URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
17 August 2021, 17:00

Biserica greco-catolică din Vintere a fost reabilitată, iar în sat a fost inaugurat un punct muzeistic militar (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a prilejuit anul acesta binecuvântarea de către episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, a lucrărilor de reabilitare a bisericii din Vintere, începute cu doi ani în urmă. Pentru că parohia greco-catolică locală a reamenajat pe dealul din sat vechile tranșee din al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber.

Biserică cu Soare

La slujba de binecuvântare, desfășurată duminică, biserica greco-catolică din Vintere a fost plină cu credincioși dornici să vadă noua înfățișare a clădirii construite în 1881-1887 și reabilitate în ultimii doi ani, precum și pe PS Virgil Bercea, care le-a adresat un cuvânt de învățătură privind însemnătatea sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

La finalul liturghiei, ierarhul a acordat diploma Valeriu Traian Frențiu preotului paroh, Florin Jula, secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi, precum și unor oficiali locali și reprezentanților antreprenorilor care au reabilitat biserica.

În 2018, lăcașul de cult era în pericol de prăbușire, motiv pentru care nu a mai putut găzdui slujbe religioase, astfel că un an mai târziu au început lucrări de reabilitare finanțate de Guvern, în cadrul cărora biserica a fost decopertată, stabilizată prin turnarea unei centuri din beton la nivelul solului, tavanul a fost refăcut, cu tot cu picturi, în plus fiind amenajată o capelă mortuară și o rampă de acces pentru persoane cu dizabilități.

Biserica nu doar că a renăscut, ci a și primit o nouă înfățișare, hotărându-se ca pe turnul acesteia să fie montată o sferă luminoasă ce semnifică soarele, iar pe geamul inferior, echinocțiile și solstițiile de peste an. „Din punct de vedere teologic, se face asocierea soarelui cu Mântuitorul nostru Iisus Cristos, care este numit „lumina lumii și a vieții”. Soarele e prezentat în teologia patristică pentru a ilustra realitatea Dumnezeului-iubire, a cărui lumină este neapusă”, a explicat parohul din Vintere, Florin Jula, astfel încât comunitatea locală a decis ca biserica să poarte de acum numele de Biserica cu Soare, înscris pe hrisovul bisericii și care va fi utilizat în toate documentele referitoare la aceasta.

Festivități militare

Întrucât parohia greco-catolică din Vintere a reamenajat pe dealul satului vechile tranșee din cel de-al Doilea Război Mondial, aici a fost inaugurat și un punct muzeistic militar în aer liber, în colaborare cu Ministerul Apărării Naținale, Muzeul Țării Crișurilor, filiala Oradea a Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Primăria Holod.

În al Doilea Război Mondial, datorită poziției strategice deosebite, aici au fost săpate tranșee care au adăpostit piese de artilerie. Cu timpul, acestea s-au colmatat, fiind refăcute pe parcursul ultimelor luni, prilej cu care au fost găsite câteva obiecte ale ostașilor români.

După refacerea tranșeelor, parohia greco-catolică din Vintere a primit de la Ministerul Apărării două tunuri care să ambienteze locul, aduse de la o unitate militară din Sibiu.

Cu ocazia inaugurării punctului muzeistic, preoții greco-catolici au săvârșit un Te-Deum în memoria soldaților români care și-au dat viața pentru eliberarea pământului strămoșesc, la manifestare participând parlamentari, reprezentanți ai Ministerului Apărării, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, ai Jandarmeriei Române și ai altor instituții care au contribuit la realizarea acestui obiectiv.

În finalul acesteia, localnicii au putut asista - unii dintre ei pentru prima oară - la defilarea unui detașament de onoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON