URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2010, 08:30

În Bihor e grevă şi nu prea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bacul se ţine, examenele studenţilor ba

În judeţul Bihor, 70% dintre cadrele didactice au semnat că sunt de acord să intre în grevă generală, iar astfel, deşi luni începe sesiunea, niciunul din cadrele didactice care au aderat la grevă nu va susţine examenele, potrivit liderului Sindicatului Corpului Didactic Profesional Universitar din cadrul Universităţii din Oradea, Gheorghe Ionescu. De asemenea, studenţii orădeni au anunţat că luni vor fi în grevă, în semn de susţinere a protestelor care au loc la nivel naţional.

Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Ioan Ţenţ, a afirmat că 76,5% din cadrele didactice din preuniversitar au semnat că vor să intre în grevă începând de luni, susţinând, totodată, că, deocamdată, din totalul de 213 unităţi şcolare din judeţ, în 165 dintre ele vor fi în grevă.

Cu toate acestea, desfăşurarea examenului de bacalaureat nu va fi afectată, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Şcolar, Dorel Luca, afirmând că, în cazul în care profesorii asistenţi sau profesorii evaluatori vor decide să nu participe la examen, aceştia vor fi înlocuiţi în comisii. Conform acestuia, până vineri, doar două persoane - lideri sindicali - care fac parte din aceste comisii au anunţat că nu vor participa la Bac. "În cazul în care îşi menţin poziţia, avem soluţia de rezervă, să îi înlocuim", a spus şeful IŞJ.

Instituţiile publice lucrează

Deşi în alte oraşe din ţară activitatea instituţiilor este pur şi simplu blocată, în Bihor situaţia nu se confirmă. Programul Consiliului Judeţean, unde atât membrii de sindicat cât şi o parte dintre angajaţi vor purta panglici albe, nu va fi în niciun fel perturbat, iar Direcţia Finanţelor Publice şi Regia de Transport Local, care nu intră în grevă, vor funcţiona după orar normal.

La fel se întâmplă şi la Primăria orădeană. "Nu suntem afiliaţi la niciun sindicat, iar pentru că nu am obţinut aprobările necesare, nu putem să intrăm în grevă. În schimb vom participa, probabil, la mitingul pregătit marţi în faţa Prefecturii", a declarat BIHOREANULUI Gheorghe Bejan, liderul Sindicatului Civica din Primăria Oradea. În plus, a afirmat el, situaţia financiară a angajaţilor municipalităţii trebuie rezolvată şi pe plan local, deoarece ar fi incorect ca Guvernul să le taie din lefuri, în condiţiile în care în ultimul an, "la Oradea s-au luat măsuri de reducere a cheltuielilor cu 25%", iar în alte administraţii din ţară salariile au crescut şi s-a mărit schema de personal. De altfel, se pare că nicio primărie din judeţ nu va intra în grevă, iar programul cu publicul va fi ca în zilele obişnuite.

În schimb, Cosmin Balog, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare - Grupa Oradea, a afirmat că, pe parcursul zilei de luni, angajaţii instituţiei vor opri o parte dintre activităţi. "În principiu, se vor opri activităţile sportive, iar programul de vizită se va tăia la o treime. Oricum, va fi asigurată siguranţa locului de deţinere şi vom suspenda doar celelalte activităţi, până la o treime", a declarat Balog.

În spitale şi la serviciile de urgenţă se lucrează

În Bihor, cele 2.700 de cadrele medicale şi nemedicale din spitale afiliate la Federaţia Sanitas vor purta ecusoane, tot în semn de solidaritate. "Toată lumea va lucra, facem grevă de solidaritate, fără încetarea activităţii, iar marţi, între ora 13 şi 15, vom face miting în faţa Prefecturii, alături de alte sindicate", a declarat liderul bihorean al Sanitas, Ioan Giurgiu.

Angajaţii de la Ambulanţă vor asigura urgenţele medicale şi vor renunţa la activităţi care nu vor pune în pericol viaţa pacienţilor, ca de pildă efectuarea unor transporturi sau eliberarea certificatelor de deces.

Potrivit lui Gheorghe Chiş, liderul Federaţiei Ambulanţa, luni, şi cei 430 membrii ai sindicatului, angajaţi ai Serviciului de Ambulanţă Bihor, protestează mai mult simbolic. De la ora 10, când, la fel ca în toată ţara, cei care nu vor fi în tură se vor aduna în curtea unităţii, iar pentru 3 minute, de la 10.57 până la ora 11, vor porni sirenele autospecialelor.

Totodată, angajaţii care vor fi de serviciu vor purta panglici în piept, iar şi maşinile SAJ Bihor vor purta afişe cu "Protest Naţional". "Serviciul de urgenţă va funcţiona normal. Noi nu facem nici scandări, nici nu dăm jos guvernul", a spus Chiş. Şi sindicaliştii din Ambulanţă vor participa marţi la mitingul de la Prefectură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON