unor dulapuri închise ermetic la blocuri, cu containere separate pentru fiecare fracție de deșeuri, ori implementarea unui sistem de piroliză a deșeurilor, care le transformă în biogaz și, astfel, în energie, cum deja s-ar folosi în orașul Bacău.
Mărioara Lipai, președinta Asociației 103 Splai, a propus de asemenea ca Primăria să monteze camere de luat vederi la fiecare țarc de gunoi, misiune pe care municipalitatea a încercat să o paseze asociațiilor. „Nu e corect să le plătească asociația”, a precizat Lipai.
„Atragem atenția membrilor Consiliului Local Oradea că i-am ales pentru a ne reprezenta, a ne face viața mai ușoară, să găsim cele mai bune soluții. Dorim respect reciproc, dar deciziile pe care le iau nu denotă asta”, a declarat și Iuliana Skrubucz (foto), președinta Asociației Dacia 135.
Președintele coaliției a cerut și demiterea funcționarilor din Primărie responsabili de acest regulament.
„Soluția este să-i dea afară pe toți de la Direcția Tehnică și să angajeze persoane competente”, a spus Horvath.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.