URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
08 Mai 2019, 14:13

Liceeni campioni, cu un satelit cât o doză de suc: Echipa CoderDojo Oradea a câştigat finala CanSat România şi adună bani pentru a putea participa la cea europeană (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a cincea a competiţiei CanSat România a fost câştigată de o echipă de liceeni din Oradea, care a construit cel mai bun satelit funcţional, mic cât o cutie de suc.

Este vorba de echipa clubului CoderDojo, coordonată de profesorul şi mentorul Daniel Erzse, care a câştigat astfel dreptul de a participa la finala europeană a competiţiei, aceasta urmând să aibă loc în perioada 24-28 iunie, în Italia, sub egida Agenţiei Spaţiale Europene. 

Membrii echipei sunt în căutarea unor sponsori care să-i ajute să poată participa la finala europeană.

Finala CanSat România (organizată de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială în parteneriat cu Agenţia Spaţială Română şi Ministerul Educaţiei Naţionale) a avut loc în perioada 22-25 aprilie şi a fost găzduită de către Universitatea de Vest din Timişoara, proba practică fiind organizată la aeroportul "Max Ausnit" din Caransebeş.

La eveniment au mai participat echipe din oraşe precum Bucureşti, Craiova, Arad, Timişoara şi Constanţa.

Echipa orădeană a fost formată din Victor Georgieş, Andreea Brad, Nicholas Pendea, Andrei Covaci, Alexandru Slavoia şi Cătălin Lupău.

Concurenţii au avut ca misiune principală realizarea unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare (CanSat), capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare, potrivit unui comunicat transmis de reprezentanţii CoderDojo.

Într-un satelit cât o doză de răcoritoare, participanţii au trebuit să includă toate subsistemele majore ale unui satelit, cum ar fi senzorii, alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile.

Sateliţii echipelor finaliste au fost lansaţi din elicopter, de la o altitudine de 1 kilometru şi au trebuit să îndeplinească şi o misiune secundară aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe, respectiv să aterizeze în condiţii de siguranţă.

"Misiunea secundară a echipei orădene a fost colectarea mai multor parametri fizico-chimici legaţi de mediul înconjurător (acceleraţie, altitudine, localizare GPS, umiditate, index de radiaţie UV şi concentraţia de CO2) şi transmisia lor, în timp real, prin intermediul unei conexiuni radio, pe parcursul coborârii, către staţia de recepţie aflată la sol", se arată în comunicat.

Designul a trebuit să îndeplinească anumiţi parametri, să fie rezistent la impact şi să conţină o mini paraşută pentru a atenua şocul în momentul aterizării. Preţul unui asemenea dispozitiv depăşeşte 2.000 de lei.

Echipa orădeană a beneficiat de sfaturile şi expertiza lui Arnold Nilgesz, unul dintre membrii organizatori ai Robotics Championship Oradea.

"Pe lângă elementele ştiinţifice şi tehnice de construcţie a unui satelit, prezentările finale au conţinut interpretările datelor colectate, dar şi aspecte educaţionale, respectiv răspunsuri argumentate privind succesul sau eşecul înregistrat, concluziile şi lecţiile învăţate din această experienţă", a transmis clubul CoderDojo. 

Echipa orădeană CoderDojo Space Robotics se află la a doua reuşită naţională în mai puţin de 6 luni. Liceenii au fost desemnaţi campioni naţionali şi la Competiţia Naţională de Rovere Spaţiale "Exo-RO", organizată tot de ESERO şi Agenţia Spaţială Română, în decembrie 2018.

Citeşte şi:

Creatorii viitorului: Grupuri de adolescenţi din Oradea învaţă să creeze jocuri și site-uri web și construiesc roboți și sateliți (FOTO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON