URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2022, 13:18

S-a semnat contractul pentru amenajarea viitorului sediu al Consiliului Județean Bihor, cu aceleași firme, dar pe bani europeni

S-a semnat contractul pentru amenajarea viitorului sediu al Consiliului Județean Bihor, cu aceleași firme, dar pe bani europeni foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și reprezentanții asocierii de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor au semnat contractul pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea și transformarea în sediu al instituției.

Cele trei firme au câștigat o licitație pentru o sumă mai mare cu aproape 4 milioane lei decât la licitația din 2020, câștigată tot de ele, diferența fiind, însă, că sursa de finanțare nu va mai fi bugetul județului, ci fondurile europene.

Încep lucrările luna viitoare

Potrivit unui comunicat dat publicității de CJ Bihor luni, semnarea contractului a avut loc vinerea trecută, iar valoarea lucrărilor este de 29.567.851,26 lei, fără TVA, și durata de execuție de 31 de luni.

„În continuare vom preda amplasamentul constructorilor, iar aceștia își vor pregăti organizarea de șantier. Până la sfârșitul lunii aprilie vor începe efectiv lucrările. Vor dura până la sfârșitul anului 2024. Din anul 2025 activitatea Consiliului Județean Bihor se va desfășura în noul sediu. Toate compartimentele, care astăzi funcționează în spații disparate, vor fi concentrate în această clădire: Arhitectul Șef, fondurile europene etc. Vom avea cheltuieli de funcționare mai mici, iar cei care au probleme la Consiliul Județean nu vor mai fi plimbați dintr-un loc în altul”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Reabilitarea presupune lucrări de consolidare, recompartimentări și finisaje interioare, intervenții la șarpanta exterioară și la fațade, refacerea instalațiilor electrice, sanitare și termice, precum și a celor de securitate la incendiu. De asemenea, vor fi realizate amenajări exterioare, vor fi extinse anumite spații prin mansardare și se va pune accent pe creșterea eficienței energetice a clădirii.

Proprietate disputată

Construită în anii 1899-1900 ca Palat al Finanțelor pentru statul austro-ungar, pe un teren care aparținuse Ordinului călugăresc mizericordian (romano-catolic), clădirea fostei Policlinici Mari nu a mai fost folosită de la mijlocul anilor 2000.

În acea perioadă, Ordinul călugăresc a obținut de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților retrocedarea clădirii, pe motiv că i-ar fi aparținut, însă CJ Bihor, condus la acea vreme de președintele Radu Țîrle, a contestat decizia în instanță.

În 2016, Înalta Curte de Apel și Casație a decis, definitiv și irevocabil, că dreptul de proprietate era al Statului Român deoarece clădirea fusese construită de fostul stat austro-ungar și a intrat în proprietatea ei ca urmare a Tratatului de la Trianon (1920) de după Marea Unire de la 1918.

Pe fonduri UE

Deși în legislatura 2016-2020 consilierii județeni din opoziție (PNL) au cerut insistent ca imobilul din strada Republicii să fie reabilitat și transformat în nou sediu al CJ Bihor, o hotărâre în acest sens a fost votată de majoritatea de atunci (PSD și UDMR) abia la finele mandatului fostului președinte Pasztor Sandor, care în ultimele luni s-a grăbit să organizeze și o licitație pentru desemnarea unor constructori, în condițiile în care sursa de finanțare ar fi fost bugetul administrației județene, banii (24,8 milioane lei fără TVA) fiind împrumutați de la o bancă.

În noiembrie 2020, noul președinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat rezilierea amiabilă a contractului încheiat de predecesorul său cu asocierea firmelor Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor, pentru ca lucrarea să fie făcută pe fonduri europene.

Din acest motiv, proiectul a fost modificat pentru a include și reabilitarea energetică a clădirii, iar în octombrie 2021 a fost organizată o nouă licitație, la care s-au prezentat aceleași trei firme, câștigând-o pentru suma de 29,56 milioane lei (tot fără TVA).

Potrivit CJ Bihor, lucrările vor fi începute din fonduri proprii, dar „în a doua jumatate a anului vom depune documentele pentru finanțarea lucrărilor din fonduri europene”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi aka KP
Te doare sufletul când vezi ca se mai renovează ceva :::)))
Postat 28 Martie 2022, 15:28 de Sandu2100
Ce îi lipsește chelului?
Evident, tichia de mărgăritar. Vrăjeala e și mai mare când afli că tot contribuabilul bihorean va finanța megalomania aleșilor județeni, având în vedere că doar reabilitarea energetică a clădirii se finanțează din fonduri europene. Restul de aproape 70% din valoarea întregii lucrări se face din contribuții locale proprii. Bașca faptul că, să nu vă imaginați, mobilierul de la actualul sediu va mai fi corespunzător pretențiilor. Clădirea va putea fi recepționată abia în anul 2028, nicidecum 2025, ce ce face ca beneficiari să nu mai fie niciunul dintre șefii de acum ai județului. Nu-i pentru cine se pregătește, ci ...
Postat 28 Martie 2022, 14:41 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON