URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2018, 18:15

Campionatul câinilor isteţi: Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring din ţară, în şanţul Cetăţii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 40 de căţei, majoritatea din rasele Ciobănesc german şi Malinois, din şase ţări europene (România, Ungaria, Italia, Polonia, Austria, Cehia), sunt în "sesiune" la Oradea.

Clubul Nord de Dresaj Canin din Oradea organizează, în acest weekend, Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring, adică sport canin, din România. Mondioringul, ca sport canin, a fost elaborat în anii ’80 pentru uniformizarea sporturilor canine deja existente în mai multe ţări, scopul său fiind să evidenţieze aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi moştenirea sa genetică. Aşadar, un concurs dedicat căţeilor dresaţi, indiferent de rasa lor.

"Acest eveniment chinologic este unul spectaculos datorită faptului că disciplina de dresaj canin prin examenele de muncă mondioring se pretează foarte bine la un show canin", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Clubului Nord de Dresaj Canin, Emil Bondar. El este fratele lui Alexandru Bondar, orădeanul care, alături de căţeluşa sa Dilara, în 2015, a devenit campion mondial la mondioring.

Concret, la examenele care se ţin până duminică în şanţul Cetăţii (zona dinspre strada Griviţei), câinii vor participa la trei probe: subordonare, sărituri şi pază şi apărare. Ei vor fi atent urmăriţi de arbitrii renumiţi în plan european şi mondial: Loic Heurtel (Franţa), Joaquim Dovat (Elveţia), Dominique Piton (Franţa) şi Landt Willi (România). Într-o scurtă alocuţiune în cadrul conferinţei de presă, acesta din urmă a precizat că mondioringul are în România o istorie de aproximativ un deceniu şi a fost destul de greu de introdus, ca disciplină sportivă.

De aceea, nici numărul participanţilor din România la Cupa Braveheart Oradinum nu este prea mare. "Cei mai mulţi participanţi sunt din străinătate. Mondioringul nu este foarte cunoscut în România, din păcate. Dar în acelaşi timp este considerat Formula 1 în dresajul canin", a precizat Emil Bondar.

La finalul celor trei zile de concurs, se vor acorda premii pe categorii, dar şi Cupa Braveheart Oradinum şi, foarte important pentru practicanţii acestui sport canin, titlul CACIT, un titlu internaţional renumit. "Nu orice concurs canin poate oferi titlul CACIT", a precizat Dominique Piton, dorind să sublinieze astfel importanţa evenimentului de la Oradea pentru practicanţii dresajului canin.

"Examenele servesc la două scopuri, pe de o parte câinii să fie declaraţi apţi pentru însoţirea omului în societate şi pe de altă parte la îmbunătăţirea sănătăţii şi a formei fizice", a precizat Bondar.

Orădenii pot viziona gratuit desfăşurarea probelor, sâmbătă şi duminică, între orele 9 şi 17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON