URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Noiembrie 2022, 12:03

Au „căzut” plasele! Se pregătesc lucrările de reabilitare a Policlinicii Mari din Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fosta Policlinică Mare de pe strada Republicii lasă în urmă trecutul părăginit. După ani de abandon, clădirea va intra curând în reabilitare, săptămâna trecută muncitorii firmei Selina începând să demonteze plasele de siguranță, pentru a putea începe lucrările.

După cum BIHOREANUL a mai scris, clădirea aflată pe strada Republicii nr. 35, care va deveni sediul Consiliului Județean Bihor, este în stare avansată de degradare și are nevoie de lucrări de arhitectură (înlocuirea tâmplăriilor, refacerea finisajelor interioare și realizarea termoizolării), de un sistem de încălzire prin pardoseală, alimentat de pompe de căldură, de instalații de ventilație, de climatizare, sanitare și electrice, dar și de diferite lucrări conexe.

Contactată de BIHOREANUL, purtătoarea de cuvânt a CJ Bihor, Bianca Firezar, a precizat că, deocamdată autorizația de construcție nu a fost emisă, dar este o chestiune de timp până când acest lucru se va întâmpla.

Zilele trecute, în interiorul clădirii se puteau auzi muncitori lucrând. De asemenea, mai multe utilaje au acționat și în fața imobilului.

Așa cum ziarul nostru a mai arătat, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, și reprezentanții asocierii de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor au semnat în primăvară contractul pentru reabilitarea clădirii și transformarea în sediu al instituției.

Cele trei firme au câștigat o licitație pentru o sumă mai mare cu aproape 4 milioane lei decât la licitația din 2020, câștigată tot de ele, diferența fiind, însă, că sursa de finanțare nu va mai fi bugetul județului, ci fondurile europene.

De altfel, luna trecută, BIHOREANUL a arătat că CJ încearcă să atragă 5 milioane de euro prin PNRR.

La finele lunii trecute, vicepreședintele CJ Mircea Mălan a precizat pentru BIHOREANUL că, dacă proiectul va fi aprobat, lucrările ar putea începe curând, pentru că CJ Bihor are deja contractul semnat pentru execuție și avizele necesare de la Ministerul Culturii.

„Licitația s-a finalizat, a fost desemnat un câștigător, dar am mai avut de făcut mai multe expertize pentru componenta artistică, pentru a obține avizul Ministerului Culturii. Vinerea trecută am primit avizul, vom emite autorizația de construcție și ordinul de începere a lucrărilor și, simultan, încercăm să obținem finanțarea nerambursabilă”, a declarat Mălan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RENOVARE
Sunt de acord cu renovarea fostei policlinici, dar am mare nedumerire. CE VA FACE CJB CU DITAMI CLĂDIREA în care se vor lăfăi o grămadă de angajați. Nu era mai bine să o folosească în alt scop. Să închirieze unor firme sau alte destinații mai importante. Peste drum este fostul spital 1 care arată de parcă acum sa încheiat războiu. Nu se poate reabilita și să se facă un centru pentru oameni învărstă fără aparținători, sau ei nu merită acest lucru din partea urbei. Mai bine la privat că ei stiu să facă acest lucru.
Postat 16 Noiembrie 2022, 14:19 de Acela
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON