URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2019, 15:00

Boala diareică acută estivală

Boala diareică acută estivală (foto: insider.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afecţiunile gastrointestinale acute sunt pe locul secund în rândul celor mai răspândite boli din lume, după bolile acute respiratorii, manifestându-se diferit, de la deranjamentele uşoare din timpul vacanţelor, până la forme acute deshidratante care pot ucide în câteva ore.

La copiii sub 5 ani frecvenţa episoadelor diareice acute este de 2-3 îmbolnăviri pe an în ţările dezvoltate şi de 10-18 îmbolnăviri anuale în ţările în curs de dezvoltare. În Asia, Africa şi America Latină bolile diareice acute sunt nu numai principala cauză de îmbolnăvire a copiilor (1 miliard de cazuri anual), ci şi principala cauză de deces (4-6 milioane de decese anual).

Se apreciază că din cei 12-20 de milioane de oameni care călătoresc anual dinspre zonele temperate spre regiunile tropicale, 20-50% prezintă cel puţin un episod diareic acut, fenomen denumit "diareea turiştilor" şi care este cea mai frecventă boală asociată călătoriilor. Clinic se caracterizează prin crampe abdominale, lipsa poftei de mâncare şi diaree apoasă, simptome ce apar de obicei din a 3-a zi de la sosire, până la 2 săptămâni, cu un maxim în primele 3-5 zile.

Boala este în general autolimitantă, durând de la 1 până la 5 zile şi apare ca o consecinţă a consumului de alimente sau apă contaminate cu microorganisme responsabile (cel mai frecvent Escherichia Coli, Shigella, Salmonella, Campylobacter, Vibrio cholerae etc.).

ATENŢIE! Tratamentul formelor uşoare se face prin rehidratare adecvată, de obicei cu apă minerală sau cu săruri de rehidratare orală disponibile în orice farmacie şi prin administrarea unor medicamente care scad motilitatea gastrointestinală (cum este loperamida în doze de 4 până la 8 tablete pe zi). Cazurile mai grave, cu diaree continuă, febră şi deshidratare mare, sau cazurile de îmbolnăvire colectivă vor fi obligatoriu internate şi investigate în spital, reprezentând urgenţe epidemiologice majore.

REŢINEŢI! Profilaxia bolii se face prin măsuri specifice care ţin de politica sanitară a fiecărei ţări, dar turiştii trebuie să evite consumul de legume proaspete, salate, fructe fără coajă şi gheaţă, fiind permise doar alimente fierbinţi, proaspăt gătite, apă fiartă şi răcită, apă minerală îmbuteliată de firme cunoscute. Atenţie şi la tacâmuri, pahare şi veselă. Este bine ca fiecare turist să posede în trusa de medicamente loperamida şi săruri pentru rehidratare orală. Sunt disponibile şi unele vaccinuri împotriva holerei şi febrei tifoide recomandate celor care călătoresc în zonele cu potenţial epidemic. Şi încă un  lucru foarte important: spălatul pe mâini cât mai des!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON