URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2019, 11:55

Cine ne duce gunoiul? S-au lansat licitații de 700 milioane lei pentru stabilirea viitorilor operatori de salubritate din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor din Bihor a intrat în etapa licitaţiilor. Săptămâna trecută, au fost publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice anunţurile pentru selectarea viitorilor operatori de salubritate. Două dintre proceduri sunt derulate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect, iar una de municipalitatea orădeană.

Preţul contează 

Una dintre licitaţiile lansate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect vizează selectarea celor şase operatori care în următorii 8 ani vor colecta deşeurile din întregul judeţ, cu excepţia municipiului Oradea. Împărţită în şase loturi, licitaţia are o valoare totală de 209 milioane lei, iar firmele pot să-şi depună ofertele pentru un singur lot sau pentru mai multe.

Toţi viitorii operatori vor trebui să colecteze gunoaiele separate în patru fracţii: deşeuri reziduale, plastic şi metal, hârtie şi carton, sticlă. Fracţia reziduală va trebui adunată cel puţin o dată pe săptămână, resturile de plastic şi metal - de două ori pe lună, iar cele din hârtie şi carton, respectiv de sticlă, lunar. 

Loturile vor fi adjudecate firmelor care propun cele mai bune preţuri pentru tarifele de colectare a deşeurilor, iar ofertele trebuie depuse până cel târziu pe 9 august. "Dacă nu vor exista contestaţii, în toamnă am putea semna contractele", spune directorul Ecolect, Bujor Chirilă (foto).

Tot ADI Ecolect licitează şi operarea staţiei de tratare mecano-biologică a deşeurilor din Episcopia, unde deşeurile menajere ale bihorenilor vor fi transformate în compost. Pentru operarea acestei staţii, Ecolect a pus la bătaie 6,2 milioane de euro pe o perioadă de 8 ani. 

Oradea, pe cont propriu

O licitaţie distinctă a fost lansată de Primăria Oradea pentru a desemna firma care să colecteze deşeurile localnicilor şi, totodată, să asigure curăţenia stradală şi deszăpezirea. Municipalitatea oferă 481 de milioane lei, tot pentru o perioadă de 8 ani, timp în care deşeurile orădenilor vor trebui colectate în trei fracţii: reziduală, reciclabilă şi biodegradabilă. 

Conform obligaţiilor din caietul de sarcini, viitorul operator va trebui să adune fiecare fracţie o dată pe săptămână de la persoanele fizice. La asociaţiile de proprietari, containerele galbene, cu deşeuri reciclabile, se vor goli o dată la 3 zile, iar cele negre şi maro zilnic în intervalul 1 aprilie - 30 septembrie, respectiv o dată la 3 zile în restul anului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 14 august.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON