URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2015, 09:20

Elevi salvaţi, inspector înfundat! În urma scandalului fraudei de la Bac, şeful IŞJ riscă să-şi piardă funcţia

Elevi salvaţi, inspector înfundat! În urma scandalului fraudei de la Bac, şeful IŞJ riscă să-şi piardă funcţia PUS LA COLŢ. Inspectorul şcolar general Nicolae Avram (foto) a fost făcut cu ou şi cu oţet, vinerea trecută, de către unul din consilierii ministrului Educaţiei. "Sper că este doar foarte multă incompetenţă", a spus Gabriel Ispas despre modul în care şeful IŞJ a gestionat scandalul de la Ştei, sugerând că Avram ar fi putut avea şi interese necurate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai mare scandal de la Bacalaureat din Bihor, în urma căruia 108 elevi de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei au fost eliminaţi după examen pentru fraudă, este abia la început. Săptămâna trecută, 12 absolvenţi au primit o nouă şansă, judecătorii Tribunalului hotărând suspendarea sancţiunii până la încheierea pe fond a procesului pe care l-au intentat Inspectoratului Şcolar.

Pentru că instituţia nici măcar nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru a-şi susţine deciziile de sancţionare a tinerilor, un oficial din Ministerul Educaţiei i-a cerut demisia inspectorului general Nicolae Avram pe un ton neobişnuit de dur.

Sancţiune unicat

Pe 7 iulie, membrii Comisiei judeţene de Bacalaureat, prezidată de inspectorul general adjunct Kery Hajnal, au luat o decizie fără precedent, eliminând 108 elevi pe care camerele de filmat din sălile de clasă i-ar fi surprins fraudând examenul.

Printre victime s-a numărat şi Alexandra Burtă (foto), şefa de promoţie şi fiica fostului director al Colegiului. În scurt timp, tânăra a ajuns cunoscută în toată ţara drept "eminenta eliminată", în apărarea ei sărind zeci de părinţi şi profesori. Chiar şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a arătat impresionat de drama fetei nemulţumite că nu se poate înscrie la facultate. Degeaba, însă, a decis oficialul: tânăra a fost "sursă", din lucrarea ei inspirându-se colegii care au stat în băncile din spate şi din lateral.

Pedeapsă... cu suspendare

Părinţii Alexandrei şi ai altor 11 tineri au contestat eliminarea nu doar administrativ, ci şi în instanţă, dând în judecată Inspectoratul. Pe fond, procesul va începe abia la toamnă, dar avocatul Kolozsi Arpad a obţinut până atunci suspendarea aplicării sancţiunii pentru toţi cei 12 absolvenţi de la Ştei! "Liceele vor fi obligate să corecteze lucrările, să declare elevii admişi sau respinşi, şi să elibereze o adeverinţă pentru ca aceştia să se poată înscrie la facultate", a explicat BIHOREANULUI preşedinta Tribunalului, Carmen Domocoş.

Deşi poate fi atacată la Curtea de Apel, sentinţa este executorie, aşa că Ministerul a afişat, vineri, notele tinerilor pe platforma online dedicată Bacalaureatului, iar Inspectoratul le-a avizat rapid şi adeverinţele cu care se pot înscrie la facultăţi. Doar pentru 11, căci unul nu promovase examenul, având doar 3,1 la română.

Ce se va întâmpla dacă în urma procesului de fond judecătorii vor stabili că sancţiunile au fost totuşi justificate? Deocamdată, singura certitudine este că din toamnă tinerii pot fi studenţi cu acte în regulă, chiar dacă nu se ştie pentru cât timp...

Tunurile pe Avram

Felul în care a gestionat procesul i-a adus şefului IŞJ critici fără precedent şi îl poate costa inclusiv funcţia. Gabriel Ispas (foto), consilier al ministrului Cîmpeanu şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat, a dezvăluit presei centrale că Inspectoratul nici măcar nu a fost reprezentat la Tribunal şi nici n-a depus vreun document pentru a-şi apăra poziţia, ci doar o cerere de amânare, pe motiv că jurista instituţiei este... în vacanţă!

"Inspectoratul, în mod culpabil, nu s-a apărat în instanţă. Or, acest lucru este inadmisibil într-un stat de drept, motiv pentru care cred că este necesar ca, uitându-se în oglindă, inspectorul şcolar general să facă un demers de onoare - acela de a-şi înainta demisia", a spus Ispas. Dacă nu va face acest pas, a adăugat consilierul, va fi propus spre demitere.

Viitor indecis

Contactat de BIHOREANUL, Nicolae Avram a confirmat situaţia prezentată de consilierul ministrului, dar pretinde că nu avea ce face. "Noi am primit citaţiile pentru proces în 13 iulie, seara. Jurista era plecată în concediu, nici dacă o aduceam cu elicopterul nu avea cum să ne reprezinte. Nu aveam cum angaja un avocat peste noapte. Eu nu m-am dus, pentru că nu sunt jurist, nu ştiam nici ce acte să duc", se apără Avram. Vineri, jurista s-a întors însă din vacanţă şi, a spus şeful instituţiei, va pregăti recursul ce va fi judecat la Curtea de Apel.

Cât despre o eventuală demisie, Avram susţine că, fiind prea ocupat, n-a avut timp pentru asemenea gânduri: "Nu comentez ce cere domnul Ispas, e dreptul domniei sale. Eu n-am avut timp să mă gândesc, am fost preocupat să rezolvăm problema celor 12 elevi".

Dacă şeful IŞJ va demisiona sau va fi mazilit rămâne, deci, de văzut. Oricum, scandalul i-a subţiat drastic şansele pentru a-şi păstra funcţia la concursul anunţat pentru finele lunii, în Capitală, şi la care s-a mai înscris doar arbitrul de fotbal Iulius Timar. Cine ştie, poate până la "ultimul fluier", arbitrul va rămâne chiar singurul "jucător"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON