URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2023, 11:34

Când se prescriu amenzile primite în străinătate

Când se prescriu amenzile primite în străinătate (foto: generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 29 mai 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre interpretativă, care va fi obligatorie de la data publicării ei în Monitorul Oficial, prin care a stabilit cum se aplică prescripția pentru amenzile aplicate cetățenilor români în străinătate.

Trebuie precizat că amenzile pe care un cetățean român le poate primi în străinătate sunt de două feluri: penale, în cazul faptelor mai grave sau în cazul unor state în care noțiunea de „penal” este mult mai largă decât cea din România și include aproape orice încălcare a legii (cum este, spre exemplu, cazul Franței), sau administrative, pentru ceea ce noi cunoaștem drept contravenții în statele care au un sistem asemănător cu al nostru.

Toate aceste amenzi, pentru a putea fi executate pe teritoriul României, trebuie recunoscute de către instanțele penale române, după o procedură prevăzută într-o lege ce reglementează cooperarea juridică în materie penală.

Înalta Curte a stabilit că termenul de prescripție a executării acestor amenzi este fie cel din codul de procedură penală, în cazul amenzilor penale, fie cel din codul de procedură fiscală, în cazul amenzilor administrative.

În aceste condiții, executarea amenzilor administrative, care sunt considerate creanțe fiscale, se va prescrie în termenul de 5 ani prevăzut de legislația fiscală, în timp ce, tipic românesc, sancțiunile teoretic mai grave, respectiv amenzile penale aplicate de instanțele altor state, se vor prescrie în termenul de 3 ani prevăzut de codul penal român.

În ceea ce privește data de la care curge termenul de prescripție, Instanța Supremă a stabilit că acesta este dat de data rămânerii definitive a hotărârii pronunţate de autorităţile din statele membre prin care s-a aplicat sancţiunea pecuniară. Ca atare, nu prezintă relevanță data recunoașterii sancțiunii de către instanța penală română, ci data aplicării sale de către autoritatea străină.

Trebuie precizat și faptul că nu întotdeauna aplicarea se face de către o instanță, ci putem fi și în prezența unor amenzi aplicate de către organe administrative - cum ar fi, spre exemplu Poliția, în cazul amenzilor rutiere. În aceste cazuri, termenul de prescripție se calculează de la data la care a expirat termenul de contestare a amenzilor la instanță.
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?!
,,[...]se calculează de la data la care a expirat termenul de contestare a amenzilor la instanță.[...]" Care instanta? A tarii straine?!
Postat 29 Iunie 2023, 16:42 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON