URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2019, 16:28

Carte tipărită şi audio pentru profesioniştii din agricultură interesaţi de fondurile europene, politica agricolă a UE şi digitalizarea agriculturii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri, de la ora 16, Sala de Consiliu a Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea va găzdui lansarea unei cărţi, în format tipărit şi audio (CD), editate de Editura Club şi facultate, parte a seriei Caiete Documentare - "Agricultura. Concepte şi instrumente operaționale", la care au lucrat 115 autori reprezentativi din administraţia publică, mediul de business, academic şi universitar, care expun proiecte în vederea consolidării contribuţiei româneşti la reformarea noii politici comune a Uniunii Europene, în lumina noilor angajamente europene privind schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi migraţia forţei de muncă.

Cartea oferă cadrul şi datele înţelegerii importanţei viziunii în crearea plusvalorii, în cuprinsul ei putând fi găsite, ilustrate, idei şi propuneri cu care România ar putea adăuga avantaje în viitoarea politică agricolă comună, spune unul dintre coordonatorii volumului, Marius Stoian.

Lucrarea este structurată în concepte şi instrumente operaţionale care descriu cadrul internaţional în care se manifestă cele mai noi tendinţe şi evoluţii din agricultură, parcurge viziunea europeană cu un istoric al reformelor politicii agricole comune şi analize asupra noii propuneri privind politica agricolă comună şi se focusează pe România abordând două direcţii: implementarea acestei politici, cu date şi cifre cheie privind rezultatele la zi ale agriculturii româneşti şi contextul naţional, pe care îl ilustrează printr-o serie de analize şi soluţii la problemele structurale ale agriculturii româneşti, prezentând conceptele agriculturii moderne, dar şi instrumente operaţionale cu care acestea pot fi implementate-finanţare, educaţie, cercetare-dezvoltare etc.

Un capitol consistent este dedicat transformării digitale a agriculturii, ca motor pentru modernizarea sectorului agricol românesc şi creşterea randamentului activităţii agricole.

"Agricultura va fi domeniul cu cea mai mare digitalizare în viitorii ani; inteligența artificială în agricultură va fi masivă și de neoprit. Capabilitatea dronelor se extinde în mod constant, utilajele fiind dotate cu camere foto-video de înaltă definiție, senzori de termoviziune, filmare în infraroșu, sisteme de cartografiere și zonare a parcelelor, iar simultan volumul de date crește rapid. Pe termen lung, "fermele conectate" se vor dovedi extrem de valoroase pentru toată populația planetei având în vedere necesitatea de maximizare a producției agricole. Agricultura inteligentă ține cont de evaluarea solului și aspectelor de mediu din toate punctele de vedere și aplică soluții tehnologice pentru fertilizări de performanță, măsuri de protecție a plantelor și extragerea elementelor nutritive într-un mod cât mai eficient", arată un alt contributor la realizarea cărţii, Mihai Aniţei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON