URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Aprilie 2022, 13:31

Au început înscrierile pentru două școli de vară la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea a anunțat că a deschis înscrierile pentru două școli de vară dedicate liceenilor, ambele programate pentru luna iulie.

Una dintre școli, EduSmart, este organizată de facultățile cu profil ingineresc. „Elevii de liceu, cu vocație în domeniul inginerie au ocazia de a deveni studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, Protecția Mediului sau la cea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, făcând astfel primii pași în tainele carierei pe care doresc să o urmeze”, a transmis Universitatea din Oradea.

Cea de-a doua școală de vară, Polis, este destinată liceenilor care visează să devină oameni politici, funcționari în administrația de stat, istorici, specialiști în relații internaționale sau jurnaliști, fiind organizată de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

Ambele tabere se vor desfășura între 18 și 31 iulie și au disponibile 130 de locuri (EduSmart), respectiv 90 (Polis).

Viață de student

Liceenii vor fi cazați în campus, vor avea mesele asigurate și vor participa la cursuri, aplicații practice, demonstrații de laborator, vizite la companii de profil, consiliere în carieră, activități sportive și recreative. În cazul elevilor care vor participa la Polis, agenda cuprinde și o vizită la Centrul de Excelență NATO din Oradea și la publicații și posturi radio-tv, la instituții ale administrației locale și centrale. De asemenea, toți elevii vor trece printr-un program de consiliere în carieră.

Participarea este gratuită la ambele școli de vară. În plus, elevii vor primi un kit educațional, care, spun organizatorii, va conține, foarte probabil și un smartwatch. „Părinții nu trebuie să își facă niciun fel de griji, deoarece va fi o tabără în adevăratul sens al cuvântului. Copiii vor avea tot ce le trebuie, vor fi supravegheați permanent de cadre didactice din facultăți, licee și studenți voluntari”, a declarat Adriana Borza, directorul Centrului de Consiliere și Servicii privind Cariera al Universității din Oradea, una dintre entitățile implicate în organizarea evenimentelor.

Cum se fac înscrierile

Prioritate la participare au elevii care provin din familii cu venituri mici, cei care sunt discriminați pe bază etnică, provin din zona rurală, au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate sau prezintă cerințe educaționale speciale.

Pentru înscrierea la școala EduSmart, formularul și acordul parental pentru participare pot fi descărcate de la adresa: https://imt.uoradea.ro/web/edusmart/inscriere.php.

La școala de vară Polis, documentele necesare înscrierii sunt disponibile aici: https://polis.uoradea.ro/documente.

Pe lângă aceste două școli de vară, Universitatea din Oradea va organiza un program similar și pentru elevii interesați de Facultatea de Științe Economice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON