URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2023, 16:55

Cât o doză de suc. O echipă cu studenţi din Oradea a câştigat locul I la un concurs de sateliţi (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O echipă cu studenţi orădeni a câştigat locul I la competiţia CanSat România, organizată de un ONG-ul Romanian Space Initiative. Cei cinci au concurat cu un satelit de mărimea unei doze de suc.

Satelit mic şi complex

Echipa denumită SpaceJam a fost formată din studenţii orădeni Victor Georgies (care studiază la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale a Universităţii din Oradea), Andrei Lacatoş (student tot la IETI), Dora Fazekas (de la Facultatea de Industria Facultatea Inginerie Industrială, Robotică şi Managementul Producţiei a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca), Arnold Nilgesz (doctorand la Universitatea din Oradea la specializarea inginerie industrială) şi singurul membru originar din Târgu Jiu - Gabriel Stoichiţoiu (student la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la Universitatea Politehnică din Timişoara).

Ei au avut ca misiune principală realizarea unui model de satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare (CanSat), capabil să măsoare temperatura, presiunea şi poluarea aerului în timp ce se îndreaptă spre sol după lansarea sa din aer.

Iniţial, la finalul lunii ianuarie, aceştia au transmis proiectul de concepere a satelitului organizatorilor, iar ulterior au aflat că au fost selectaţi în finala concursului.

Cinci echipe finaliste

Finala CanSat România, organizată de ONG-ul Romanian Space Initiative, care are proiecte alături de Agenţia Spaţială Română, a avut loc în perioada 5-7 mai şi a fost găzduită de către Aerodromul Clinceni din judeţul Ilfov.

Într-un echipament cât o doză de răcoritoare, participanţii au trebuit să includă toate sistemele importante ale unui satelit, cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile. De asemenea, acesta trebuia să fie rezistent la impact şi să conţină o mini-paraşută pentru a atenua şocul în momentul aterizării. Preţul unui dispozitivului creat de SpaceJam şi al proiectării sale a fost de circa 11.500 de lei, iar costurile au fost suportate de studenţi şi de sponsorii lor. 

Alături de SpaceJam, au mai concurat trei echipe din Bucureşti şi echipa We4Can tot din Oradea, din componenţa căreia au făcut parte studenții Roland Hidvegi, Alex Tripa și Leticia Hidvegi. În final, SpaceJam a luat locul I, iar We4Can locul IV.

„A fost o experienţă importantă, mai ales pentru că a fost vorba despre o primă ediţie CanSat România dedicată studenţilor. Până acum acest tip de competiţie a fost dedicată doar elevilor", a spus, pentru BIHOREANUL, doctorandul Arnold Nilgesz. 

Anii trecuţi, elevii mentoraţi în cadrul clubului orădean Coder Dojo au câştigat premii importante la aceeaşi competiţie, calificându-se chiar şi la faza europeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitări pt inițiativă
Dar nu înțeleg din articol " au asamblat plăcile PCB, și au cositorit senzorii de temperatura, kPa sau PM 10, 2-5, sau au creat ei o placa PCB cu senzori ???
Postat 09 Mai 2023, 20:52 de Sandu2100
ok.
Ungaria, Bulgaria au proprii sateliti de comunicatii nu cutii de suc aruncate din stratosfera. Romania are pietre.
Postat 09 Mai 2023, 16:59 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON