URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2023, 11:01

Clubul Sportiv Gym a sărbătorit 30 de ani de activitate care culminează cu o nouă luptă: să îşi cumpere un sediu! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clubul Sportiv Gym, care a pus Oradea pe harta artelor marţiale, a sărbătorit vineri seară 30 de ani de activitate. La evenimentul care a cuprins de la demonstraţii de karate kyokushin până la un scurt concert de colinde au participat peste 200 de invitaţi.

Trei decenii de lupte...

Sportvii şi-au demonstrat abilităţile sub privirea atentă a antrenorilor Anca Wallmen, Marius Ilaş, Viviana Moş, Marius Buhaş şi Harris Wallmen, dar și a fondatorului clubului, Alexandru Chirilă, urmăriți de pe margine de părinți şi alți apropiaţi.

Cu ocazia evenimentului au fost premiaţi, pe categorii de vârstă, sportivii cu realizări, cum ar fi Casian Negruţ, clasat anul acesta pe locul trei la Campionatul european de tineret, şi a fost organizată o tombolă menită să stimuleze strângerea de fonduri pentru un nou sediu.

"După 30 de ani de activitate în care elevii clubului s-au antrenat în beciul de sub clădirea Facultăţii de Medicină, din luna aprilie a anului viitor trebuie să ne găsim un alt spaţiu", a explicat pentru BIHOREANUL secretarul clubului, antrenoarea Anca Wallmen.

"Am fost plimbaţi"

Actuala sală din strada Aleea Gojdu a fost închiriată de antrenorul de judo şi karate Alexandru Chirilă de la fosta Regie Autonomă de Gospodărire Comunală Locală, la sfârşitul anilor ʼ80. Beciul insalubru, cu destinaţie de spaţiu tehnic, a fost transformat într-o sală de sport prin care au trecut mii de practicanţi de karate, fitness şi culturism.

"Groapa", botezată aşa după beciul în care funcţionează sala, a intrat în istoria Oradiei din gură în gură, la fel ca "Podul intelectualilor", cum este poreclită pasarela hobanată de peste Crişul Repede, ori "centrul fără tunuri", cum îi mai spun încă nostalgicii Pieţei Unirii, după tunurile ruseşti mutate după căderea comunismului.

Ulterior, întreg imobilul a ajuns în proprietatea Universităţii orădene, cu concursul fostului rector Teodor Maghiar. Clădirea, care acum găzduieşte Facultatea de Medicină, urmează să intre anul viitor în lucrări de reabilitare cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii. Cu această ocazie, sala de sport urmează să fie transformată în sală de servere pentru calculatoarele facultăţii.

"După ce am fost plimbaţi, în căutarea unui alt spaţiu, de la Primăria Oradea la Consiliul Judeţean Bihor, am ajuns la concluzia că trebuie să ne cumpărăm unul", a mai spus Anca Wallmen.

Lupta pentru o sală

În ultimul deceniu reprezentanţii clubului au reuşit să adune 100.000 euro pentru achiziţia unui alt sediu. CS Gym şi-a găsit în Calea Clujului o sală cu o suprafaţă de 700 metri pătraţi, pe care vrea să o cumpere cu 170.000 euro.

"Până săptămâna aceasta am reuşit să atragem sponsorizări de circa 15.000 euro şi să strângem pe o platformă de donaţii (n.r. gogetfounding.com) cam 7.000 euro", a mai arătat antrenoarea.

Reprezentanţii clubului mizează în campania de strângere de fonduri pe ajutorul foştilor membri ai clubului şi ai iubitorii sportului. "În «Groapă» s-au antrenat, în ultimii 30 de ani, mii de sportivi. Şansa noastră este că, în timp, am creat o comunitate de oameni care s-au împrietenit", a spus Anca Wallmen.

"Mizăm pe sprijinul iubitorilor de mişcare, a celor care ştiu că atunci când copiii sunt mici sportul îi ajută să nu fie răi, când sunt adolescenţi să nu se lase conduşi de hormoni, când sunt adulţi să nu fie deprimaţi, iar toată viaţa să fie sănătoşi", a mai spus antrenoarea.

Club în "Groapă"

În lumea artelor marţiale, "Groapa" clubului sportiv Gym, înfiinţat la sfârşitul anilor ʼ80, dar care funcţionează sub această denumire din 1993, a pus Oradea pe hartă.

De-a lungul timpului reprezentanţii clubului au organizat aici 4 campionate europene de karate Kyokushin şi 33 de ediţii ale Cupei României pe echipe.

CS Gym a dat doi campioni mondiali - Anca Wallmen şi Marius Ilaş - şi a câştigat 36 de medalii de seniori la campionate europene. Renumele său a făcut ca sediul Federaţiei Române de Karate Kyokushin să fie stabilit la Oradea, iar lotul naţional de luptă să se antreneze aici, sub îndrumarea antrenorului Harris Wallmen.

De altfel, în beciul de pe malul Crişului Repede au ţinut antrenamente de-a lungul timpului somităţi în artele marţiale precum Shihan (n.r. însemnând model sau exemplu) Howard Collins, discipolul fondatorului stilului Kyokushin, Masutatsu Oyama, regretatul preşedinte al Federaţiei Maghiare de Karate Kyokushin, Furko Kalman, ori unul dintre primii campioni europeni, Michael Wedel.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON