URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
14 Aprilie 2022, 13:31

Au început înscrierile pentru două școli de vară la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a anunțat că a deschis înscrierile pentru două școli de vară dedicate liceenilor, ambele programate pentru luna iulie.

Una dintre școli, EduSmart, este organizată de facultățile cu profil ingineresc. „Elevii de liceu, cu vocație în domeniul inginerie au ocazia de a deveni studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, Protecția Mediului sau la cea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, făcând astfel primii pași în tainele carierei pe care doresc să o urmeze”, a transmis Universitatea din Oradea.

Cea de-a doua școală de vară, Polis, este destinată liceenilor care visează să devină oameni politici, funcționari în administrația de stat, istorici, specialiști în relații internaționale sau jurnaliști, fiind organizată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

Ambele tabere se vor desfășura între 18 și 31 iulie și au disponibile 130 de locuri (EduSmart), respectiv 90 (Polis).

Viață de student

Liceenii vor fi cazați în campus, vor avea mesele asigurate și vor participa la cursuri, aplicații practice, demonstrații de laborator, vizite la companii de profil, consiliere în carieră, activități sportive și recreative. În cazul elevilor care vor participa la Polis, agenda cuprinde și o vizită la Centrul de Excelență NATO din Oradea și la publicații și posturi radio-tv, la instituții ale administrației locale și centrale. De asemenea, toți elevii vor trece printr-un program de consiliere în carieră.

Participarea este gratuită la ambele școli de vară. În plus, elevii vor primi un kit educațional, care, spun organizatorii, va conține, foarte probabil și un smartwatch. „Părinții nu trebuie să își facă niciun fel de griji, deoarece va fi o tabără în adevăratul sens al cuvântului. Copiii vor avea tot ce le trebuie, vor fi supravegheați permanent de cadre didactice din facultăți, licee și studenți voluntari”, a declarat Adriana Borza, directorul Centrului de Consiliere și Servicii privind Cariera al Universității din Oradea, una dintre entitățile implicate în organizarea evenimentelor.

Cum se fac înscrierile

Prioritate la participare au elevii care provin din familii cu venituri mici, cei care sunt discriminați pe bază etnică, provin din zona rurală, au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate sau prezintă cerințe educaționale speciale.

Pentru înscrierea la școala EduSmart, formularul și acordul parental pentru participare pot fi descărcate de la adresa: https://imt.uoradea.ro/web/edusmart/inscriere.php.

La școala de vară Polis, documentele necesare înscrierii sunt disponibile aici: https://polis.uoradea.ro/documente.

Pe lângă aceste două școli de vară, Universitatea din Oradea va organiza un program similar și pentru elevii interesați de Facultatea de Științe Economice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON