URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 11:33

Ce să eviți și pentru cât timp, dacă ai trecut printr-un tratament de restaurare dentară

Ce să eviți și pentru cât timp, dacă ai trecut printr-un tratament de restaurare dentară Foto: Freepik
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atunci când, din varii motive, dintele nostru se rupe, fracturează sau se deteriorează într-un anume fel, se impune să apelezi la medicul stomatolog, care va începe procedurile de restaurare dentară. Prin aceasta se înţelege fie o plombă obişnuită - în cazurile cele mai simple, sau chiar montarea unei faţete ori poate coroana dentara Oradea.

Este nevoie de mai multe şedinţe pentru restaurarea unui dinte?

Este o întrebare firească, dar răspunsul este unul destul de complex. Astfel, pentru că această procedură depinde strict de gradul de deteriorare al dintelui, medicul specialist este cel mai în măsură să îţi ofere răspunsul în cazul tău. Un dentist Oradea profesionist va analiza cu atenţie situaţia şi îţi va spune dacă este suficientă una sau sunt necesare mai multe şedinţe şi în ce vor consta procedurile care vor avea loc.

Sunt necesare şi tratamente medicamentoase după restaurare?

Răspunsul nu este unul simplu, afirmativ sau negativ. Totul depinde de cât de complex a fost cazul tău, aşa că medicul este cel care va decide dacă poţi lua unele medicamente împotriva durerii după restaurare sau dacă este nevoie chiar şi de tratamente speciale cu antibiotic, pentru prevenirea infecţiilor dentare.

Încă de la început vrem, însă, să lămurim un aspect: toate aceste medicamente analgezice sau cu efect antibiotic nu se administrează "după ureche", cum se spune, ci se respectă întocmai indicaţiile oferite de medicul specialist. În caz contrar, rişti să ai parte de probleme mult mai mari, şi chiar nu îţi doreşti acest lucru. De aceea, este important să ai o relaţie deschisă cu medicul tău, să îi poţi spune dacă simţi vreun disconfort sau să îl întrebi dacă este sau nu normal să te confrunţi cu o anume situaţie.

Comprese reci pentru hematom

În unele cazuri, după procedura de restaurare dentară, te poţi confrunta cu umflături sau vânătăi. Pentru ele, compresele reci aplicate în zona implantului pot fi de mare ajutor. Nu trebuie să intri în panică, deoarece inflamaţia este o reacţie normală pe care cele mai multe organisme o au după o astfel de intervenţie. În acelaşi timp, poţi să nu întâmpini o astfel de situaţie. Compresele reci sunt cea mai bună metodă de a combate rapid şi eficient inflamaţiile şi nici nu prezintă niciun fel de contraindicaţii. De regulă, orice hematom apărut după intervenţie se va retrage de la sine într-o săptămână sau două.

Cum se procedează cu igiena orală?

Imediat după intervenţie, este de la sine înţeles că în acea zi ar fi bine să faci o pauză de la a te spăla pe dinţi, sau măcar nu folosi o periuţă cu peri duri. Dar mai bine renunţă şi poţi relua a doua zi, sau de când îţi spune medicul, igiena orală zilnică. Periajul va fi ceva mai bland timp de vreo două săptămâni, aşa că ai nevoie de o periuţă moale. Pentru a clăti gura, poţi folosi antiseptice şi vindecarea va fi ceva mai rapidă. De asemenea, pe cât posibil, şi clătirea gurii trebuie să fie mai lentă, pentru că, în caz contrar, pot apărea sângerări.

Renunţă la fumat pentru două săptămâni

Dacă eşti fumător, atunci ar trebui să ştii că acest obicei poate modifica mult timpul de vindecare după ce ai trecut printr-o restaurare dentară. De aceea, recomandarea specialiştilor în domeniu este ca măcar două săptămâni după intervenţie să renunţi la fumat, dacă vrei ca ţesuturile să se vindece şi regenereze mai repede. Şi, cine ştie, poate chiar reuşeşti să renunţi complet la acest obicei nociv, care nu face decât să îi dăuneze organismului.

Ce poți mânca după intervenţie?

Ca în cazul oricărei alte intervenţii chirurgicale orale, ar fi de preferat ca, până trece efectul anesteziei - una sau chiar două ore, să nu mănânci nimic. Apoi, medicul specialist îţi va spune dacă este cazul ca în următoarele zile să ai parte de un regim alimentar specific. Mai exact, vei fi sfătuit să eviţi alimentele prea tari, crocante şi să îţi îndrepţi atenţia către cele moi sau chiar mai multe lichide. Mâncărurile trebuie să fie pasate, de o consistență uşoară. Uită pentru câteva zile de băuturile foarte reci sau chiar fierbinţi, nu consuma alimente tari, uscate sau acide. Cafeaua sau ceaiul negru ar trebui evitate, la fel şi produsele lactate.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON