URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2020, 08:35

Cele 3 depozite din Bihor au cumpărat, în total, 17 tone de carne din zona interzisă din Ungaria. DSVSA a mai găsit doar 38 de kilograme!

Cele 3 depozite din Bihor au cumpărat, în total, 17 tone de carne din zona interzisă din Ungaria. DSVSA a mai găsit doar 38 de kilograme! foto generic, minnpost.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele trei depozite din judeţul Bihor care au achiziţionat carne de curcan din ferme aflate în zona de restricţie în Ungaria, din cauza gripei aviare, au cumpărat peste 17 tone de carne şi organe de pasăre, dar la data notificării Comisiei Europene mai erau în termen de valabilitate aproximativ 3,3 tone. Dintre acestea, s-au mai găsit doar 38 de kilograme!

Informaţiile apar într-un comunicat, de luni, al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citat de Agerpres, conform căruia instituţia "a acţionat promt" după notificarea Comisiei Europene din 17 ianuarie în raport cu mai multe state membre.

Până luni, se ştia doar că această carne a fost introdusă în ţară "prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor", fără ca unitățile comerciale să fi fost nominalizate. Comunicatul de luni, însă, vorbeşte concret, de cantităţi.

Au fost 17 tone...

Potrivit ANSVSA, prin notificarea Comisiei Europene, ANSVSA fusese informată că, în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activităţile de comerţ intracomunitar, cele "trei unităţi autorizate din judeţul Bihor au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie".

"Reprezentanţii DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfăşurate în cele trei unităţi din judeţ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinaţie, fiind distribuite în 26 de judeţe, respectiv Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor", arată Agerpres.

Astfel, au fost alertate autorităţile sanitare veterinare din cele 26 de judeţe în care au fost distribuite produsele, iniţiindu-se procedura de retragere de la comercializare a acestora.

... au mai rămas 38 kg

DSVSA-urile au făcut verificări la beneficiarii produselor, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării. Restul cantităţii de carne de curcan era, la data notificării, în afara termenului de valabilitate stabilit de producător.

"Acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft s-a finalizat. Cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare a fost de 38,45 de kg", arată ANSVSA.

Numele celor trei depozite nu au fost făcute publice nici până acum de autorităţi.

Dr. Dumitru Szalo Mureşan, director adjunct la DSVSA Bihor, a comunicat, vineri, BIHOREANULUI, că în județul nostru "s-a vândut aproximativ 7% din ce a venit din Ungaria, restul a fost trimis în alte judeţe".

"Recomandarea în general este că dacă oamenii mai găsesc în comerţ să nu cumpere", a spus directorul, apreciind că nu este în măsură să comunice brandurile sau denumirea comercială a acestor produse şi precizând că gripa aviară este periculoasă pentru om doar în contact direct cu pasărea bolnavă sau în cazul consumului de carne ori ouă nepreparate termic corespunzător.

Nu au existat cazuri la om

Pe de altă parte, ANSVSA menționează, în comunicatul de luni, că, într-un raport ştiinţific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, EFSA a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) şi A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii un comunicat în care prezintă măsuri generale de prevenire a acestei boli.

Măsurile generale sunt: spălarea cât mai frecventă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări, interdicţia de a atinge păsări moarte, achiziţionarea cărnii de pasăre, a ouălor şi produselor din carne de pasăre exclusiv din magazine autorizate, precum şi anunţarea medicilor veterinari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a păsărilor.

De asemenea, DSP face recomandări şi cu privire la modul în care trebuie preparată hrana cu carne de pasăre: carnea crudă trebuie separată de cea prelucrată termic sau de alte alimente care sunt gata preparate, interdicţia de a folosi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru pregătirea cărnii crude şi a alimentelor gata preparate, interdicţia de a pune carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă, spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor crude şi a celor procesate termic.

De asemenea, carnea de pasăre şi ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin procesare termică la mai mult de 70°C.

Înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate şi ele cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte moi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La granita cu ungaria
La granita trebuie oprite aceste transporturi, cu aplicarea legii. Fermele din ungaria vor trebui sa-si omoare pasarile.
Postat 21 Ianuarie 2020, 22:38 de 232
Secretomanie
"Numele celor trei depozite nu au fost făcute publice nici până acum de autorităţi." Ce-i cu secretomania asta? In loc sa spuna cine sunt si sa informeze oamenii ca pot duce marfa suspecta ramasa inapoi la magazin, autoritatile tin secret. Oare o fi contracost din partea patronilor? Sau nu e o problema de sanatate publica?
Postat 21 Ianuarie 2020, 21:17 de DaNu
CasaPoporului
Unul din depozite e SAUQUY SRL, adica Macelaria Poporului.
Postat 21 Ianuarie 2020, 10:45 de huplea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON