URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2019, 22:10

Autorităţile române susţin că nu există risc radiologic în urma exploziei nucleare din Rusia

Autorităţile române susţin că nu există risc radiologic în urma exploziei nucleare din Rusia foto: mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile române au anunţat duminică, printr-un comunicat de presă, că nu există risc radiologic în ţară în urma exploziei nucleare de la Arhanghelsk (Rusia) care a îngrijorat comunitatea internaţională.

"Nu există date"

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) au emis un comunicat de presă, pe marginea "informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României"

Reprezentanţii celor trei instituţii au transmis că "nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns".

Potrivit hotnews.ro, care citează comunicatul, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului monitorizează în permanenţă radioactivitatea mediului, iar la măsurătorile efectuate din 8 august (n.r. când a avut loc explozia de la Arhanghelsk) şi până în prezent "nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivităţii mediului".

Măsurătorile continuă

Conform comunicatului autorităţile române sunt în contact permanent cu Centrul de Incidente şi Urgenţe din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică de la Viena şi cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenţiei Internaţionale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice şi accidentelor nucleare.

"Nivelul radiaţiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivităţii mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populaţie sau pentru mediu", se mai arată în comunicat.

O explozie, cinci victime...

Intervenţia publică a reprezentanţilor celor trei instituţii are loc după ce pe 8 august, la Arhanghelsk, în nordul Rusiei, în timpul testării unui protoptip de motor nuclear pentru rachetă.

Explozia a ucis cinci experţi în fizică nucleară şi a rănit alţi cel puţin trei.

Potrivit presei internaţionale, după explozie, radiaţiile au crescut de până la 20 de ori faţă de nivelul normal pentru aproximativ 30 de minute în cel mai mare oraş din regiune, Severodvinsk.

Oficialităţile ruse au făcut declaraţii contradictorii pe marginea exploziei fapt care a dus la răspândirea panicii, amintirea accidentului nuclear de Cernobîl (16 aprilie 1986) fiind proaspătă în ochii comunităţii internaţionale mai ales după difuzarea, anul acesta, a serialului de succes cu acelaşi nume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON