URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2010, 13:10

Sandu Lungu deschide o Academie de muşchi

Sandu Lungu deschide o Academie de muşchi LA PĂMÂNT. Sandu este cunoscut pentru tehnica lui de a-şi trânti adversarul la pământ încă din primele secunde de luptă. "La Praga am ales să lupt în picioare mai mult, pentru că toată lumea zicea că . Am vrut să arăt un alt Sandu Lungu, dar n-a fost să fie", povesteşte orădeanul
Sandu Lungu deschide o Academie de muşchi LA PĂMÂNT. Sandu este cunoscut pentru tehnica lui de a-şi trânti adversarul la pământ încă din primele secunde de luptă. "La Praga am ales să lupt în picioare mai mult, pentru că toată lumea zicea că . Am vrut să arăt un alt Sandu Lungu, dar n-a fost să fie", povesteşte orădeanul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În decembrie, vestea că "Muntele Bihorului" a pierdut un meci pentru a doua oară în cariera lui de luptător Mixed Martial Arts făcea înconjurul întregii ţări. Rezultatul era cu atât mai scandalos cu cât adversarul său, slovacul Rastislav Talarovic, îşi aruncase de mai multe ori proteza în timpul meciului. În plus, fără să fi suflat o vorbă despre asta, Sandu intrase în ring cu pneumonie. Ulterior, boala l-a băgat în spital...

Timpul nu s-a oprit, însă, în loc. Începând cu luna următoare, Sandu va intra din nou în ring, iar în vară se aşteaptă să aibă loc şi mult-mediatizata confruntare cu gigantul Bob Sapp. Până atunci, Sandu va inaugura la Oradea şi prima academie de MMA.

Învins de... arbitru

La mijlocul lui decembrie, orădeanul înalt de 182 cm şi greu de 160 de kilograme începea în formă meciul MMA cu slovacul Rastislav Talarovic, la Praga. Momentul în care Sandu îşi va pune la pământ adversarul, în binecunoscutu-i stil, era cel mai aşteptat, dar nu s-a întâmplat. Neşansa a făcut ca, după 8 minute, orădeanul să fie declarat înfrânt.

"Am avut o alunecare accidentală în ring. În plus, arbitrul oprea meciul ori de câte ori adversarul îşi arunca proteza din gură, în momentele mai dificile, când simţea că e pericol. Dar în MMA regula e ca, atunci când se întâmplă asta, meciul trebuie să meargă mai departe până la faza următoare. Se opreşte doar în cazuri extreme, de accidentări, când medicul decide dacă lupta mai poate continua". A fost cea mai lungă luptă. Pentru prima oară, Sandu s-a bătut mai mult de 3 minute în ring.

Orădeanul era şi cu sănătatea în pioneze, după ce, proaspăt întors din Japonia, făcuse o răceală de la aerul condiţionat. "Mi-am zis că ce-o să fie o să fie. Nu era frumos să dau înapoi", spune el. Câteva zile mai târziu, problemele cu respiraţia s-au agravat, iar Sandu era internat cu pneumonie acută la spitalul TBC. Boala ar fi putut să evolueze, iar complicaţiile i-ar fi putut cauza probleme serioase. "Gurile rele spuneau că boala a fost un pretext, o scuză că am pierdut. Dar nu s-au gândit că nu-mi văzusem fiica de aproape o lună şi încă 10 zile, cât am stat internat, nici nu am putut s-o chem să mă vadă. Nu vreau să mă scuz. E urât. Eu ştiu ce-a fost acolo, ştiu că n-a fost ziua mea, dar merg mai departe", spune Sandu.

Din nou la luptă

Eşecul nu l-a descurajat. Dimpotrivă. Proaspăt ieşit din spital, gigantul a confirmat recent prezenţa la alte trei concursuri importante. "În trei săptămâni îmi intru în formă. Voi putea intra în ring", promite luptătorul.

Pe 6 februarie, Sandu va lupta într-o competiţie Local Kombat, cu un adversar despre care deocamdată nu ştie nimic, iar la sfârşitul lunii viitoare va evolua în Olanda, unde, alături de Semmy Schilt, una din legendele artelor marţiale, e cotat ca favorit al galei. "În luna mai, la Bucureşti sau pe litoral, va fi un Grand Prix Mondial. Acolo se fac demersuri şi se doreşte un superfight între mine şi Bob Sapp", mai spune Sandu.

12 sapp_1.jpgMeciul este aşteptat de luptătorul orădean încă de anul trecut, pentru că "Bestia", poreclit aşa pentru mărimea şi agresivitatea sa, e cunoscut ca fiind unul dintre cei mai fioroşi din lume şi îşi domină adversarii bazându-se pe forţă. Dacă Bob Sapp (foto) va accepta să vină în România, meciul se anunţă spectaculos, dar şi devastator...

Prima academie

Dar cea mai mare ambiţie a lui Sandu este înfiinţarea unei academii de luptă MMA în oraşul de pe Criş, cum este cea a antrenorului său, bucureşteanul Ciprian Sora. Campionul e în discuţii cu un om de afaceri să deschidă la Oradea o sală unde se vor putea antrena atât adulţii, cât şi copiii. "Nu vreau să divulg deocamdată cine este asociatul meu, e prematur. Totul e gata în proporţie de 90%. Sala există, mai trebuie dotată cu aparate şi va fi foarte bună. Sper ca în vară să fie gata", zice sportivul.

MMA-ul e o îmbinare de stiluri de luptă, în care regulamentul interzice extrem de puţine lovituri. La academia orădeană Sandu va preda împreună cu boxerul Ioan Brânză. "Se caută tot mai mult genul acesta de pregătire, dar noi nu avem antrenori specializaţi. Când am început, eu am făcut totul după ureche şi am practic stiluri de luptă de la cluburi din Germania, Olanda sau SUA. Cei care vor învăţa la academia mea vor fi mult mai avantajaţi. Vor avea şi sală, vor avea condiţii. O să facem treabă bună", promite campionul. Şi, aşa cum a dovedit până acum, Sandu îşi va duce lupta până la capăt...


ÎNVINS A DOUA OARĂ

Revanşa, fără compromisuri

La Praga, Sandu Lungu a suferit cel de-al doilea eşec din cariera de luptător în MMA, după ce de-a lungul anilor a învins "monştri" precum Ron Sparks, Ruben Villareal, Mark Bentley sau Tom Erikson.

Prima înfrângere a fost chiar în primul său meci MMA, în 2005, când Sandu devenea şi primul român invitat să lupte în cuşcă, în Japonia. Acolo a fost la un pas să dea, în secunda 4 a primei reprize, cel mai rapid KO din istorie, el înfruntându-l pe englezul James Tompson, dar, din nepricepere, a ezitat să îl lovească şi l-a lăsat să se ridice. "Adevărul e că m-am dus total nepregătit, după ce două săptămâni am dat la sac. N-am ştiut ce înseamnă. Dacă adversarul rămânea jos câştigam 100.000 de dolari", explică Sandu.

Acesta nu exclude ca în 2010 să aibă loc şi o revanşă a luptei de la Praga, pe care chiar şi-ar dori-o mult. "Consider că a fost un meci bun ca spectacol. Cert e că dacă remiza va mai avea loc, voi alterna modul de luptă, iar dacă Talarovic îşi va arunca iar proteza din gură, voi ieşi afară din ring. Să se lupte el cu arbitrul. Nu mai accept aşa ceva, pentru că nu ai voie!", spune luptătorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON