URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2020, 16:18

Constructorii care reabilitau fosta Policlinică Mare din Oradea, convinşi să renunţe la contract. Află de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Consiliului Judeţean Bihor a convins asocierea de firme care a câştigat licitaţia, a semnat contractul de execuţie şi a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea să renunţe amiabil şi fără pretenţii la contractul în valoare de 24,8 milioane lei cu TVA.

Cele două părţi - adică CJ Bihor, respectiv asocierea formată din firmele Drum Asfalt SRL, Trameco SA şi Constructorul Sălard - au semnat un act adiţional la contractul iniţial (semnat în septembrie de vechea conducere a instituţiei) prin care decid de comun acord că se renunţă la contractul de execuţie a lucrării, "fără niciun fel de pretenţii financiare sau de altă natură".

Actul adiţional a intrat în vigoare pe 23 noiembrie. "Ne-am înţeles cu ei. Decizia a fost una amiabilă", s-a rezumat să spună preşedintele CJ Ilie Bolojan.

Clădirea fostei Policlinici Mari (str. Republicii nr. 35) nu va rămâne, însă, nereabilitată. Motivul pentru care noii şefi ai CJ Bihor au tratat pentru renunţarea la contract este acela că, de la începutul anul viitor, un astfel de proiect ar fi eligibil să fie finanţat din fonduri europene. Or, iniţial, lucrările ar fi urmat să fie plătite dintr-un împrumut contractat de fosta conducere a instituţiei, în frunte cu ex-preşedintele Pásztor Sándor.

"Vom revizui studiul de fezabilitate pe eficienţă energetică, îl vom supune aprobării în plenul Consiliului Judeţean şi îl vom depune pe axa de eficienţă energetică imediat după 1 ianuarie", a declarat Ilie Bolojan.

La începutul lunii noiembrie, vicepreşedintele CJ Mircea Mălan a anunţat într-o conferinţă de presă că se va încerca rezilierea pe cale amiabilă a contractului de execuţie deja semnat pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari, căci demararea lucrării în felul acesta, mai precis cu bani împrumutaţi, a fost "o decizie eronată, care nu are nicio legătură cu interesul real al oamenilor din acest judeţ".

"Dacă ar fi întârziat semnarea contractlui până după 1 ianuarie 2021, acest proiect ar fi devenit eligibil pe fonduri europene în viitoarea perioadă de finanţare 2021-2027, iar judeţul ar fi avut de achitat 2% din 5 milioane de euro, nu toată această sumă", a explicat atunci fostul viceprimar al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON