URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2023, 11:15

Bihorenii și-au luat aproape 10.000 de concedii medicale în prima jumătate a acestui an

Bihorenii și-au luat aproape 10.000 de concedii medicale în prima jumătate a acestui an foto generic, sursa inquam photos
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În primul semestru al acestui an, la Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor au fost înregistrate 9.730 cereri pentru decontarea concediilor medicale luate de bihorenii asigurați și angajați, atât în sectorul public, cât și în cel privat, a informat instituția, la solicitarea BIHOREANULUI.

Scădere de peste 3 ori

Potrivit CAS Bihor, care nu precizează câte zile de concediu medical „acoperă” acest număr de cereri, pentru plata lor este nevoie de 55,073 milioane lei, adică echivalentul a 11,125 milioane euro.

Din suma totală, 35,778 milioane lei sunt aferenți asistenței sociale pentru caz de boală, iar 19,295 milioane lei asistenței sociale pentru familie și copii.

Conform datelor pentru anii anteriori, 2022 și 2021, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2023 se constată o diminuare a apetitului pentru concedii medicale în Bihor. Concret, în anul trecut, CAS Bihor a înregistrat și decontat 29.820 concedii medicale, cu 161,630 milioane lei (32,652 milioane euro), așadar de peste trei ori mai multe decât în prima jumătate a acestui an, iar în urmă cu doi ani 18.958 concedii medicale, cu 105,605 milioane lei (21,334 milioane euro), deci de două ori mai multe decât în primul semestru al anului curent.

„În privința plății, precizăm că suntem cu decontarea concediilor medicale la finele lunii mai a acestui an. Suntem și am fost una din casele județene de asigurări de sănătate fruntașe în privința plății acestor drepturi”, afirmă directorul CAS Bihor, Dorel Dulău.

Ciolacu: „S-a abuzat”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, după ce mass media a arătat că în cursul anului trecut au fost înregistrate 8,1 milioane concedii medicale la 6 milioane angajați (echivalentul a 23.000 ani), că numărul mare al acestora este „un fenomen de care s-a abuzat”, cerând „o analiză” pe această temă.

„Sunt oameni care au nevoie de concedii medicale, dar este evident că s-a abuzat de acest fenomen și vă anunț că este o datorie de anul trecut la concedii medicale de 6 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de euro. Este normal ca atunci să faci o analiză nu numai la casa de sănătate, nu numai la felul cum se raportează și cum se eliberează aceste concedii medicale. Nu sunt de acord să urmărim 6 milioane de români, să-i căutăm pe acasă, fiindcă nu asta este o abordare normală și sănătoasă la cap, dar trebuie să vedem și resursele de acoperire”, a spus Ciolacu.

Datele pe 2021 (an de pandemie) și 2022 (post-pandemic) arată că românii au luat concedii medicale în echivalentul a 124.840 ani, respectiv 109.688 ani. Astfel, în 2021 media a fost de 5,4 zile, iar în 2022 de 4,7 zile de concediu medical.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Vă dați seama câte concedii medicale ar fi fost acum ...
... dacă bihorenii nu s-ar fi rezumat la doar 1/3 de vaccinați?
Postat 06 Iulie 2023, 11:34 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON