URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Ianuarie 2024, 15:52

Bonica, din nou la judecată: Controversatul afacerist din Sânmartin e inculpat pentru o pagubă de peste 6 milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Omul de afaceri Cosmin Bonica, ale cărui firme sunt abonate la lucrări publice, a fost trimis în judecată joi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru evaziune fiscală şi delapidare, ambele în formă continuată, prejudiciul consemnat de procurori depăşind 6 milioane lei. În acelaşi dosar sunt judecaţi, pentru complicitate, contabilul său, folcloristul Ionel Bondar, dar şi un afacerist din Bucureşti, Mircea Bartic.

Dosarul, după cum a relatat deja BIHOREANUL, a fost deschis în urma unor controale ale ANAF la firma Remorini Grup, patronată de Bonica, care au indicat că, începând din 2019, acesta a înregistrat în evidenţele contabile facturi fictive de la mai multe firme din ţară cu comportament "fantomă".

Învârteli cu facturi

Din cercetările efectuate de procurori a reieşit că facturile cu pricina aveau un rol dublu, fiind folosite de Bonica atât pentru a-şi diminua TVA şi impozitul pe profit, cât şi pentru a umfla devizele unor lucrări. Cele mai multe şmecherii, după cum a reieşit din anchetă, s-au făcut prin intermediul Co & Co Europenetwork SRL, deţinută de bucureşteanul Mircea Bartic.

Acesta a şi recunoscut în timpul audierilor că, la fiecare plată diferenţa dintre preţul achitat efectiv subcontractorilor ori furnizorilor de materiale şi cel încasat de firma sa era retrasă în numerar şi restituită lui Bonica, mai puţin comisionul pentru serviciul său: 7% din valoarea facturii. 

Totodată, ancheta penală a dezvăluit că, cu complicitatea contabilului său, folcloristul Remus Ionel Bondar, Bonica şi-ar fi însuşit din contul firmei mai multe sume de bani, fără justificare, dar şi că ar fi ignorat să înregistreze veniturile realizate ori ar fi menţionat valori nereale. Dacă, de pildă, în 2020 Remorini Grup a raportat o cifră de afaceri de 28 milioane lei, în 2021 şi 2022 aceasta a scăzut la 12 milioane lei. Mai mult, în prima jumătate a acestui an, când contractele cu statul erau în valoare de 5,548 milioane lei, firma a plătit ca impozit pe profit şi TVA infima sumă de 16.694 lei.

Pagubă de peste 6 milioane lei

Paguba totală generată prin manoperele evazioniste ale afaceristului Cosmin Bonica a fost apreciată de anchetatori la 3,5 milioane lei, iar prejudiciul provocat propriei firme a fost estimat la 2,8 milioane lei. În total, deci, 6,3 milioane de lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bihor. Însă, pentru că toţi magistraţii Secţiei Penale a instanţei s-au abţinut de la judecarea cauzei, deoarece au fost implicaţi ca judecători de drepturi şi libertăţi în ancheta penală, Curtea de Apel Oradea a decis vineri să fie transferat la Tribunalul Satu Mare.

Cei trei inculpați sunt judecaţi în libertate căci, deşi în noiembrie anul trecut procurorii au cerut arestarea lui Bonica, instanţele orădene au refuzat. Tribunalul Bihor a motivat că "organul de urmărire penală nu a demonstrat în ce măsură lipsa privării de libertate a inculpatului ar avea un impact negativ asupra societăţii sau ar putea împiedica desfăşurarea anchetei".

Încă un dosar

Ancheta Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor în cazul Bonica nu s-a terminat. Din dosarul trimis în judecată, cercetările s-au disjuns, procurorii continuând să-l acheteze pentru încă două acuzaţii: instigare la sustragere sau la distrugere de înscrisuri, plus complicitate la fals intelectual, în legătură cu o lucrare de peste 3,9 milioane lei în beneficiul Primăriei Ştei, pentru amenajarea zonei de agrement Lac Ştei. 

Afaceristul ar fi cerut unui subaltern să distrugă un act adiţional la contractul iniţial, încheiat în 2018. Documentul, care prevedea prelungirea execuţiei cu încă 45 de zile, a fost înlocuit cu un altul, purtând acelaşi număr şi aceeaşi dată, dar cu o prelungire a lucrărilor de 4 luni. 

Pentru aceste fapte, în cauză sunt anchetaţi, ca suspecţi, şi primarul oraşului Ştei, Iulian Balaj, acuzat de fals intelectual, şi mai mulţi funcţionari: secretarul general Voichiţa Dale, arhitectul-şef Dan Muţ, contabila-şefă Anca Filip, consilierul de achiziţii Daniel Stan şi consilierul juridic Andrei Hasan.

S-a prescris

Pe de altă parte, Cosmin Bonica mai este judecat pentru o fraudă de 6,1 milioane lei, din 2014, împreună cu un alt afacerist din Bihor, Dan Fechete, administratorul Dan & Dan Construct, şi el “racordat” la lucrări publice, ca de pildă amenajarea Orăşelului Copiilor, acoperirea Bazinului Olimpic, modernizarea Grădinei Zoologice, dar şi numeroase lucrări de canalizare, poduri şi baraje.

Cei doi sunt acuzaţi că procurau facturi de la firme fantomă din Bihor, Slovacia, Ungaria şi Italia, pentru orice, de la piese de schimb, utilaje, motorină şi chiar carne ori animale vii, până la închirieri şi consultanţă financiară. Procesul, început în 2014, nu s-a încheiat nici acum, fiind încă pe rolul Tribunalului Bihor, unde e amânat constant sub diverse pretexte, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 25 ianuarie, în acest an.

Din pricina tergiversării, cei doi nici nu mai pot fi condamnaţi, chiar dacă sunt găsiţi vinovaţi, căci, în decembrie anul trecut răspunderea penală pentru faptele de care sunt acuzaţi s-a prescris.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON