URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2020, 14:36

Noua conducere a Consiliului Judeţean vrea să rezilieze contractul pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea. Vezi de ce! (VIDEO)

Noua conducere a Consiliului Judeţean vrea să rezilieze contractul pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea. Vezi de ce! (VIDEO) (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă ţinută alături de preşedintele Ilie Bolojan, că se doreşte rezilierea contractului de execuţie a reabilitării fostei Policlinici Mari din Oradea, clădire câştigată de judeţul Bihor după un proces îndelungat, dar aflată în stare avansată de degradare.

Semnat înainte de alegeri

Fosta conducere a CJ Bihor, cu UDMR-istul Pásztor Sándor la prezidiu, a semnat în septembrie, chiar înaintea alegerilor locale, un contract cu asocierea Drum Asfalt SRL, Trameco SA şi Constructorul Sălard pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a fostei Policlinici, o clădire emblematică a Oradiei, care se doreşte a deveni noul sediu al Consiliului Judeţean Bihor. 

Contractul a fost semnat, în urma unei licitaţii, la suma de 24,8 milioane lei cu TVA. Instituţia contractantă, însă, nu are fondurile necesare investiţiei. În mandatul lui Pásztor, CJ anunţase că a contractat, în schimb, un împrumut total de 50 de milioane lei, din care 16 milioane lei urmau să fie alocaţi reabilitării fostei Policlinici de pe str. Republicii nr. 35.

Ajunşi la cârma CJ Bihor, Ilie Bolojan şi Mircea Mălan consideră că mişcarea a fost una nesocotită. "Au încheiat contractul de execuţie, au emis şi ordinul de începere a lucrărilor. Este o decizie eronată, care nu are nicio legătură cu interesul real al oamenilor din acest judeţ", a spus Mircea Mălan, joi, în faţa jurnaliştilor.

Vor reziliere "amiabilă"

Vicepreşedintele CJ Bihor, care va răspunde în acest mandat de proiectele pe fonduri europene, a subliniat că şi Policlinica Mare poate fi reabilitată cu ajutorul acestui tip de finanţări, şi nu din împrumuturi pe care le achită bihorenii.

"Dacă ar fi întârziat semnarea contractlui până după 1 ianuarie 2021, acest proiect ar fi devenit eligibil pe fonduri europene în viitoarea perioadă de finanţare 2021-2027, iar judeţul ar fi avut de achitat 2% din 5 milioane de euro, nu toată această sumă", a afirmat fostul viceprimar al Oradiei.

El a anunţat, deci, că noua conducere a CJ Bihor va încerca să obţină finanţare europeană pentru acest proiect, pe viitoarea axă europeană privind eficienţa energetică a clădirilor, fiind purtate discuţii în acest sens la ADR Nord-Vest. Prin urmare, CJ Bihor îşi doreşte să ajungă la o înţelegere amiabilă cu asocierea care a câştigat licitaţia şi a semnat contractul pentru execuţie, în sensul rezilierii acestuia din urmă.

"Am luat decizia de a avea o discuţie cu executantul lucrării, Drum Asfalt, pentru a ajunge la o soluţie amiabilă de reziliere a acestui contract. Vom reface studiul de fezabilitate astfel încât să corespundă cu cerinţele axei de finanţare pe eficienţă energetică şi vom depune acest proiect pe fonduri europene", a anunţat Mircea Mălan.

Întrebat de BIHOREANUL cum crede că îi va putea convinge pe constructori să renunţe la lucrare şi la banii alocaţi acesteia, preşedintele CJ, Ilie Bolojan, a dat un răspuns vag. "Vom purta aceste discuţii şi eu sper în decizii cerebrale ale tuturor părţilor implicate. Ar fi bine să găsim formule amiabile", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
una calda, alta fierbinte
Policlinica mare poate fi un simbol al orasului, e o cladire impunatoare, amplasata ideal - felicitari celor care lupta pentru aducerea fondurilor europene pt a reface inteligent aceasta cladire. ***** suplimentar, un of din ce in ce mai acut: de ce continua medicii si asistentele din spitalele publice din judet sa ceara si sa ia mita? se poate lucra un pic disciplinar si moral la acest aspect? poate directorii care conduc aceste institutii medicale isi deschid ochii si iau masuri, inclusiv pentru personalul medical de la Maternitate.
Postat 05 Noiembrie 2020, 20:00 de roger
Raspundere
Toate bune, dar jegul ala de Pasztor si porcul de Kiss cand vor fi trasi la raspundere pentru imensele mizerii si daune facute orasului, judetului si tarii??!! Nu mai sunt celule libere in parnaia oradeana situata ultracentral??!!
Postat 05 Noiembrie 2020, 19:35 de AnaConda
Eronată e și atitudinea municipalității, care nu supraimpozitează cu 500% vreo 50-60 de clădiri degradate ori în stare nefinalizată de ani și ani istorici deja.
Dacă e să ne luăm după noua conducere a consiliului județean și după principiul cheltuirii cu măsură a banilor bihorenilor ... ar trebui reziliat și contractul cu AVE-Bihor, act făcut forțat împotriva legii, la licitația prestării serviciului de către cuplul Pasztor+Mang, având în vedere că proprietara acestui operator este compania Keviep, penală și evazionistă de pe vremea lui Kiss Sany, incompetentă în gestionarea angajată contractual a gunoaielor bihorene și lipsită de dotările necesare programului SMID, privind sistemul integrat de gestionare a deșeurilor în județ. Eco Bihor, Keviep și AVE-Bihor, își bat joc atât de clienții persoane fizice, cât și de toate primăriile pe raza cărora au "câșigat" licitația SMID, care a fost în fapt o încredințare directă mascată !?!
Postat 05 Noiembrie 2020, 14:59 de CrisDumi
Policlinica
Cata nesimtire si tupeu pe fosta conducere de * al CJ sa faca un asa de mare imprumut pe care sa-l achite viitoarea conducere si totul facut pe ultima suna de metri......Niste neispraviti.....
Postat 05 Noiembrie 2020, 14:48 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON