Oficial ne merge rău! O analiză a Casei de Insolvenţă Transilvania prezentată în cadrul seminarului „Redresarea companiilor aflate în dificultate" desfăşurat joi la Camera de Comerţ şi Industrie Bihor arată că aproximativ 60% din companiile bihorene cu active de peste un milion de euro sunt în dificultate financiară sau chiar în pragul insolvenţei.
Potrivit analizei, firmele de impact din Bihor au înregistrat în 2013 pierderi de peste 28,4 milioane euro.
Analiza făcută de specialiştii CITR cu privire la solvabilitatea societăţilor din regiune în ultimii cinci ani împarte agenţii economici bihoreni în trei categorii: companii cu o structură financiară sănătoasă (pe profit şi cu un grad de îndatorare mai mic de 70%), companii în dificultate (cu un grad de îndatorare între 70% şi 100%) şi companii în insolvenţă iminentă (pe pierdere şi cu un grad de îndatorare mai mare de 100%).
Din totalul companiilor analizate, 11,7% se află în stare de insolvenţă iminentă, iar 88,3% în una din celelalte două categorii.
„Cele mai multe companii se află în stare de dificultate, adică au un grad de îndatorare mai mare de 70%, această categorie realizând un profit cumulat de 87,7 milioane euro în anul 2013. Principala problemă care afectează companiile în dificultate din judeţul Bihor este supraîndatorarea, acestea având datorii totale care depăşesc un miliard de euro, la sfârşitul anului trecut", a declarat în cadrul seminarului Bogdan Gorde, asociat coordonator CITR Bihor.
În ceea ce priveşte cele 1.094 de companii bihorene aflate deja în insolvenţă, cele mai afecte domenii sunt comerţul (28%), serviciile (26%), industria (20%) urmate la mare distanţă de construcţii (9%), imobiliare (7%) şi altele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.