URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2021, 16:22

Centura Aleșd, fără întoarcere: Aleșii bihorenilor au aprobat exproprierile și indicatorii tehnico-economici pentru construirea șoselei cu fonduri UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii județeni PNL și cei ai UDMR au votat miercuri două hotărâri pentru realizarea șoselei ocolitoare a orașului Aleșd, reprezentanții PSD exprimându-se împotrivă, pe motiv că traseul aprobat străbate o zonă locuită și aleșdenii afectați ar putea primi despăgubiri prin procese. „De 25 de ani vorbim despre centuri și au rămas pe hârtie din cauza abordărilor politicianiste populiste”, a replicat vicepreședintele Mircea Mălan, care a condus ședința în absența președintelui Ilie Bolojan, plecat în concediu. Ședința a fost marcată și de un mic „duel” intern al opoziției, liderii grupurilor PSD și UDMR înțepându-se reciproc.

Pe la sudul orașului

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CJ Bihor, desfășurată online, s-au aflat două proiecte legate de realizarea variantei ocolitoare a orașului Aleșd, una pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, cealaltă pentru aprobarea culoarului de expropriere.

Cea dintâi prevede că, după ce în luna ianuarie traseul șoselei a fost decis așa încât de la intrarea dinspre Oradea va trece prin sudul localității și la ieșirea spre Tinăud va continua până la intersecția cu DN 1 către Cluj, iar apoi și până la Peștiș, intersectându-se cu DN 1H spre Zalău, lungimea totală a drumului va fi de 5,852 kilometri. Șoseaua va avea o lățime între 9 și 10 metri, din care partea carosabilă va fi de 7 metri, 3 poduri și 5 podețe, precum și o pistă pentru bicicliști pe 1,65 km și trotuare pe 1,46 km și un spațiu pentru parcare.

Finanțarea urmează să fie asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare, costul estimat al investiției fiind de 121,132 milioane lei, iar durata de realizare de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

De menționat că un grup de aleșdeni au protestat împotriva acestei variante a centurii, care însă a fost decisă pentru că este cel mai puțin costisitoare, implică cele mai puține exproprieri și poate fi executată cel mai repede.

Două case demolate

Pe de altă parte, în ce privește proiectul pentru aprobarea culoarului de expropriere în vederea executării lucrărilor, este de menționat că, potrivit spuselor vicepreședintelui Mircea Mălan, cheltuielile vor fi suportate de CNAIR.

Este vorba, în total, de 373 terenuri, majoritatea din categoria de folosință arabilă, însumând 16,25 hectare.

Totuși, vor fi demolate și două case, dintre care una nelocuită, după cum a precizat Mălan.

Clinciuri încrucișate

Cele două proiecte de hotărâre au întrunit nu doar voturile consilierilor județeni PNL, ci și ale reprezentanților UDMR, al căror lider, Borsi Lorand, a afirmat că în urma unor întâlniri cu „reprezentanți ai comunității” din Aleșd, aceștia au ajuns la concluzia că șoseaua de centură „va fi de folos pentru comunitatea maghiară și mă gândesc că nu numai”.

Poziția sa a fost combătută de liderul grupului PSD, Felix Cozma, care anunțase, la rându-i, opoziția acestuia, pe motiv că traseul „trece prin oraș și afectează aproape jumătate dintre locuitorii Aleșdului”. De precizat, însă, că șoseaua va trece printr-un cartier de case pe o distanță de doar 520 metri.

„Există un proces pe rol și probabil oamenii (n.r. – localnicii nemulțumiți) vor câștiga, de aceea întreb: daunele pe care le va plăti Consiliul Județean cine le va suporta?”, a spus Cozma. Totodată, el a „felicitat” ironic colegii din UDMR pentru acceptul dat proiectelor, spunând că acesta ar fi firesc, de vreme ce partidul maghiar ar fi aliat cu PNL.

„Faptul că există oameni nemulțumiți și s-au adresat instanței nu înseamnă că se poate ține în loc un proiect de importanță majoră. De 25 de ani vorbim despre centuri și au rămas pe hârtie din cauza abordărilor politicianiste populiste”, i-a replicat Mălan social-democratului.

În schimb, Borsi Lorant i-a răspuns lui Cozma că UDMR nu este în coaliție cu liberalii decât la nivel central și i-a amintit pesedistului că „grupul PSD a votat împreună cu PNL împotriva culturii data trecută, când s-au luat spațiile de le teatru”. El a făcut, astfel, trimitere la faptul că la precedenta ședință a CJ Bihor, social-democrații i-au ajutat pe liberali să decidă revocarea dreptului Teatrului Regina Maria de a administra câteva garsoniere aflate în imobilul din strada Patrioților în care funcționează și Agenția pentru Managementul Destinației, dar care erau nefolosite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Centura
Sper totusi ca nu vor fi treceri de pieteni la fiecare pas si ca va avea gard sa nu treaca con-alesdenii teleleu pe unde ii taiencapul
Postat 13 Mai 2021, 10:50 de alexsmajor
::::))))))
Si inca odata FRAIERII mor de CIUDA:::)))
Postat 13 Mai 2021, 01:08 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON