URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2021, 15:06

Ce tratament dietetic recomandă medicul pentru diabetul zaharat

Ce tratament dietetic recomandă medicul pentru diabetul zaharat Foto: www.salmanzafar.me
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).

Bolnavul se va afla în evidenţa medicului specialist diabetolog, care va stabili dieta, tratamentul (cu medicamente antidiabetice orale sau cu insulină), ritmicitatea controalelor şi monitorizarea în vederea prevenirii sau tratamentului complicaţiilor.

Medicul de familie, la rândul său, va controla respectarea indicaţiilor terapeutice recomandate şi va evalua starea globală de sănătate a bolnavului, informând specialistul diabetolog de eventualele modificări. Important este ca diabeticul să înţeleagă gravitatea bolii, dar şi faptul că dieta şi corectitudinea tratamentului indicat îi pot asigura o viaţă normală.

Toţi bolnavii de diabet necesită modificări în dietă.

Este important să se stabilească un regim alimentar care să prevină obezitatea, pierderea în greutate fiind benefică în diabetul non-insulino-dependent.

Proporţia de glucide (zaharuri sau hidrocarbonate) ar trebui să fie de 50% (evitându-se zahărul şi celelalte produse zaharoase şi consumându-se glucide provenite din cereale, legume şi unele fructe), cea de proteine de 20% şi cea de grăsimi de 30% (fiind indicate cele de origine vegetală în proporţie mai mare).

Este important, de asemenea, să se consume alimente bogate în fibre (fructe proaspete cu coajă cu tot şi cu conţinut moderat de zaharuri, legume uşor fierte, pâine integrală, cartofi, paste, orez). Bolnavii vor fi instruiţi de către medicul specialist cum să-şi calculeze necesarul de glucide (de obicei 200 g pe zi) din alimentele permise.

Atenţie!

La pacienţii cu diabet insulino-necesitant este importantă distribuţia caloriilor pentru evitarea hipoglicemiei (scăderea accentuată a glicemiei), de obicei fiind suficientă „alocarea” a 20% din total pentru micul dejun, 35% pentru prânz, 30% pentru cină şi 15% pentru mai târziu (uneori este necesară o gustare la mijlocul dimineţii sau al amiezii).

La aceşti bolnavi nu este foarte importantă compoziţia dietei, datorită faptului că ajustările tratamentului cu insulină pot acoperi variaţiile din alimentaţie.

La cei non-insulino-dependenţi dieta este foarte importantă datorită rezervei limitate de insulină proprie (secretată de pancreas) care nu poate face faţă cererii crescute prin caloriile în exces.

Reţineţi!

Raţia calorică a diabeticului trebuie să fie în general similară cu cea a omului sănătos de aceeaşi vârstă, sex şi profesie, cu scăderea acesteia în caz de tendinţă spre obezitate, cu reducerea glucidelor şi suprimarea celor concentrate rafinate (zahăr, ciocolată, fructe bogate în zahăr etc.).

Necesarul caloric va fi împărţit în 5-6 mese zilnice (3 mese principale şi 2-3 gustări), cu consumarea a 2/3 din cantitatea de glucide până la orele 17 (oră până la care se efectuează cea mai mare parte a efortului fizic zilnic).

O dietă simplă conţinând 200 g de glucide este: 1 litru de lapte (40 g), 250 g cartofi piure (50 g), 200 g de fructe (20 g) şi 180 g de pâine (90 g), la care se adaugă restul de calorii provenite din proteine şi lipide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON