URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Septembrie 2023, 20:05

Călin Donca, milionar brașovean și influencer pe Tik Tok, a fost arestat. E acuzat de evaziune și înșelăciune cu monede virtuale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un milionar din Brașov, Călin Donca, a fost arestat pentru 30 de zile într-un dosar în care este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală, înșelăciune și manipularea pieței de capital. În același dosar au fost arestate alte două persoane.

Sfaturi de milionar

Călin Donca, arată brasov.net, este acuzat că ar fi făcut un prejudiciu de 4 milioane de lei bugetului de stat prin evaziune și că, totodată, ar fi înșelat  cu 700.000 de dolari cumpărători ai unei criptomonede create de el.

„A fost dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru cei trei inculpaţi, respectiv Călin Donca, Ileana Buzatu şi Iulia Elena Dobre. Cu drept de contestaţie în 48 ore de la pronunţare. Toţi au contestat măsura dispusă”, a transmis Tribunalul Braşov, conform Agerpres. Contestațiile vor fi judecate de Curtea de Apel Brașov.

Milionarul este vedetă pe platformele de socializare, în special pe Tik Tok, unde a adunat peste 500.000 de urmăritori și unde postează tot soiul de clipuri cu sfaturi financiare și cu mesaje motivaționale despre cum să devii bogat. „Dacă faci o școală să ajungi milionar, o faci degeaba. Școala este să-ți dea o bază, o pornire, trebuie să o faci pentru că nu este grea”, spunea Călin Donca într-un clip publicat în aceeași zi în care a fost reținut.

Neagă acuzațiile

Hotnews.ro scrie că, miercuri, la intrarea în sala de judecată, Călin Donca le-a spus jurnaliștilor că nu a „țepuit” pe nimeni. Întrebat de jurnaliști câte persoane a înșelat, Donca a răspuns: „Niciuna”.

Potrivit observatornews.ro, la rândul său, Bogdan Cimbru, avocatul lui Călin Donca, a susținut că nu există nicio plângere de înșelăciune împotriva clientului său. „Nu există nicio plângere penală la dosar, nicio declaraţie prin care să fie reclamată vreo faptă de înşelăciune. Din punctul nostru de vedere se urmăreşte tocmai provocarea unei avalanşe de plângeri penale, astfel încât companiile să fie decapitalizate, investitorii să intre în panică”, a afirmat Cimbru.

Prejudiciu masiv 

Călin Donca, soția sa, Oriana, și alți doi suspecți au fost reținuți marți de procurorii DIICOT Braşov pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave și operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, notează Hotnews.ro. 

Conform procurorilor, în anul 2021, cei patru au constituit în Braşov un grup infracţional organizat în scopul obţinerii unor venituri financiare consistente prin infracţiuni de evaziune fiscală. Ei ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale unor firme pe care le deţineau sau controlau documente care atestă operaţiuni fictive cu consecinţa micşorării bazei de calcul a impozitului pe profit şi măririi cuantumului taxei pe valoare adăugată deductibilă, sustrăgându-se astfel de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul a fost estimat la 4.346.286 de lei.

Potrivit DIICOT, tot prin utilizarea unor documente false, liderul rețelei şi-a însuşit din patrimoniul unei firme suma de 8.337.746 de lei, pe care a folosit-o în interesul său şi al celorlalţi membri ai grupării infracţionale. Cea mai mare parte a sumei a transferat-o în conturile unei firme înregistrate în Dubai (Emiratele Arabe Unite) și aparţinând membrilor grupului sau controlată de aceştia. Cu restul banilor, a achiziţionat bunuri de lux în valoare de 340.000 de dolari.

Cu monedă virtuală proprie

„Membrii grupului infracţional au iniţiat un proiect în domeniul monedelor virtuale, creând propria monedă virtuală şi au efectuat operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin diseminarea în spaţiul public a unor informaţii nereale potrivit cărora investiţia în această monedă virtuală poate genera câştiguri de 100 de ori mai mari, inducând în eroare un număr nedeterminat de persoane de la care au obţinut aproximativ 700.000 de dolari”, mai arată DIICOT.

Procurorii DIICOT Braşov au făcut luni 17 percheziții în acest dosar, în judeţele Braşov, Dolj şi Buzău, fiind ridicate și trei mașini de lux.

​Călin Donca a creat societatea Donca Energy Brașov, cu obiect de activitate producția de energie electrică, informează brasov.net. Aceeași publicație notează că Donca și membrii grupării au creat un tip de criptomonedă pe care au denumit-o Solix, iar ca să îi convingă pe oameni să investească, el posta diverse clipuri pe rețelele de socializare, în care vorbea despre succesul în afaceri printr-o astfel de investiție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Apa, aeru si fraierul nu o sa moară niciodată
Mai sunt 5 ca el pe care se dau mari și încearcă sa convingă proștii, dar sper ca proștii ăia sa nu ceara despăgubiri de la stat pt că ei au figuri de investitori. Donca asta merge pe modelul CARITAS, pt cine își mai aduce aminte. Apare asta pe FEISBUC și TICKTOACE de un an de zile, își arata talentul în bogatie și afaceri, se laudă că are 5 copii, se ocupă de afaceri, toată ziua face clipuri și de unde dracu mai are timp și de afaceri. Victoraș își permite asta, dar Donca nu-și permite. Multa lume care nu muncește și fac ceva combinații ca să trăiască, investec in CRIPTO MONEDELE lor ::::::)))))) si genul asta se laudă ca e sunt oamenin de afaceri ::::::))))) dacă ați pierdut bani nu cereți de stat banii înapoide la stat. Nici Țiriac nu a făcut banii așa rapid ca ăsta. Se pot face bani mulți, dar nu legal și oamenii de afaceri nu se laudă cu averea. Voi credeți că are Țiriac sau Teszari timp de FEISBUCE sau altele :::::::)))))))
Postat 20 Septembrie 2023, 22:00 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON