URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iulie 2021, 12:40

"Beeeee, mă!": Un tânăr bihorean stabilit în vârf de munte cheamă iubitorii de muzică şi natură la un festival folk-rock ţinut... la el acasă (FOTO)

'Beeeee, mă!': Un tânăr bihorean stabilit în vârf de munte cheamă iubitorii de muzică şi natură la un festival folk-rock ţinut... la el acasă (FOTO) WOODSTOCK MIORITIC. Aşa descrie Tudor festivalul pe care îl organizează împreună cu logodnica lui, Dana, într-o poiană situată la 1.100 de metri altitudine
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aer tare de munte, răcoros numa’ cât trebuie, păduri cât vezi cu ochii, muzică rock "stinsă" cu muzică folk, poveşti cu prietenii, beri artizanale şi mâncăruri tradiţionale. 

Acesta este meniul unui festival atipic, organizat de un tânăr bihorean în judeţul vecin, mai exact în satul Poiana Horea din munţii Apuseni. Petrecăreţii nu doar că vor asista la concerte date de formaţii ca Nightlosers şi Dirty Shirt, ci vor putea ei înşişi să urce pe scenă... 

"Ce fain o fost la munte!"

În urmă cu patru ani, Tudor Buzle, sau Toderu’, cum îi zic prietenii, a decis să se stabilească în natură, la aer proaspăt, alături de logodnica sa, timişoreanca Dana, pe care a cunoscut-o într-o expediţie cu cortul în Padiş. Au găsit o căsuţă veche, din grinzi, în satul Poiana Horea, din Cluj, situată la 1.100 de metri altitudine. "Ştii momentele alea în care zici: «Ce fain o fost la munte! Nu aş fi vrut să mă duc acasă?». No, noi ne-am mutat în munţi...", povesteşte el. 

Cum amândoi au joburi care le permit să lucreze de la distanţă, online, Tudor şi Dana s-au stabilit fără probleme în mijlocul pădurii, ba chiar i-au invitat şi pe alţii. Cum anume? Au deschis lângă casa lor campingul "Black Sheep Camp". "Vine de la oaia neagră a familiei", spune repede, înainte să fie întrebat, Tudor, obişnuit că numele stârneşte curiozităţi. 

Festival cu prietenii

În aceeaşi poiană, Tudor şi Dana găzduiesc anual festivalul "Beeee, mă!", o denumire în ton cu "oaia neagră", dar totodată şi un îndemn. 

De ce organizează evenimentul? "Nu înseamnă că eşti o persoană retrasă dacă vrei să stai în natură. Nouă ne plac evenimentele şi ne place muzica. E ca un festival între prieteni, aşa ne propunem să şi fie atmosfera", explică tânărul bihorean. 

"Beeeee, mă!" este un festival cu muzică folk-rock în vârf de munte şi, spre deosebire de ieşirile în gaşcă la munte, "aici gaşca e mai mare, muzica e live şi berea e artizanală". Gazdele promit că se va sta toată noaptea la foc de tabără, se va cânta, şi nu doar formaţiile invitate vor urca pe scenă, ci şi, în sesiuni "open stage", orice doritor cu pasiuni muzicale.

Dirty Shirt, cap de afiş

Invitaţii ediţiei 2021, care se va desfăşura în perioada 22-25 iulie, nu-s de ici, de colo. În line up se regăsesc rockerii orădeni din formaţia Fraţii Jdieri, trupa High, tot din Oradea, Picuri de folk, DizGuyz, Ultimu’ Nivel, Foo Fain (tribute band Foo Fighters), Ska-nk, Focul Viu, Nightlosers, precum şi maramureşenii de la Dirty Shirt. Aceştia din urmă cântă "folklore metal" şi au câştigat fani în toată Europa cu reinterpretări ale unor faimoase cântece româneşti precum "Ciocârlia", "Cobzar", "Dulce-i vinu" şi "Săracă inima me", dar şi cu piese proprii, între care una închinată băuturii-simbol a transilvănenilor: "Pălinca". 

"Artiştii îs oameni super faini. Cei de la Dirty Shirt sunt cap de afiş. Noi am făcut un program, dar în ce priveşte conţinutul concertelor le-am lăsat libertate artistică totală", explică Tudor. 

4 zile de festival 

La festival vor putea fi cumpărate beri artizanale de la un producător bihorean (Bers Nova), dar şi mâncăruri "de munte", de la un furnizor din Oradea (Food Box). 

"Beeeee, mă!" sau "Woodstock mioritic", cum îi mai spune Tudor, se află la prima ediţie cu bilete. "Ar fi fost greu să aduc artişti importanţi dacă nu puneam bilete", explică organizatorul. Deşi au la dispoziţie 3 hectare de teren, gazdele au limitat numărul de participanţi la 400, pentru a se asigura că festivalul este aerisit. 

Acestea se găsesc pe site-ul ambilet.ro. Costă 143 lei pentru o zi, respectiv 333 lei pentru toate cele patru zile de festival. În preţ sunt incluse accesul la eveniment, accesul în zona de campare (cu wc-uri şi duşuri), o bere la alegere şi un bogracs. Mai include şi seri cu muzică live şi socializare ca-ntre prieteni, la lumina stelelor şi-a focului de tabără... 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON