URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2023, 11:25

Centru de formare în tehnologii digitale – un proiect de succes pentru tinerii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spot your Career este un proiect de educație digitală prin care elevi din medii defavorizate au acces la educație cu instrumente digitale și echipamente noi de ultimă generație.

Proiectul a fost derulat de Asociația Parteneriat pentru Educație, în cadrul Centrului de tineret The Spot, cu sprijinul Fundației Orange.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 70.000 Euro

Oradea, 4 mai 2023. Tinerii din Oradea și zona metropolitană au acces acum la o bază de educație cu echipamente moderne și la resurse digitale pentru învățare, ca urmare a proiectului „Spot your Career” derulat de Asociația Parteneriat pentru Educație, cu sprijinul Orange Foundation (Franța) și al Fundației Orange (România), prin programul Solidarity FabLab.

Pe parcursul proiectului, peste 200 de tineri au învățat să utilizeze tehnici și instrumente de producție digitală precum: design personalizat, software de proiectare CAD, imprimare 3D, laser cutter, mașină de frezat CNC, sub îndrumarea unor specialiști locali. De asemenea, au parcurs module de introducere în electronică și robotică și au beneficiat și de sesiuni de consiliere în carieră. În completarea informațiilor și a îndrumărilor primite, tinerii beneficiari se vor bucura de oportunități de internshipuri sau angajare și vor avea acces la întâlniri și discuții cu o serie de companii active în domeniul tehnologiei.

Beneficiarii provin din zona metropolitană a Oradiei, fiind în mare parte elevi care frecventează colegiile profesionale din oraș și doresc să se instruiască pentru o viitoare carieră. De asemenea și tinerii din școlile teoretice au avut șansa de a se orienta către domeniul tehnic folosindu-și abilitățile de programare. Solidarity FabLab Oradea este găzduit de centrul de dezvoltare educațională The Spot Oradea, care are ca principal obiectiv dezvoltarea aptitudinilor formale și non-formale ale tinerilor, în vederea pregătirii lor pentru viața de adult și a orientării profesionale.

Valoarea totală a finanțării acordată de către Orange Foundation și Fundația Orange, pentru achiziționarea de echipamente, consumabile și susținerea cursurilor, se ridică la 55.000 euro, valoarea totală a proiectului depășind 70.000 de euro.

Lansat în anul 2014, Solidarity FabLab este un program internațional, implementat de Orange Foundation în 23 de țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu.

„În cadrul Solidarity FabLab se vor desfășura și în viitor module de educație integrată în funcție de cerințele pieței muncii și de nevoile comunității. Astfel, am dat startul unei schimbări pe care o dorim de durată și extinsă la nivelul întregii comunități.” suștine Alina Silaghi, Director Executiv APPE.

Impactul proiectului - lector univ. dr. Călin Gal-Chiș

“Simplu, aș putea spune că timpul petrecut de elevii participanți în atelierele de robotică din cadrul proiectului susținut de Fundația Orange poate fi descris în câteva cuvinte: inovație, tehnologie, dezvoltare personală, prietenie, planuri de viitor, libertate.

Totuși ar fi nedrept să nu spunem că acest proiect a oferit o șansă unică de integrare a elevilor din grupuri sociale defavorizate. Totodată, impactul a fost unul multidimensional din punctul de vedere al competențelor și abilităților dobândite, și aș menționa aici: 

- integrare socială - tineri din diverse medii de proveniență au ajung să se cunoască, să se înțeleagă, să lucreze împreună în echipe și să lege prietenii,

- oportunități în carieră - prin vizitele în companiile cu profil tehnologic elevii au putut intra nu doar într-un sediu, ci au ales să intre ca parteneri cu drepturi depline în perioade de training, internship sau contracte de angajare pe perioada vacanței 

- educație pentru viitor - prin studierea și integrarea roboticii în activități cotidiene sau profesionale s-au pregătit să facă față unor provocări de actualitate, și vor putea să fie primii care să acceseze și poate chiar să creeze joburile noi care vor apărea în viitor în domeniul tech și IT.

Toate aceste activități au avut loc într-un mediu relaxat, cu dotări de ultimă generație în care acești copii au putut să strălucească fără a fi etichetați, fără situații de bullying, fără teama de eșec sau a altor presiuni pe plan școlar și social. Atelierele au fost orientate pe partea practică, în care după momente introductive demonstrative fiecare elev a fost îndrumat în proiectele de robotică favorite, fiecare avansând în ritmul propriu, beneficiind de tehnologie și training care sprijină învățarea diferențiată.

Din punct de vedere academic, e cel mai bun și complet proiect STEM în care am fost implicat.

Am văzut sau am participat în proiecte STEM în Statele Unite, unde au programe speciale pentru tineri, pentru fete, pentru elevi cu nevoi speciale sau din medii defavorizate, pentru adulți în categorii defavorizate. În mod excepțional, în proiectul de față lucrurile s-au întâmplat fără a arăta cu degetul că participanții sunt aici pentru că fac parte dintr-o anumită categorie specială. Participanții nu au simțit acest lucru, și nu au fost inhibați sau complexați datorită unei posibile etichetări.

De menționat că proiectul s-a desfășurat cu respectarea normelor și în timpul pandemiei Covid19, când astfel de inițiative au fost foarte puține la național. 

În timpul proiectului am avut și trei cursanți din Ucraina, o fată care este elevă într-un liceu din Oradea. Doi frați, unul dintre ei este acum voluntar în Polonia într-un proiect care susține un club de robotică cu copii refugiați. 

Proiectul a fost posibil prin amabilitatea partenerilor, cărora le spun un "Mulțumesc" din partea tinerilor participanți care au simțit că au valoare că o pot dovedi și că sunt apreciați și iubiți pentru ceea ce sunt.”

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Orange Foundation este o organizaţie non-profit fondată în anul 1987, în Franța, și se află în centrul activităților filantropice și a responsabilității sociale ale companiei Orange. Fundația promovează tehnologia ca vector pentru integrare socială și egalitate de șanse, implementând în 30 de țări programe majore în domeniul sănătății, integrarea persoanelor cu dizabilități, educației și al culturii. Pentru detalii, vizitați www.fondationorange.com/en.

Asociația Parteneriat Pentru Educație (APPE) s-a constituit în scopul promovării învățământului profesional și creșterea atractivității acestuia în rândul elevilor cu pregătire medie, al creării unui cadru optim pentru susținerea performanței în învățământul preuniversitar din județul Bihor și al pregătirii elevilor capabili de performanță prin activități extrașcolare în cadrul grupelor de excelență, în concordanță cu standardele Uniunii Europene și cu specificul societății românești.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON