URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2020, 17:19

Atenție la gripa aviară! Trei depozite din Bihor au primit carne de la ferme de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din cauza virusului

Atenție la gripa aviară! Trei depozite din Bihor au primit carne de la ferme de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din cauza virusului foto generic, microbeonline.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trei depozite din judeţul Bihor au primit carne de la ferme de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară. Anunţul a fost făcut vineri de ANSVSA, care a fost notificată de Comisia Europeană că din fermele de păsări aflate în carantină au fost sacrificaţi curcani, iar produsele astfel obţinute au fost livrate către mai multe state membre ale UE.

"Comisia Europeană a transmis o notificare Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România. Din analiza informaţiilor primite a rezultat faptul că astfel de produse au fost introduse în România prin trei unităţi de depozitare, de pe raza judeţului Bihor", a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), citată de site-ul Romania24.ro.

Conform documentului, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora.

”În Bihor s-a vândut 7%”

Deocamdată, numele depozitelor în cauză nu au fost făcute publice de autorităţi.

„Colegii mei au fost în cele trei depozite din Oradea şi au constatat că din două depozite toată marfa a fost vândută în alte judeţe. În al treilea depozit verificările încă continuă se vor termina probabil pe la 2-3 noaptea. În Bihor s-a vândut aproximativ 7% din ce a venit din Ungaria, restul a fost trimis în alte judeţe. Recomandarea în general este că dacă oamenii mai găsesc în comerţ să nu cumpere”, a declarat, contactat de BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Dumitru Szalo Mureşan.

Acesta a spus că nu este în măsură să comunice brandurile sau denumirea comercială a acestor produse și a precizat că gripa aviară este periculoasă pentru om doar în contact direct cu pasărea bolnavă sau în cazul consumului de carne ori ouă nepreparate termic corespunzător. „Importurile s-au făcut în perioada 1-10 ianuarie. E vorba carne de curcan din zona de protecţie”, a mai spus Mureșan.

La rândul său, șeful DSVSA Bihor, Remus Moțoc, a refuzat să ofere alte informații. „Suntem încă în anchetă. Vom comunica după finalizarea acesteia”, a spus Moţoc, întrebat despre cantităţile care au fost aduse şi care s-au vândut în Bihor.

După cum se ştie, virusul gripei aviare (H5N8) a fost descoperit de Autoritatea Sanitar Veterinară din Ungaria (NEBIH) la o fermă de gâşte din apropierea oraşului Letavertes, din estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea. Este al doilea focar de gripă aviară H5N8 raportat de Ungaria după cel descoperit la începutul săptămânii la o mare fermă de curcani din judeţul Komarom – Esztergom, nord-vestul Ungariei.

Cum să te fereşti de gripa aviară

În condiţiile confirmării gripei aviare cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în ţări vecine cu România sau din care România importă păsări domestice sau produse prelucrate din carne de pasăre (Ungaria, Polonia, Slovacia), precum şi în judeţul Maramureş, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii, joi, un comunicat în care prezintă măsuri generale de prevenire a acestei boli.

Măsurile generale sunt: spălarea cât mai frecventă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări, interdicţia de a atinge păsări moarte, achiziţionarea cărnii de pasăre, a ouălor şi produselor din carne de pasăre exclusiv din magazine autorizate, precum şi anunţarea medicilor veterinari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a păsărilor.

De asemenea, DSP face recomandări şi cu privire la modul în care trebuie preparată hrana cu carne de pasăre: carnea crudă trebuie separată de cea prelucrată termic sau de alte alimente care sunt gata preparate, interdicţia de a folosi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru pregătirea cărnii crude şi a alimentelor gata preparate, interdicţia de a pune carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă, spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor crude şi a celor procesate termic.

De asemenea, carnea de pasăre şi ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin procesare termică la mai mult de 70°C.

Înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate şi ele cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte moi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: (ne)Siguranța alimentelor și multele ei moașe. Alt episod
I. ”Colegii mei au fost în cele trei depozite din Oradea şi au constatat că din două depozite toată marfa a fost vândută în alte judeţe. În al treilea depozit verificările încă continuă se vor termina probabil pe la 2-3 noaptea. În Bihor s-a vândut aproximativ 7% din ce a venit din Ungaria, restul a fost trimis în alte judeţe. Recomandarea în general este că dacă oamenii mai găsesc în comerţ să nu cumpere”, a declarat, contactat de BIHOREANUL, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Dumitru Szalo Mureşan. 1. O întrebare decentă și de interes public pentru medicul veterinar Remus Moţoc: În câte din cele trei depozite a umblat și cu consultanţa Szalo Mureşan Dumitru (politruc UDMR?). Un răspuns conform ar edificator și pentru Ianoș Ur din fruntea PSD Bihor. Ca să înțeleagă mai bine de ce inginerii TCPA, (şi) cu sânge de dac în "instalație", nu prea sunt agreați în structurile de siguranță a alimentelor ş.a. 2. O recomandare și pentru Szalo Mureşan Dumitru (var cu Doina Constanta Pamant, fost director general la defuncta "Cominca" SA Oradea?): acționează preventiv in mod conform. Sa intram in detalii? II. In loc de concluzii: 1. Si cu asemenea politruci si specialisti in (ne)siguranta alimentelor vom fi 16 milioane de cetățeni romani [tov. "Petrov"]; 2. ”Doar adevărul ne poate vindeca!”-Oana Zamfir [”Antena 3” TV]. Şi de politrucii, ”zöld-portocalele” şi incompetenții din structurile care acționează pe linie de siguranță a alimentelor din România
Postat 19 Ianuarie 2020, 00:15 de stefan
Nah, "carne de pui de la ungaria"
Acuma o sa va saturati de ea/
Postat 17 Ianuarie 2020, 19:12 de 232
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON