URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 August 2023, 10:06

Ce au găsit inspectorii RAR la controalele de pe șoselele din Bihor. Unele mașini prezentau „pericol iminent de accident” 

Ce au găsit inspectorii RAR la controalele de pe șoselele din Bihor. Unele mașini prezentau „pericol iminent de accident”  foto: RAR
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Registrul Auto Român a transmis joi că, după ce în primele șase luni ale acestui an, inspectorii au oprit în trafic 1.505 de vehicule pentru a le verifica, au aplicat 114 amenzi și au restras 92 de certificate de înmatriculare. Dintre mașinile oprite, nouă „prezentau pericol iminent de accident”. 

„În județul Bihor au fost verificate, în perioada menționată, 1.505 vehicule. Dintre acestea, 18,6% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte și 9 prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, în 1,5% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, identificare și 1,53% aveau ITP fals, expirat sau anulat”, se arată într-un comunicat trimis de biroul de presă al RAR. 

Tot acolo se menționează că „în urma controalelor mixte desfășurate de RAR și Poliția Rutieră, în acest județ au fost aplicate 114 amenzi contravenționale și au fost retrase 92 de certificate de înmatriculare”. 

În cazurile din urmă, certificatul de înmatriculare poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR. 

Reprezentanții Registrului Auto Român subliniază că, totuși, „rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni”. 

Situația la nivel național pare mai gravă decât în Bihor. În primele șase luni ale anului 2023, au fost oprite în trafic și controlate 44.472 de vehicule în toată țara. Dintre acestea, 44,16% aveau „deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme”, conform comunicatului RAR. 

Cele mai multe neconformități au fost constatate la: instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54%); emisiile poluante (22,1%); punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%); vizibilitate (12,81%); șasiu și elemente atașate șasiului (11,08%).

Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,57% dintre vehiculele controlate şi în 1,9% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.064 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecția tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat.

Au fost aplicate 14.354 de sancțiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule și 260 ITP-uri au fost anulate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON