URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2021, 17:00

Biserica greco-catolică din Vintere a fost reabilitată, iar în sat a fost inaugurat un punct muzeistic militar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a prilejuit anul acesta binecuvântarea de către episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a lucrărilor de reabilitare a bisericii din Vintere, începute cu doi ani în urmă. Pentru că parohia greco-catolică locală a reamenajat pe dealul din sat vechile tranșee din al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber.

Biserică cu Soare

La slujba de binecuvântare, desfășurată duminică, biserica greco-catolică din Vintere a fost plină cu credincioși dornici să vadă noua înfățișare a clădirii construite în 1881-1887 și reabilitate în ultimii doi ani, precum și pe PS Virgil Bercea, care le-a adresat un cuvânt de învățătură privind însemnătatea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

La finalul liturghiei, ierarhul a acordat diploma Valeriu Traian Frențiu preotului paroh, Florin Jula, secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, precum și unor oficiali locali și reprezentanților antreprenorilor care au reabilitat biserica.

În 2018, lăcașul de cult era în pericol de prăbușire, motiv pentru care nu a mai putut găzdui slujbe religioase, astfel că un an mai târziu au început lucrări de reabilitare finanțate de Guvern, în cadrul cărora biserica a fost decopertată, stabilizată prin turnarea unei centuri din beton la nivelul solului, tavanul a fost refăcut, cu tot cu picturi, în plus fiind amenajată o capelă mortuară și o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități.

Biserica nu doar că a renăscut, ci a și primit o nouă înfățișare, hotărându-se ca pe turnul acesteia să fie montată o sferă luminoasă ce semnifică soarele, iar pe geamul inferior, echinocțiile și solstițiile de peste an. „Din punct de vedere teologic, se face asocierea soarelui cu Mântuitorul nostru Iisus Cristos, care este numit „lumina lumii și a vieții”. Soarele e prezentat în teologia patristică pentru a ilustra realitatea Dumnezeului-iubire, a cărui lumină este neapusă”, a explicat parohul din Vintere, Florin Jula, astfel încât comunitatea locală a decis ca biserica să poarte de acum numele de Biserica cu Soare, înscris pe hrisovul bisericii și care va fi utilizat în toate documentele referitoare la aceasta.

Festivități militare

Întrucât parohia greco-catolică din Vintere a reamenajat pe dealul satului vechile tranșee din cel de-al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber, în colaborare cu Ministerul Apărării Naținale, Muzeul Țării Crișurilor, filiala Oradea a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Primăria Holod.

În al Doilea Război Mondial, datorită poziției strategice deosebite, aici au fost săpate tranșee care au adăpostit piese de artilerie. Cu timpul, acestea s-au colmatat, fiind refăcute pe parcursul ultimelor luni, prilej cu care au fost găsite câteva obiecte ale ostașilor români.

După refacerea tranșeelor, parohia greco-catolică din Vintere a primit de la Ministerul Apărării două tunuri care să ambienteze locul, aduse de la o unitate militară din Sibiu.

Cu ocazia inaugurării punctului muzeistic, preoții greco-catolici au săvârșit un Te-Deum în memoria soldaților români care și-au dat viața pentru eliberarea pământului strămoșesc, la manifestare participând parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Apărării, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai Jandarmeriei Române și ai altor instituții care au contribuit la realizarea acestui obiectiv.

În finalul acesteia, localnicii au putut asista - unii dintre ei pentru prima oară - la defilarea unui detașament de onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON