URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 01 IULIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
17 August 2021, 17:00

Biserica greco-catolică din Vintere a fost reabilitată, iar în sat a fost inaugurat un punct muzeistic militar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a prilejuit anul acesta binecuvântarea de către episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a lucrărilor de reabilitare a bisericii din Vintere, începute cu doi ani în urmă. Pentru că parohia greco-catolică locală a reamenajat pe dealul din sat vechile tranșee din al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber.

Biserică cu Soare

La slujba de binecuvântare, desfășurată duminică, biserica greco-catolică din Vintere a fost plină cu credincioși dornici să vadă noua înfățișare a clădirii construite în 1881-1887 și reabilitate în ultimii doi ani, precum și pe PS Virgil Bercea, care le-a adresat un cuvânt de învățătură privind însemnătatea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

La finalul liturghiei, ierarhul a acordat diploma Valeriu Traian Frențiu preotului paroh, Florin Jula, secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, precum și unor oficiali locali și reprezentanților antreprenorilor care au reabilitat biserica.

În 2018, lăcașul de cult era în pericol de prăbușire, motiv pentru care nu a mai putut găzdui slujbe religioase, astfel că un an mai târziu au început lucrări de reabilitare finanțate de Guvern, în cadrul cărora biserica a fost decopertată, stabilizată prin turnarea unei centuri din beton la nivelul solului, tavanul a fost refăcut, cu tot cu picturi, în plus fiind amenajată o capelă mortuară și o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități.

Biserica nu doar că a renăscut, ci a și primit o nouă înfățișare, hotărându-se ca pe turnul acesteia să fie montată o sferă luminoasă ce semnifică soarele, iar pe geamul inferior, echinocțiile și solstițiile de peste an. „Din punct de vedere teologic, se face asocierea soarelui cu Mântuitorul nostru Iisus Cristos, care este numit „lumina lumii și a vieții”. Soarele e prezentat în teologia patristică pentru a ilustra realitatea Dumnezeului-iubire, a cărui lumină este neapusă”, a explicat parohul din Vintere, Florin Jula, astfel încât comunitatea locală a decis ca biserica să poarte de acum numele de Biserica cu Soare, înscris pe hrisovul bisericii și care va fi utilizat în toate documentele referitoare la aceasta.

Festivități militare

Întrucât parohia greco-catolică din Vintere a reamenajat pe dealul satului vechile tranșee din cel de-al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber, în colaborare cu Ministerul Apărării Naținale, Muzeul Țării Crișurilor, filiala Oradea a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Primăria Holod.

În al Doilea Război Mondial, datorită poziției strategice deosebite, aici au fost săpate tranșee care au adăpostit piese de artilerie. Cu timpul, acestea s-au colmatat, fiind refăcute pe parcursul ultimelor luni, prilej cu care au fost găsite câteva obiecte ale ostașilor români.

După refacerea tranșeelor, parohia greco-catolică din Vintere a primit de la Ministerul Apărării două tunuri care să ambienteze locul, aduse de la o unitate militară din Sibiu.

Cu ocazia inaugurării punctului muzeistic, preoții greco-catolici au săvârșit un Te-Deum în memoria soldaților români care și-au dat viața pentru eliberarea pământului strămoșesc, la manifestare participând parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Apărării, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai Jandarmeriei Române și ai altor instituții care au contribuit la realizarea acestui obiectiv.

În finalul acesteia, localnicii au putut asista - unii dintre ei pentru prima oară - la defilarea unui detașament de onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7424 RON
  • 1 EUR = 4.9454 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON