URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2023, 18:42

Afaceristul Cosmin Bonica rămâne în libertate. Tribunalul Bihor a respins cererea procurorilor de a-l trimite în arest preventiv

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a refuzat să-l trimită în arest pe afaceristul Cosmin Bonica, constructorul racordat la lucrări publice în mai multe judeţe acuzat de Parchetul Bihor că a păgubit bugetul public cu peste 10 milioane lei. Afaceristului i se reproșază că îşi "umfla" cheltuielile cu facturi luate de la firme "fantomă", că a fost complicele unor funcţionari din Primăria Ştei la măsluirea unui act adiţional la un contract şi chiar că a băgat în propriul buzunar banii încasaţi de la două primării.

În libertate

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor a pronunţat, luni, verdictul în cazul propunerii de arestare preventivă pentru 30 zile făcute de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele controversatului afacerist din Sânmartin, anchetat de procurori alături de contabilul său, Remus Ionel Bondar, şi de un afacerist bucureştean, Maricel Bartic. 

Instanţa a respins propunerea şi nici nu a dispus alte măsură preventive - arest la domiciliu sau control judiciar -, soluţia putând fi contestată în termen de 48 ore de la comunicare, la Curtea de Apel Oradea. 

Dezbaterile, după cum BIHOREANUL a scris deja, s-au derulat vinerea trecută, însă judecătoarea Simina Corlăţeanu a decis să amâne pronunţarea până luni după-amiaza, o situaţie neobişnuită în condiţiile în care Bonica fusese prezentat în faţa magistratei în stare de reţinere, iar potrivit Noului Cod de Procedură Penală, „în cazul inculpatului aflat în stare de reţinere, termenul de soluţionare a propunerii de arestare preventivă trebuie fixat înainte de expirarea duratei reţinerii”. 

Cunoștințe vechi

Cert este că, vineri, după expirarea celor 24 de ore de reţinere, Bonica a fost lăsat acasă şi a aşteptat în libertate verdictul dat, luni, de judecătoarea care, altmiteri, îl cunoaşte bine. Corlăţeanu îl mai judecă într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 8 milioane lei, proces care se plimbă pe rolul instanţei din 2014, tot în amânări, fiind la termenul cu numărul 90, astfel încât, cel mai probabil, până să apară o sentință răspunderea pentru fraudă va fi prescrisă.

Și în noul dosar afaceristul e cercetat pentru fapte grave şi numeroase: 7 infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată, 5 infracţiuni de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, instigare la sustragere sau distrugere de înscrisuri. 

Statul, veșnic pierzător

Într-un comunicat transmis, luni, de Parchetul Bihor, pe marginea cazului, procurorii prezintă "inginerii" financiare, unele halucinante, puse în practică de Bonica şi contabilul său.

În timp ce Statul român îi plătea sume colosale pentru contractele aflate în derulare, pentru reabilitări de drumuri, construcţia de cămine culturale ori pentru introducerea unor reţele de apă-canal, Bonica se străduia să fenteze plata taxelor şi impozitelor. Astfel, firma nu a înregistrat în contabilitate încasări de peste 3,2 milioane lei, pentru lucrări executate la clienţii societăţii, inclusiv primării din Bihor şi Caraş Severin, iar pe de alta, şi-a consemnat cheltuieli nereale cu tichete de creşă, achiziţii de bunuri şi servicii de peste 20 milioane lei, care ar fi avut la bază operaţiuni nereale. 

"Toate acestea au avut drept consecință diminuarea în mod fictiv a impozitului pe profit datorat bugetului de stat", se arată în informarea Parchetului Bihor. 

Fantomele lui Bonica

Ca să ascundă fraudele, Bonica ar fi interpus două societăţi de tip "fantomă" între societăţile administrate de el şi furnizorii de bunuri şi servicii, pentru a majora nejustificat cheltuielile celor două firme din judeţul Bihor. Astfel, ar fi creat un circuit documentar fals, prin care ar fi urmărit devalizarea patrimoniului societăţilor şi însuşirea, în interes personal, a sumelor de bani transferate către firmele de  tip "fantomă", în valoare totală de 3.846.934 de lei.

Una dintre "loviturile" date de Bonica a fost, vara trecută, o operaţiune de cesionare de creanţă, încheiată cu o societate din Oradea, patronată de socrul său. Concret, firma socrului i-a cedat o creanţă de 1,4 milioane lei, în schimbul încasării sumei de 15.000 lei. Datoria era a unei primării din Timiş şi a fost încasată de Bonica, cu executor judecătoresc în contul personal de Revolut. 

În dosar este anchetat pentru complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi delapidare şi un bucureştean, Maricel Bartic, care a întocmit şi emis facturile fictive şi ar fi condus "suveica" folosită de Bonica pentru majorarea nejustificată a preţurilor.

"Adiţionalul" de la Ştei

Un caz separat descris de procurori se referă la contractul de 3,9 milioane lei pe care firma Remorini Grup, patronată de Bonica, îl are în derulare cu Primăria Ştei, pentru amenajarea zonei de agrement Lac, lucrare începută în 2018 şi finanţată din fonduri europene.

Potrivit anchetatorilor, în vara acestui an, pe 13 iulie, Bonica i-a cerut unui angajat să scoată din evidenţele contabile actul adiţional încheiat în luna mai, prin care se stipula prelungirea termenului de execuție a lucrărilor cu 45 de zile, act care a fost rupt şi distrus. În aceeaşi zi, Bonica i-a ajutat pe funcţionarii din Primăria Ştei să conceapă un nou document, care a fost antedatat, pentru a fi plasat în locul celui rupt, acesta prevăzând prelungirea termenului de execuţie a lucrărilor la 4 luni. 

În comunicatul Parchetului se arată că în cauză se mai efectuează cercetări faţă de alţi 10 suspecţi, fără să se specifice dacă printre aceştia se numără şi funcţionari publici ori edili, menţionându-se totodată că pe contabilul Remus Bondar anchetatorii l-au plasat sub control judiciar pentru 60 zile. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON