Coordonaţi de un mentor al clubului Coder Dojo, şase elevi orădeni au câştigat locul I la ediţia a şasea a competiţiei CanSat România şi vor reprezenta ţara la competiţia, cu acelaşi nume, de la nivel european. Cei şase adolescenţi au creat un satelit de mărimea unei doze de suc.
Concurenţi din 5 judeţe
Organizată de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, din subordinea Agenţiei Spaţiale Române, competiţia s-a desfăşurat în sistem hibrid în perioada 13 - 17 mai, la Caransebeş, unde au fost prezenţi doar organizatorii şi creaţiile elevilor, echipele fiind acasă.
Pe lângă orădeni, la competiţie au participat patru echipe din Braşov, Constanţa, Arad şi Sibiu.
Participanţii au trebuit să creeze un satelit funcţional de mărimea unei doze de răcoritoare, care lăsat să cadă de la 1.000 de metri înălţime pe pământ, să măsoare mai mulţi parametri precum temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce aterizează, precum şi să facă fotografii.
"Lansarea satelitului a fost realizată de organizatori, la Caransebeş, pe aeroportul din localitate, iar analiza datelor obţinute, precum şi prezentarea rezultatelor ştiinţifice, s-a realizat online, echipa aflându-se în Oradea pe durata lansării şi prezentării rezultatelor", se arată într-un comunicat transmis de Coder Dojo.
Lansare cu peripeţii
Fiecare satelit a fost dotat şi cu o paraşută, dar cea de pe dispozitivul creat de orădeni nu s-a deschis aşa cum trebuia, satelitul căzând rapid pe sol.
"Datorită condiţiilor meteo neprielnice, organizatorii nu au găsit satelitul nostru, pe cardul de memorie al acestuia fiind stocată mult mai multă informaţie decât ceea ce primisem noi în timpul zborului. Pentru a recupera datele respective, am decis să mergem personal la Caransebeş şi să îl recuperăm. L-am găsit în doar 30 de minute, în stare de funcţionare", a explicat Daria Dohan, membră în echipă şi elevă la Colegiul Onisifor Ghibu.
Chiar şi aşa, satelitul orădenilor a reuşit să impresioneze juriul, câştigând locul I şi primind astfel sarcina de a reprezenta România la CanSat faza europeană, care se va desfăşura în două etape, între 29 şi 30 septembrie, respectiv între 6 şi 8 octombrie 2021. Competiţia este organizată de Agenţia Spaţială Europeană.
Premiaţi de mai multe ori
Echipa de liceeni a fost coordonată de preşedintele Coder Dojo Oradea, Daniel Erzse, şi a fost formată din Victor Antonio Georgies (18 ani) de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", Daria Dohan (18 ani) de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Markus Raica (17 ani) de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu", Denis Birău (16 ani) de la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu", Dioszegi Zoltán (15 ani) de la Liceul Teoretic "Ady Endre" şi Mădălin Toma (15 ani) de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".
Costurile pentru proiectarea şi construirea satelitului au fost de circa 2.500 de lei, sumă suportată de club şi de elevi.
Echipa Coder Dojo Oradea a câştigat această faza naţională a CanSat a doua oară. În urmă cu două luni, aceeaşi adolescenţii au mai câştigat o competiţie a Agenţiei Spaţiale Române, cu un robot asemănător cu Perseverance, roverul care a ajuns în februarie 2021 pe planeta Marte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.