URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2018, 09:57

Ce e bine şi ce e rău?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Zilele trecute, pe o alee din Rogerius, am văzut o fetiţă hrănind nişte pui de pisică. Primul impuls a fost să merg să o avertizez că poate fi amendată pentru asta. Dar m-am oprit. Pur şi simplu nu am putut. Am rămas nemişcat să o privesc. Avea, pe o hârtie, câteva bucăţele de carne.

Din tufiş au apărut imediat trei puişori de pisică, trei ghemotoace tărcate care au făcut să dispară "corpul delict" cât ai spune "miaaau". Copila a aşteptat sfârşitul festinului, a ridicat pacheţelul de hârtie şi l-a dus la coş. I se putea citi în ochi bucuria de a fi făcut o faptă bună. Sufletul ei era tot numai un zâmbet, iar zâmbetul acela îi înflorise pe chip. De atunci mă tot gândesc la această întâmplare.

Îmi tot vine în minte ideea, ce mi-a fost insuflată încă din copilărie, că a hrăni pisicile fără stăpân, porumbeii cerului, câinii vagabonzi... oamenii sărmani, e o faptă bună, un gest meritoriu, o virtute creştină. Dar, în acelaşi timp, ceea ce ştiu eu contrazice "ordinea publică", linia oficială adoptată de administraţia orădeană. Adică, să faci asta e o faptă rea, o culpă, un gest ce trebuie pedepsit.

Şi totuşi! O morală sănătoasă spune că a-ţi învăţa copilul să hrănească o fiinţă flămândă înseamnă să semeni în sufletul lui nobilele seminţe ale compasiunii, bunătăţii, altruismului şi omeniei.

De ce la noi e altfel? Dacă cineva se declară "deranjat" de câini, de pisici, de copaci... administraţia dă peste cap morala elementară? Poate un "deranjat" să schimbe binele în rău şi răul în bine? Nu, nu ar trebui să poată. Ceva nu e în regulă. Iată un alt semn: ne place mai mult un dig de beton decât malul Crişului acoperit cu iarbă şi copaci.

Sunt oraşe în lumea asta care au făcut din pisicile şi porumbeii lor simboluri vii şi atracţii turistice. La noi, totul e altfel. Mai întâi câinii, acum porumbeii şi pisicile au devenit inamicii publici ai stăpânirii. Mă întreb - da’ foarte serios - cine urmează?

Florin Budea
ecologist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Fa analizele
Inseamna ca esti foarte acidifiat. La propriu si la figurat!
Postat 02 August 2018, 21:49 de Neutryno
de mine fug ei
@Neutryno: Hai să dăm mâna cu mâna! Și mie îmi plac! Dar ei nu! Așa ceva...nu s-ar apropia de mine! Jur! Nu e glumă! Cred că și ei mă simt ca sunt al dreaq'. Nu e poveste! Nu se apropie de mine!
Postat 02 August 2018, 21:47 de soricel
Rugaminte
Mie(si nu numai) imi plac tantarii. Va rog sa nu-i omorati! Rog toti ecologistii de bine sa ma sustina in acest demers al crutarii tantarilor.
Postat 02 August 2018, 21:29 de Neutryno
nici ecologist, nici mai crestin
decalog are dreptate, cel care a scris articolul are sensibilitate. ideea este foarte simpla: fetitei ii plac pisoii, ok, parintii ii ia acasa, ii vaccineaza si ii ofera micutei sansa de a-i ingriji zilnic. trebuie sa ne asumam fiecare responsabilitati. cainii si pisicile fara stapan sunt o problema, la fel porumbeii care au scapat de sub control si care sunt purtatori de boli. la distanta toate aceste vietuitoare sunt dragalase, inocente, minunate, dar hai sa vedem dincolo de asta... daca esti asa mare iubitor de animale, iti iei unul-trei-zece acasa si le tii. faptul ca tu le dai doar de mancare ca apoi sa nu-ti mai pese daca sunt vaccinate sau ingrijite nu te fac nici ecologist, nici mai crestin.
Postat 02 August 2018, 18:38 de roger
@decalog
Decaloage, lasă Amazoanele și metropolele europene! Fii ecologist în orașul tău, chiar dacă e vorba doar de un copac! Fii ecologist așa cum crezi, nu da lecții altuia! Și în articol nici măcar nu-i vorba despre ecologie, ci despre bun simț. Crezi că un copil care nu încearcă senzația de a mângâia/hrănii un animal poate deveni un adult ecologist? Mie mi se pare că amenda asta absurdă și nu prea corectă își are rădăcinile scuzele primăriașilor. S-a răstit don primar la ei, că-i murdărie în Piața Unirii și ei s-au scuzat: ”Porumbeii-s de vină!”. Don primar s-a uitat pe fereastră și a zis: ”Da, au depășit un număr rezonabil”. Decaloage, chiar crezi că-s mai mulți porumbei decât acum 5 sau 10 ani? Dar tu cât crezi că ar fi ”un număr rezonabil”? Și chiar crezi că amenda asta va aduce porumbeii la un număr rezonabil? Sau dacă nu-i hrănim se vor căca mai puțin? Știi ceva despre porumbei? La fel cât se pricep ăia din primărie
Postat 02 August 2018, 16:10 de che
daca teoria e grea, sa incercam cu un exemplu:
..."primul ghemotoc a terminat de mancat carnitza din hartia adusa de catre Fetita si s-a culcat sub roata BMW-ului parcat sub geamul vecinului care taiase copacul ce era poarta de fotbal in urma cu 30 de ani cadn Tatal Fetitei era copil. Al doilea pisoi s-a suit in ghiveciul cu leandru al lui Tanti Rozi, de unde l-a inhatat pitbull-ul lui Soso de la etajul 3, iar ultimul Ghemotoc tarcat n-a mai stiut ce se intampla cand Patrick si Luca au vrut sa faca "proiectul" de la Bio-mecanica si l-au aruncat de pe Blocul in care sta Fetita ("proiect: pisica are 9 vieti si traiectoria proiectilului")" Intrebare finala pentru "ecologisti": care dintre personajele de mai sus va deveni "ecologistul" de maine, care va deveni "politicianul" si care va fi jurnalistul?
Postat 02 August 2018, 15:12 de decalog
@decalog
@decalog : ecologia presupune sa fii OM in primul rand, adica sa ai comportamentul corespunzator. Ceea ce de altfel si religia ne invata. Am putea trai si noi si necuvantatoarele in armonie daca oamenii s-ar purta asa cum ne invata Sfanta Scriptura. Vad ca lauzi actuala administratie pentru "toaletarile" pe care le face. Da-mi o adresa de mail sa-ti trimit o poza sa vezi ce "toaletari" se fac in Oradea (taieri de la radacina a arborilor cu varsta de 40-50 ani pentru amenajare - pe ascuns - a locurilor de parcare). Critici autorul articolului (care in opinia mea chiar este un ecologist convins) fara sa te ridici la nivelul lui. Ne dai lectii de cum se fac si de necesitatea "toaletarilor". Du-te in Finlanda, Japonia, Canada sa vezi ce inseamna "toaletari". Arbori cazuti la pamant in parcuri virgine, nu se atinge nimeni de ei. Natura are grija sa se regenereze singura. La noi se betoneaza cartierele de blocuri (populimea asta cere !) si ni se planteaza mii de arbori (asa cum s-a intamplat in primavara asta) in cimitirul Rulicowski. Mortii au nevoie de aer curat.
Postat 02 August 2018, 13:53 de unchiuvali
!!!!
@decalog: Or fi frumoase pietonalele dar Oradea nu se pretează la transformarea în pietonale a 50% dintre străzi. Străzile orașului sunt înguste, Oradea se sufocă! Mâțele chiar dacă nu mai sunt foarte specializate în vînarea șoarecilor, totuși îi țin la distanță! Poate și câinii ar ține la distanță șobolanii dar hai să zic că la câini pot exista și pericole !
Postat 02 August 2018, 11:38 de soricel
e frumos a scrie versuri cand nimic nu ai a spune...
Ma tot gandesc ce inseamna la noi sa fii"ecologist": sa indragesti malurile Crisului colmatate in mijlocul orasului, sa apreciezi verdeata crescuta in santurile necuratate, sa nu-ti pese de arborii crescuti haotic in parcuri, sa iubesti cainii fara stapan din jurul blocului, sa hranesti stolurile de porumbei si de ciori care populeaza si "ingrasa" podurile caselor cu fatade in paragina si ale blocurilor gri cu acoperisuri improvizate intr-un cuvant sa inventezi "ecologia originala" asemeni lui Ion Iliescu care inventa "democratia originala" cu consecintele care se vad clar acum dupa 30 de ani! Stimate domn, ecologia presupune sa toaletezi arborii in oras si sa protejezi padurea din judet, sa cresti caine si pisica la tine acasa in oras si sa nu braconezi la tara, sa creezi zone pietonale, piste de bicicleta, parcari, poduri,transport in comun, etc la oras si sa ai curte verde, gradina, (nu beton si fier in curte) la tara, sa aperi populatia de insecte, de rozatoare, de animale purtatoare de boli in oras, sa ajuti animalele salbatice in judet, sa pastrezi apele curate peste tot, sa eviti poluarea aerului oriunde, iar daca nu intelegi nici macar ca masina ta ar fi bine sa fie macar pe benzina ci profiti de context pentru ca sa-ti "tragi" un Variant 2.0 TDI esti chiar "ultimul ecologist"! Veti fi surprins sa aflati ca exista dezastre ecologice in Padurea Amazoniana dupa cum gasim Metropole in Vestul Europei care sunt adevarate "oaze de ecologie". Toate acestea datorita lipsei de educatie si a improvizatiilor de tip "ecologist" pe de o parte respectiv a unei bune intelegeri a principiilor ecologiei. Matale de care parte vrei sa fii?
Postat 02 August 2018, 11:17 de decalog
A storm is coming
Articolul atinge tangential problema pisicilor, e o declaratie de razboi la adresa cuiva "deranjat"...Autorul nu e satisfacut de DEZVOLTAREA orasului,aducatoare de norme,restrictii,amenzi,suprataxe...intr-un cuvint CIVILIZATIE??
Postat 02 August 2018, 10:24 de excalibur
!!!!
Am mai scris despre asta! Eu hrănesc o pisică la birou! Îi cumpăr pliculețe cu hrană umedă. Deocamdată Regulamentul nu e în vigoare. Când va fi o bag în birou, mănâncă și pleacă. Nu mă las pradă unui nemernic ! Pisica aceea imi arată prin gesturi recunoștința ! La mine acasă mai vin pisici și câini! Dar au stăpâni ! Ei vin în vizită ! Le place că intră în casă, se plimbă dar nu stau foarte mult! Dar chiar și dacă le dau ceva ( că oricum tot nu refuză 0 nu se întâmplă pe domeniul lui Bolojan ! Pardon....public!
Postat 02 August 2018, 10:17 de soricel
Felicitari!
Felicitari pentru articol! Sa fim oameni este greu mai ales atunci cand alesii nostrii ne vor marionete inhumane! Felicitari pentru atitudine! Iubiti animalele si copii!!! Iubiti!
Postat 02 August 2018, 10:11 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON