URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2019, 13:43

Blat pentru Bodog: În ciuda problemelor de integritate, Florian Bodog e menajat de conducerea Universităţii din Oradea

Blat pentru Bodog: În ciuda problemelor de integritate, Florian Bodog e menajat de conducerea Universităţii din Oradea OARE? Într-un recent interviu acordat BIHOREANULUI, rectorul Constantin Bungău (dreapta) susţinea că nu există universitari protejaţi. Îl contrazice, însă, chiar felul în care Universitatea ignoră problemele de integritate ale fostului său contracandidat la rectorat, Florian Bodog (stânga)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent câte acuzaţii i s-au adus şi câte probe i-au dovedit impostura, Florian Bodog a căzut mereu în picioare. Iar Universitatea din Oradea pare că îl ajută să îşi ţină echilibrul.

La trei ani de când BIHOREANUL a dezvăluit că doctoratul susţinut de Bodog în Medicină este de negăsit, lucrarea rămâne o enigmă, pentru că Universitatea n-a alocat câteva sute de lei pentru a obţine o copie a ei de la Biblioteca Naţională. În plus, deşi Universitatea de Vest din Timişoara a confirmat că prodecanul de la FMF a plagiat celălalt doctorat, în Management, colegii de la Oradea nu reacţionează defel. Acasă, Bodog rămâne universitar de frunte...

Universitate-spectator

În mai 2016, BIHOREANUL a dezvăluit că teza de doctorat pe care Florian Bodog a susţinut-o în Medicină, lucrarea de căpătâi a carierei sale academice, suspectă de plagiat, era de negăsit. Intitulată "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută", teza fusese prezentată în septembrie 2001, când Bodog ar fi trebuit să predea un exemplar la Biblioteca Universităţii orădene. Din motive care pot fi doar bănuite, nu s-a achitat de obligaţie, astfel că opera se găseşte doar la Biblioteca Naţională din Bucureşti, în depozitul de doctorate, de unde nu poate fi împrumutată, ci doar consultată în sala de lectură.

În timp ce Bodog a refuzat să-şi supună doctoratul unui test de autenticitate, pretextând că nici măcar el nu mai deţine vreun exemplar, Universitatea a asistat pasiv la scandal, deşi ar fi trebuit să fie prima interesată să obţină lucrarea. Abia în toamna anului trecut, un inventar făcut de Consiliul Universitar pentru Studii Doctorale (CSUD) a confirmat că teza lipseşte, într-adevăr, din arhiva Universităţii orădene. Constatarea n-a schimbat situaţia, însă, cu nimic...

Bani de xerox

Un an mai târziu, Universitatea tot nu a procurat teza lui Bodog. Printr-o cerere scrisă, BIHOREANUL a încercat să afle de ce, iar răspunsul este năucitor: instituţia n-a alocat banii necesari pentru ca Biblioteca Naţională să-i furnizeze o copie din lucrarea care, de altfel, este şi scanată la Bucureşti şi putea fi obţinută gratis pe email.

Radu Ţarcă, directorul Consiliului Universitar pentru Studii Doctorale - Universitatea OradeaPrintr-o adresă, directorul CSUD, Radu Ţarcă (foto), pretinde că în ultimele 12 luni "Universitatea a purtat multiple corespondenţe cu Biblioteca Naţională a României, atât scris, cât şi telefonic", prin care s-a stabilit "modalitatea de completare a fondului de carte al Bibliotecii cu tezele de doctorat lipsă". De ce a fost nevoie de "multiple corespondenţe" pentru o banalitate, documentul nu explică, cert e că cele două instituţii au ajuns la concluzia că Universitatea trebuie să plătească serviciile de multiplicare a doctoratelor ce-i lipsesc, 12 la număr.

"Trebuie să plătim 1 leu pe pagină, am alocat banii, dar a durat mai mult pentru că a trebuit să trecem prin tot procesul birocratic specific instituţiilor publice", a explicat Ţarcă BIHOREANULUI. Directorul CSUD s-a ferit să spună când anume a demarat acest "proces birocratic", semn că, cel mai probabil, a făcut-o doar după ce ziarul a început să pună întrebări.

Plagiat fără urmări

Aşteptând "repatrierea" lucrării, Universitatea nu se atinge de Florian Bodog, chit că acesta are şi alte probleme etice. În vară, Universitatea de Vest din Timişoara a confirmat că doctoratul în Management susţinut de orădean la această instituţie în 2008 este un plagiat grosolan, motiv pentru care Ministerul Educaţiei i-a şi retras titlul.

Un astfel de verdict ar fi trebuit să declanşeze urgent o anchetă şi la Oradea, mai ales că Bodog nu este un angajat oarecare, ci prodecan al Facultăţii de Medicină, iar plagiatul, cel mai ruşinos păcat al unui universitar, este o abatere sancţionată prin Codul de Etică al instituţiei.

În ciuda faptului că la aflarea verdictului UVT rectorul Constantin Bungău declara că va sesiza Comisia de Etică a Universităţii, acest lucru nu s-a întâmplat! "Nu am primit nicio sesizare, probabil pentru că la acea vreme era începută vacanţa. Voi discuta cu domnul rector, să vedem ce este de făcut", spune preşedintele Comisiei, Dan Crăciun.

Întrebat de BIHOREANUL de ce nu a cerut măcar o verificare pentru Bodog, rectorul susţine că juriştii Universităţii i-au spus că prodecanul va putea fi anchetat la Oradea doar după ce verdictul de la Timişoara va rămâne definitiv, ţinând cont că, potrivit unei modificări aduse astă-primăvară Legii Educaţiei, pentru anularea diplomei de doctor a unui plagiator, instituţia emitentă trebuie să deschidă un proces. "Mă consult şi cu alte structuri din ţară, pentru a aplica corect prevederile legale apărute recent", spune Bungău. Rămâne de văzut, aşadar, dacă nu cumva universitarii orădeni vor constata că în cazul lui Bodog nu pot decât să-l tolereze...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON