URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2019, 14:40

Bugetul pe 2019 a fost aprobat. Alocaţiile cresc de la 1 martie, SRI primeşte cu 445 de milioane lei mai puțin

Bugetul pe 2019 a fost aprobat. Alocaţiile cresc de la 1 martie, SRI primeşte cu 445 de milioane lei mai puțin (foto: Mediafax)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentul României a aprobat, vineri, după prânz, bugetul ţării pentru anul 2019, cu 275 de voturi "pentru", 112 "împotrivă" şi două abţineri. Faţă de proiectul trimis de Guvern, principalele modificări sunt majorarea alocaţiilor copiilor şi tăierea consistentă a bugetelor serviciilor.

Joi, PNL a reuşit să-şi treacă amendamentul privind mărirea alocaţiilor copiilor, astfel încât, de la 1 martie, alocaţiile se vor mări de la 84 de lei la 150 de lei, respectiv de la 200 de lei la 300 de lei pentru copiii cu vârste de până la doi ani.

Vineri dimineaţa, deputaţii au votat modificarea Legii privind plafoanele, care prevede mărirea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%, pentru a susţine financiar creşterea alocaţiilor.

De asemenea, potrivit G4media.ro, plenul a mai decis, adoptând un amendament propus de Liviu Dragnea, diminuarea bugetului SRI cu 445.000.000 lei, al Serviciului de Informaţii Externe cu 30.000.000 lei şi al SPP cu 50.000.000 lei, fiind suplimentate bugetele Ministerului Sănătăţii şi CNAS pentru finanţarea programului privind vitamina D, a programului "Panorama", care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, a programului de testare a markerilor tumorali şi a programului "Diabet juvenil".

Şi bugetul Ministerului Educaţiei a fost suplimentat pentru finanţarea programului "Masă caldă". În schimb, au fost diminuate bugetele Autorităţii Electorale Permanente şi Ministerului de Finanţe, potrivit aceleiaşi surse.

Aşa cum Guvernul a propus, Parlamentul a aprobat trecerea responsabilităţii plăţii indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap grav şi asistent personali şi indemnizaţiilor pentru asistenţii personali ai acestora pe umerii autorităţilor locale. Până acum aceste sume erau plătite în proporţie de 90% cu sume virate de la bugetul central şi doar 10% din bugetele primăriilor.

În plen, înainte de vot, premierul Viorica Dăncilă a susţinut că bugetul pe 2019 este unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România. Premierul a mai precizat că sumele destinate investiţiilor au fost suplimentate cu peste 15 miliarde lei faţă de anul anterior. 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON