URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2024, 13:37

Coaliția Rogerius contestă regulamentul de salubritate: „A trăi în Oradea este o amendă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coaliția Rogerius, care reunește asociații de proprietari din municipiu, cere Prefecturii să anuleze noul regulament de salubritate al Oradiei, pe motiv că a fost votat luni de Consiliul Local fără ca în prealabil să fie organizată o dezbatere publică și fără să justifice urgența aprobării lui într-o ședință extraordinară.

Anunțul a fost făcut joi, într-o conferință de presă susținută de președintele coaliției, Ioan Horvath, și de alți șase președinți de asociații din Oradea, toți nemulțumiți de regulament.

„Suntem la limita superioară a suportabilității. (...) Soluția finală a Primăriei este să amendeze iar orădeanul, și nu este în regulă”, a declarat Horvath, cu referire la faptul că regulamentul prevede penalități pentru orădenii care nu colectează separat deșeurile.

Oamenii reclamă că Primăria n-a organizat o întâlnire cu președinții de asociații din 2018, așa că nu le cunoaște opiniile și, probabil, nici nu este interesată de ele. Or, spun ei, înainte de a vota regulamentul de salubritate, municipalitatea ar fi trebuit să organizeze o întâlnire cu președinții și să le asculte obiecțiile.

Reprezentanții Coaliției Rogerius spun că amenzile pentru încălcarea regulilor de colectare separată nu pot fi aplicate în Oradea, atât timp cât blocurile sunt deservite de țarcuri pentru deșeuri care frecvent rămân deschise, astfel încât oricine poate arunca deșeuri în ele.

Chiar dacă la pubele ar avea acces doar locatarii, președinții tot nu ar fi de acord cu amenzile, pe motiv că nu au cum să identifice persoana vinovată, iar să plătească asociația nu consideră că este corect.

„La noi, 90% dintre oameni respectă colectarea separată. Nu poți să stai tot timpul să urmărești oamenii care aruncă gunoaie. Amenda nu este o rezolvare, am putea fi amendați din două în două zile, dacă infrastructura e cum e”, a spus Felicia Bulzan, președinta Asociației 1 Decembrie nr. 11, care în trecut a câștigat în instanță anularea unei amenzi primite de la Poliția Locală pentru amestecarea deșeurilor.

„Eu, personal, la ora actuală, mă simt abuzată, pentru că sunt amenințată tot timpul cu amenzi, sunt controlată”, a spus Bulzan.

„Cu amenda nu sunt de acord. Primăria să asigure logistica, apoi să amendeze”, a spus și Silvia Ardelean, președinta Asociației 108 Tușnadului.

„A trăi în Oradea este o amendă”, a completat Horvath.

Președinții de asociații au prezentat și soluții cu care ar fi de acord: țarcuri subterane sau incinte sub forma unor dulapuri închise ermetic la blocuri, cu containere separate pentru fiecare fracție de deșeuri, ori implementarea unui sistem de piroliză a deșeurilor, care le transformă în biogaz și, astfel, în energie, cum deja s-ar folosi în orașul Bacău.

Mărioara Lipai, președinta Asociației 103 Splai, a propus de asemenea ca Primăria să monteze camere de luat vederi la fiecare țarc de gunoi, misiune pe care municipalitatea a încercat să o paseze asociațiilor. „Nu e corect să le plătească asociația”, a precizat Lipai.

Iuliana Skrubucz„Atragem atenția membrilor Consiliului Local Oradea că i-am ales pentru a ne reprezenta, a ne face viața mai ușoară, să găsim cele mai bune soluții. Dorim respect reciproc, dar deciziile pe care le iau nu denotă asta”, a declarat și Iuliana Skrubucz (foto), președinta Asociației Dacia 135.

Președintele coaliției a cerut și demiterea funcționarilor din Primărie responsabili de acest regulament.

„Soluția este să-i dea afară pe toți de la Direcția Tehnică și să angajeze persoane competente”, a spus Horvath.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Ce usor ne"scoatem"
Deşi, cele mai urâte experiente le-am avut cu románii,deci!?
Postat 22 Martie 2024, 07:58 de Maikeltroll
Ce usor ne"scoatem"
Deşi, cele mai urâte experiente le-am avut cu románii,deci!?
Postat 22 Martie 2024, 07:57 de Maikeltroll
anaconda
ai vrea sa schimbi tu viata ta cu a celor care "deschid usa" acelor tarcuri de gunoaie?
Postat 21 Martie 2024, 20:37 de florea
nu mai dati vina pe altii!
opriti propaganda cum ca:"tziganii" sunt vinovati! christa,anaconda,cflorin,voi nu intelegeti problema!noi ca citadini ai orasului Oradea platim impozite aici din care parazitii angajati in primarie trebuie sa ne faca viata mai usoara caci de aceea alegem la fiecare 4 ani sa vedem care dintre ei ne vor face viata mai usoara,dar in Oradea astazi fiind in functiune un sistem fascist care uraste cetateanul si cauta sa-l subjuge,cauta sa adauge mai multa povara!cum e posibil ca la aquaparc sa fie 90 de lei intrarea cand el a fost facut pe terenul oradenilor si din banii nostri?cum sa ceri oradenilor taxa de parcare de domiciliu,cand acest teren apartine noua oradenilor,cum sa ceri taxa pentru a-ti inmormanta cei decedati dupa o viata traita in oradea?
Postat 21 Martie 2024, 20:34 de florea
@CFlorin
Daca politia si-ar face treaba si ar fi cu cotorul de PV la purtator si pe treaba, primaria ar face bani in asa fel incat loganurile ar putea fi inlocuite masini de categorie mai mare.
Postat 21 Martie 2024, 14:39 de Christa
Tarc
La tarcul de gunoaie de langa blocurile noastre sunt ''externi'' (homeless-i si tigani) care au card cu care deschid usa sau au alte metode!! De vreo doua ori au distrus sistemul de inchidere!! Pe ei cine-i amendeaza??!!
Postat 21 Martie 2024, 14:38 de AnaConda
asociatia...
Asociatia primeste amenda ca tiganii isi fac de cap la gunoaie si politia locala e ocupata cu alte treburi, oricum trece pe langa ei si nu le face nimic! Tu arunci selectiv si ei scot tot si arunca pe jos! Chiar daca esti de buna credinta, tot primesti amenda! Se tem de tigani ca de dr..u, da stiu sa dea amenda pentru patrunjel! Ar mai fi multe de spus, dar le stiti si voi!
Postat 21 Martie 2024, 14:04 de CFlorin
este, dar...
Este o amenda, dar sa vedeti in Austria si in Germania ce amenda iti iei, la reguli si mai stricte. Regula, daca nu ma insel, este - poluatorul plateste. Acesta trebuie sa se conformeze pe cheltuiala proprie sa faca curat si sa fie conform. Eu zic bogda-proste momentan. Vedeti anii urmatori ce va fi.
Postat 21 Martie 2024, 14:03 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON