URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2020, 16:18

Constructorii care reabilitau fosta Policlinică Mare din Oradea, convinşi să renunţe la contract. Află de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Consiliului Judeţean Bihor a convins asocierea de firme care a câştigat licitaţia, a semnat contractul de execuţie şi a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea să renunţe amiabil şi fără pretenţii la contractul în valoare de 24,8 milioane lei cu TVA.

Cele două părţi - adică CJ Bihor, respectiv asocierea formată din firmele Drum Asfalt SRL, Trameco SA şi Constructorul Sălard - au semnat un act adiţional la contractul iniţial (semnat în septembrie de vechea conducere a instituţiei) prin care decid de comun acord că se renunţă la contractul de execuţie a lucrării, "fără niciun fel de pretenţii financiare sau de altă natură".

Actul adiţional a intrat în vigoare pe 23 noiembrie. "Ne-am înţeles cu ei. Decizia a fost una amiabilă", s-a rezumat să spună preşedintele CJ Ilie Bolojan.

Clădirea fostei Policlinici Mari (str. Republicii nr. 35) nu va rămâne, însă, nereabilitată. Motivul pentru care noii şefi ai CJ Bihor au tratat pentru renunţarea la contract este acela că, de la începutul anul viitor, un astfel de proiect ar fi eligibil să fie finanţat din fonduri europene. Or, iniţial, lucrările ar fi urmat să fie plătite dintr-un împrumut contractat de fosta conducere a instituţiei, în frunte cu ex-preşedintele Pásztor Sándor.

"Vom revizui studiul de fezabilitate pe eficienţă energetică, îl vom supune aprobării în plenul Consiliului Judeţean şi îl vom depune pe axa de eficienţă energetică imediat după 1 ianuarie", a declarat Ilie Bolojan.

La începutul lunii noiembrie, vicepreşedintele CJ Mircea Mălan a anunţat într-o conferinţă de presă că se va încerca rezilierea pe cale amiabilă a contractului de execuţie deja semnat pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari, căci demararea lucrării în felul acesta, mai precis cu bani împrumutaţi, a fost "o decizie eronată, care nu are nicio legătură cu interesul real al oamenilor din acest judeţ".

"Dacă ar fi întârziat semnarea contractlui până după 1 ianuarie 2021, acest proiect ar fi devenit eligibil pe fonduri europene în viitoarea perioadă de finanţare 2021-2027, iar judeţul ar fi avut de achitat 2% din 5 milioane de euro, nu toată această sumă", a explicat atunci fostul viceprimar al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON