URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2020, 14:36

Noua conducere a Consiliului Judeţean vrea să rezilieze contractul pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea. Vezi de ce! (VIDEO)

Noua conducere a Consiliului Judeţean vrea să rezilieze contractul pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea. Vezi de ce! (VIDEO) (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă ţinută alături de preşedintele Ilie Bolojan, că se doreşte rezilierea contractului de execuţie a reabilitării fostei Policlinici Mari din Oradea, clădire câştigată de judeţul Bihor după un proces îndelungat, dar aflată în stare avansată de degradare.

Semnat înainte de alegeri

Fosta conducere a CJ Bihor, cu UDMR-istul Pásztor Sándor la prezidiu, a semnat în septembrie, chiar înaintea alegerilor locale, un contract cu asocierea Drum Asfalt SRL, Trameco SA şi Constructorul Sălard pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a fostei Policlinici, o clădire emblematică a Oradiei, care se doreşte a deveni noul sediu al Consiliului Judeţean Bihor. 

Contractul a fost semnat, în urma unei licitaţii, la suma de 24,8 milioane lei cu TVA. Instituţia contractantă, însă, nu are fondurile necesare investiţiei. În mandatul lui Pásztor, CJ anunţase că a contractat, în schimb, un împrumut total de 50 de milioane lei, din care 16 milioane lei urmau să fie alocaţi reabilitării fostei Policlinici de pe str. Republicii nr. 35.

Ajunşi la cârma CJ Bihor, Ilie Bolojan şi Mircea Mălan consideră că mişcarea a fost una nesocotită. "Au încheiat contractul de execuţie, au emis şi ordinul de începere a lucrărilor. Este o decizie eronată, care nu are nicio legătură cu interesul real al oamenilor din acest judeţ", a spus Mircea Mălan, joi, în faţa jurnaliştilor.

Vor reziliere "amiabilă"

Vicepreşedintele CJ Bihor, care va răspunde în acest mandat de proiectele pe fonduri europene, a subliniat că şi Policlinica Mare poate fi reabilitată cu ajutorul acestui tip de finanţări, şi nu din împrumuturi pe care le achită bihorenii.

"Dacă ar fi întârziat semnarea contractlui până după 1 ianuarie 2021, acest proiect ar fi devenit eligibil pe fonduri europene în viitoarea perioadă de finanţare 2021-2027, iar judeţul ar fi avut de achitat 2% din 5 milioane de euro, nu toată această sumă", a afirmat fostul viceprimar al Oradiei.

El a anunţat, deci, că noua conducere a CJ Bihor va încerca să obţină finanţare europeană pentru acest proiect, pe viitoarea axă europeană privind eficienţa energetică a clădirilor, fiind purtate discuţii în acest sens la ADR Nord-Vest. Prin urmare, CJ Bihor îşi doreşte să ajungă la o înţelegere amiabilă cu asocierea care a câştigat licitaţia şi a semnat contractul pentru execuţie, în sensul rezilierii acestuia din urmă.

"Am luat decizia de a avea o discuţie cu executantul lucrării, Drum Asfalt, pentru a ajunge la o soluţie amiabilă de reziliere a acestui contract. Vom reface studiul de fezabilitate astfel încât să corespundă cu cerinţele axei de finanţare pe eficienţă energetică şi vom depune acest proiect pe fonduri europene", a anunţat Mircea Mălan.

Întrebat de BIHOREANUL cum crede că îi va putea convinge pe constructori să renunţe la lucrare şi la banii alocaţi acesteia, preşedintele CJ, Ilie Bolojan, a dat un răspuns vag. "Vom purta aceste discuţii şi eu sper în decizii cerebrale ale tuturor părţilor implicate. Ar fi bine să găsim formule amiabile", a spus Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
una calda, alta fierbinte
Policlinica mare poate fi un simbol al orasului, e o cladire impunatoare, amplasata ideal - felicitari celor care lupta pentru aducerea fondurilor europene pt a reface inteligent aceasta cladire. ***** suplimentar, un of din ce in ce mai acut: de ce continua medicii si asistentele din spitalele publice din judet sa ceara si sa ia mita? se poate lucra un pic disciplinar si moral la acest aspect? poate directorii care conduc aceste institutii medicale isi deschid ochii si iau masuri, inclusiv pentru personalul medical de la Maternitate.
Postat 05 Noiembrie 2020, 20:00 de roger
Raspundere
Toate bune, dar jegul ala de Pasztor si porcul de Kiss cand vor fi trasi la raspundere pentru imensele mizerii si daune facute orasului, judetului si tarii??!! Nu mai sunt celule libere in parnaia oradeana situata ultracentral??!!
Postat 05 Noiembrie 2020, 19:35 de AnaConda
Eronată e și atitudinea municipalității, care nu supraimpozitează cu 500% vreo 50-60 de clădiri degradate ori în stare nefinalizată de ani și ani istorici deja.
Dacă e să ne luăm după noua conducere a consiliului județean și după principiul cheltuirii cu măsură a banilor bihorenilor ... ar trebui reziliat și contractul cu AVE-Bihor, act făcut forțat împotriva legii, la licitația prestării serviciului de către cuplul Pasztor+Mang, având în vedere că proprietara acestui operator este compania Keviep, penală și evazionistă de pe vremea lui Kiss Sany, incompetentă în gestionarea angajată contractual a gunoaielor bihorene și lipsită de dotările necesare programului SMID, privind sistemul integrat de gestionare a deșeurilor în județ. Eco Bihor, Keviep și AVE-Bihor, își bat joc atât de clienții persoane fizice, cât și de toate primăriile pe raza cărora au "câșigat" licitația SMID, care a fost în fapt o încredințare directă mascată !?!
Postat 05 Noiembrie 2020, 14:59 de CrisDumi
Policlinica
Cata nesimtire si tupeu pe fosta conducere de * al CJ sa faca un asa de mare imprumut pe care sa-l achite viitoarea conducere si totul facut pe ultima suna de metri......Niste neispraviti.....
Postat 05 Noiembrie 2020, 14:48 de cosmin5z
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON