URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Mai 2021, 20:16

Şase elevi din Oradea vor reprezenta România la un concurs al Agenţiei Spaţiale Europene (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coordonaţi de un mentor al clubului Coder Dojo, şase elevi orădeni au câştigat locul I la ediţia a şasea a competiţiei CanSat România şi vor reprezenta ţara la competiţia, cu acelaşi nume, de la nivel european. Cei şase adolescenţi au creat un satelit de mărimea unei doze de suc.

Concurenţi din 5 judeţe 

Organizată de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, din subordinea Agenţiei Spaţiale Române, competiţia s-a desfăşurat în sistem hibrid în perioada 13 - 17 mai, la Caransebeş, unde au fost prezenţi doar organizatorii şi creaţiile elevilor, echipele fiind acasă.

Pe lângă orădeni, la competiţie au participat patru echipe din Braşov, Constanţa, Arad şi Sibiu.

Participanţii au trebuit să creeze un satelit funcţional de mărimea unei doze de răcoritoare, care lăsat să cadă de la 1.000 de metri înălţime pe pământ, să măsoare mai mulţi parametri precum temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce aterizează, precum şi să facă fotografii.

"Lansarea satelitului a fost realizată de organizatori, la Caransebeş, pe aeroportul din localitate, iar analiza datelor obţinute, precum şi prezentarea rezultatelor ştiinţifice, s-a realizat online, echipa aflându-se în Oradea pe durata lansării şi prezentării rezultatelor", se arată într-un comunicat transmis de Coder Dojo.

Lansare cu peripeţii

Fiecare satelit a fost dotat şi cu o paraşută, dar cea de pe dispozitivul creat de orădeni nu s-a deschis aşa cum trebuia, satelitul căzând rapid pe sol.

"Datorită condiţiilor meteo neprielnice, organizatorii nu au găsit satelitul nostru, pe cardul de memorie al acestuia fiind stocată mult mai multă informaţie decât ceea ce primisem noi în timpul zborului. Pentru a recupera datele respective, am decis să mergem personal la Caransebeş şi să îl recuperăm. L-am găsit în doar 30 de minute, în stare de funcţionare", a explicat Daria Dohan, membră în echipă şi elevă la Colegiul Onisifor Ghibu.

Chiar şi aşa, satelitul orădenilor a reuşit să impresioneze juriul, câştigând locul I şi primind astfel sarcina de a reprezenta România la CanSat faza europeană, care se va desfăşura în două etape, între 29 şi 30 septembrie, respectiv între 6 şi 8 octombrie 2021. Competiţia este organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

Premiaţi de mai multe ori 

Echipa de liceeni a fost coordonată de preşedintele Coder Dojo Oradea, Daniel Erzse, şi a fost formată din Victor Antonio Georgies (18 ani) de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", Daria Dohan (18 ani) de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Markus Raica (17 ani) de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Denis Birău (16 ani) de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Dioszegi Zoltán (15 ani) de la Liceul Teoretic "Ady Endre" şi Mădălin Toma (15 ani) de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".

Costurile pentru proiectarea şi construirea satelitului au fost de circa 2.500 de lei, sumă suportată de club şi de elevi. 

Echipa Coder Dojo Oradea a câştigat această faza naţională a CanSat a doua oară. În urmă cu două luni, aceeaşi adolescenţii au mai câştigat o competiţie a Agenţiei Spaţiale Române, cu un robot asemănător cu Perseverance, roverul care a ajuns în februarie 2021 pe planeta Marte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari
Felt
Postat 26 Mai 2021, 21:21 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON